Τα ελληνικά φτερά, σε καθημερινή βάση, δηλώνουν παρουσία, όπου και όταν απαιτηθεί.
Όχι μόνο για την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, αλλά και για να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο την ώρα της ανάγκης. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκπροσώπησε σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τελετή επίσημου εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Σχολή Ικάρων, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας.
Αναφερόμενος στην Πολεμική Αεροπορία ξεκαθάρισε ότι τα ελληνικά φτερά «αποτελούν έναν βασικό πυλώνα αποτροπής, αλλά και έναν βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας».
Στη δοξολογία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας.
Στην τελετή επίσημου εορτασμού παρέστησαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Στυλιανός Φωτόπουλος ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Βασιλική Καβαλλάρη.
Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθηκαν ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ, υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, εκπρόσωποι του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, επίτιμοι αρχηγοί, ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.
«Η ελληνική Πολιτεία», πρόσθεσε ο υπουργός, «αντιλαμβανόμενη τον αυξημένο ρόλο, έχει εκπονήσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού κάτω από το πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”. Είναι απαραίτητο για να μπορέσει να συνεχίσει η Πολεμική Αεροπορία να επιτελεί τον σημαντικότατο ρόλο της. Μέσα από την ομογενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των αεροσκαφών της, αλλά και από τη βελτίωση των όρων ζωής του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά τα αεροσκάφη και υπηρετεί την κοινωνία».
«Μία τέτοια ημέρα, όμως, πρέπει και η σκέψη μας να στραφεί σε αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας. Στους πιλότους, στα στελέχη που “έπεσαν” εκτελώντας το καθήκον τους. Χρειάζεται μία ειδική αναφορά στους 167 πεσόντες πιλότους από το 1974 μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Θα μου επιτρέψετε, όπως κάνω πάντα, να αναφερθώ ονομαστικά σ’ αυτούς που “έπεσαν” επί υπουργίας μου.
Σμηναγό (Ι) Παναγιώτη Λάσκαρη (26/1/2015)
Σμηναγό (Ι) Αθανάσιο Ζάγκα (26/1/2015)
Σμηναγό (Ι) Χρήστο Μούλα (25/7/2023)
Ανθυποσμηναγό (Ι) Περικλή Στεφανίδη (25/7/2023)
Επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα (27/12/2023)
Η μνήμη τους αποτελεί για εμάς, αλλά κυρίως για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ιερή παρακαταθήκη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ