Αλλάζει το τοπίο από αύριο στις 6 το πρωί, καθώς στη χώρα διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, ενώ επανέρχεται ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Συγκεκριμένα, οι περιοχές της χώρας θα κατατάσσονται στο επίπεδο “Α’ – επιτήρησης” (το οποίο θα απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και στο επίπεδο “Β’ – αυξημένου κινδύνου” (το οποίο θα απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο.
Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν, τόσο τοπικές κοινότητες και δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.
Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
– Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
– 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους.
– Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
– Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
– Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
– Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
– Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση από νομό σε νομό, καθώς αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο.
Ακόμη, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης (κίτρινες περιοχές). Στο επίπεδο αυτό και μετά από εισήγηση της επιτροπής των επιδημιολόγων μας, θα ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:
1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα λειτουργούν πλέον δια ζώσης.
3. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών – και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) ξεκινούν να λειτουργούν.
Στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.
Σε αυτό το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, στις κόκκινες δηλαδή περιοχές, θα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου τα εξής μέτρα:
1. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές, ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αλλά και του κινδύνου μεγάλου συνωστισμών λόγω αυξημένου πληθυσμού, καθώς και του εκτεταμένου δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2. Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλε-εκπαίδευση)
3. Στους χώρους λατρείας επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία, θα λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).
Όσον αφορά την Αττική ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι η απόφαση της επιτροπής βασίστηκε στην οριζόντια και διάσπαρτη αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλες τις ενότητες, προκειμένου να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις. «Όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, σε κάθε σήμα συναγερμού ανταποκρινόμαστε με άμεσα αντανακλαστικά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα με αποκλειστικά υγειονομικά κριτήρια. Και γι’ αυτό, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε φανεί πιο προνοητικοί και άρα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε.
Όσον αφορά τις περιοχές όπου ήδη ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αυτές κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, μιας και το ιικό τους φορτίο παραμένει αυξημένο. Οι υπόλοιπες, βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου και μεταφέρονται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που παρατηρείται στις περιοχές που ισχύουν ήδη πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα:
– Στην περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο δήμος Εορδαίας παραμένει στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, καθώς η επιδημιολογική του εικόνα χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Εορδαίας είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και ενώ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βρίσκονταν σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου – και σήμερα έχει 66 ενεργά κρούσματα.
Όσον αφορά στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του δήμου Κοζάνης και την δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του δήμου Βοΐου, όπου επίσης ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει υποχωρήσει και ως εκ τούτου, τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα από τη Δευτέρα δεν παρατείνονται. ‘Αρα Κρόκος και Σιάτιστα κατατάσσονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α – επιτήρησης.
– Στην περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, το επιδημιολογικό φορτίο έχει υποχωρήσει σημαντικά. Παραμένει αυξημένο στους δήμους Θηβαίων και Τανάγρας, οι οποίοι και παραμένουν και κατατάσσονται στο επίπεδο Β’, παραμένουν δηλαδή στο κόκκινο. Να σημειωθεί ότι στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο δήμος Τανάγρας 21, ενώ σήμερα έχουν 45 και 31 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα.
Δηλαδή στο δήμο Τανάγρας υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων. Αντίθετα, το ιικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί στο δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ενεργά κρούσματα από 46 στις 12 Ιανουαρίου, καθώς και στους δήμους Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, στο δήμο Λεβαδέων και δήμο Ορχομενού, που έχουν 3, 8 και 1 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα σήμερα. Έτσι, οι δήμοι Αλιάρτου – Θεσπιέων, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού, θα βρίσκονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) και βγαίνουν από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
– Στην περιφερειακή Ενότητα Λέσβου το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο, για αυτό και παραμένει στο επιδημιολογικό επίπεδο Β’ (κόκκινο). Να σημειωθεί ότι η Λέσβος στις 13 Ιανουαρίου, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είχε 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή έχει 66, ενώ τις τελευταίες ημέρες, παρά την προσπάθεια που έχει γίνει, παρατηρείται αυξητική τάση και νέα κρούσματα.
– Στο επίπεδο Β’, κόκκινο δηλαδή, παραμένει και ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρά τα πρόσθετα μέτρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, η Σπάρτη είχε 53 ενεργά κρούσματα και σήμερα έχει 69, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων.
Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Σπάρτης για πιστή τήρηση των μέτρων. «Είναι απαραίτητο, προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, ώστε τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα να αρθούν το συντομότερο δυνατόν», είπε.
– Επίσης, στο επίπεδο Β’ παραμένει και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Με βάση τα δεδομένα της εβδομάδας που πέρασε, αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, που καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά του ιού, παρατηρείται στις ακόλουθες περιοχές:
* Στον δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που είχε 42 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή έχει 157 ενεργά κρούσματα.
* Στον δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 86 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή είναι 170, μέσα δηλαδή σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν διπλασιαστεί. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο υπάρχει σε όλη την περιφερειακή Ενότητα, αλλά παρατηρείται μέσα στο δήμο Πατρέων.
* Στον δήμο Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που έχει αυτή τη στιγμή 30 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από μία εβδομάδα υπήρχαν 8.
* Στον δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, που έχει αυτή τη στιγμή 23 ενεργά κρούσματα όταν πριν από μια εβδομάδα είχε 14.
* Στον δήμο Μυκόνου, που έχει αυτή τη στιγμή 22 ενεργά κρούσματα, όταν μια εβδομάδα πιο πριν τα ενεργά κρούσματα ήταν μόλις 9.
* Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, δηλαδή στις περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής καθώς και Πειραιά, που μέχρι σήμερα υπάρχουν 2597 ενεργά κρούσματα.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα του δήμου Αχαρνών, η οποία προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς ο δήμος βρίσκεται σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τις 15 Ιανουαρίου. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως ανέφερε, αντί για μείωση παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, που από 171 στις 15 Ιανουαρίου, έχουν φτάσει σήμερα τα 188.
«Η περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου στις Αχαρνές και την επόμενη εβδομάδα, παρά τα μέχρι σήμερα μέτρα, μαθηματικά θα μας οδηγήσει στην αξιολόγηση νέων και δυστυχώς πιο αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού», τόνισε, ενώ κάλεσε τους κατοίκους των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων και «συστράτευση όλων μας στην κοινή προσπάθεια όλων μας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».
Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των “κόκκινων” περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε τα επιδημιολογικά δεδομένα να βελτιωθούν το ταχύτερο δυνατό, επιτρέποντας την άρση των πρόσθετων αυτών μέτρων, ενώ προσέθεσε ότι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πιστοί στην τήρηση των μέτρων, πρέπει να είναι οι κάτοικοι των δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Ζακύνθου, Κορίνθου και Ηλείας, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Έκκληση για αυξημένη επιφυλακή, απηύθυνε επίσης και στους κατοίκους της Κρήτης, λόγω της ανίχνευσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στην περιοχή.
«Τα δεδομένα αποτελούν το κριτήριο κάθε απόφασης στη διαχείριση της πανδημίας. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας των πολιτών. Και με αυτόν τον γνώμονα προχωρά στη λήψη των αναγκαίων κάθε φορά μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση και κάθε διαφοροποίησή τους αξιολογείται, ενώ σε εβδομαδιαία βάση η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγείται την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη της τα επιδημιολογικά δεδομένα του προηγούμενου επταημέρου.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, την οποία παρουσίασαν οι καθηγητές κ.κ. Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η υιοθέτηση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στις περιοχές αυτές», επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε πως πρόκειται για μια στιγμή, κομβική στη μάχη απέναντι στην πανδημία, ενώ ξεκαθάρισε ότι στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, τα δεδομένα διαφοροποιούνται γρήγορα.
«Από την πρώτη ημέρα παρακολουθούμε από κοντά κάθε εξέλιξη και προσαρμόζουμε το σχέδιό μας στα νέα δεδομένα. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Κάθε εβδομάδα τα στοιχεία αξιολογούνται και η επιτροπή εισηγείται. Όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, ανοίγουμε δραστηριότητες, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ενώ όταν παρατηρείται αυξητική τάση τις περιορίζουμε. Με ένα και μόνο στόχο: να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς τον λόγο που στην Αττική η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 9 ενώ σε άλλες ‘’κόκκινες” περιοχές η απαγόρευση ξεκινά στις 6, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Αττική έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν στο μισό πληθυσμό της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται σε συγκεκριμένα τετραγωνικά, έχει αυξημένο πληθυσμό, και η άσκηση που έκαναν έδειξε ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια να τον ταυτίσουν με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες περιοχές, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
«Θα είχαμε απίστευτους συνωστισμούς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στις εμπορικές περιοχές, έτσι ώστε αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε με αυτά τα δεδομένα» τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι «οτιδήποτε αφορά στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, όχι μόνο για το ωράριο, αλλά για όλα αυτά που ανακοινώθηκαν και που οι επιδημιολόγοι επέτρεψαν, μπορούν να αλλάξουν επί τη βάση των επικαιροποιημένων δεδομένων της κάθε μέρας. Αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε και σύντομα σε αυστηρότερο καθεστώς». Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι ισχύει η απαγόρευση από νομό σε νομό, που είναι ένα οριζόντιο μέτρο.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε σχέση με τις διαπροσωπικές σχέσεις και τον οικογενειακό προγραμματισμό όλων μας, αλλά είναι ακόμα ένα οριζόντιο αναγκαίο μέτρο, ώστε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη υγεία και πάνω από όλα να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τους ανθρώπους που πολύ αγαπάμε και θέλουμε να παραμείνουν μαζί μας και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την υγειονομική κρίση», σημείωσε.
Σχετικά με τη λειτουργία αθλητικών χώρων για προπονήσεις αποκλειστικά παιδιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, ότι σε περιπτώσεις που υπήρχαν μεγάλοι πολλαπλασιασμοί και έξαρση της πανδημίας, μέσα στους κορυφαίους 4 ή 5 λόγους μετάδοσης που προέκυπταν από την ιχνηλάτηση, ήταν και η αθλητική δραστηριότητα, είτε σε ανοιχτές, είτε σε κλειστές δομές, και μάλιστα σε μέσο όρο ηλικίας τα 17 – 18 έτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ