Ν. Ανδρουλάκης: “Σταθερότητα δεν είναι η επιστροφή σε ένα προβληματικό παρελθόν αλλά η χάραξη νέας πορείας”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REALNEWS

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RealNews και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει την ατολμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες από την κερδοσκοπία των αγορών.

“Ενώ ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, και πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία το έχουν εφαρμόσει ήδη ή εμφανίζουν ζημιές επειδή το κράτος έχει επιβάλει πλαφόν στην τιμή της λιανικής όπως στη Γαλλία, στην Ελλάδα μέχρι τώρα το κόστος της κρίσης το έχουν πληρώσει μόνο οι πολίτες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις τώρα ανακάλυψε την ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών, ενώ συνεχίζει να κερδοσκοπεί εις βάρος των πιο αδύναμων διατηρώντας αδικαιολόγητα υψηλούς τους συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα” υπογράμμισε στην συνέντευξή του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παραθέτει τις προτεραιότητες της σοσιαλδημοκρατίας. “Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία έχει να διαδραματίσει έναν πολύ κρίσιμο ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο. Καλείται σε συνθήκες δημογραφικής γήρανσης να αντιμετωπίσει τη διαγενεακή ανισότητα που εν τέλει εξελίσσεται σε ταξική ανισότητα. Να αντιπαλέψει το φαινόμενο της κληρονομικής ισχύος στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορεί το δικαίωμα στην ευημερία και στην πρόοδο να είναι κληρονομικό προνόμιο για τους λίγους” υποστηρίζει τονίζοντας την ανάγκη χάραξης μιας σοβαρής στεγαστικής πολιτικής που θα διευκολύνει τα νέα ζευγάρια, ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Την επαύριο της έναρξης της αυτο – οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνει ότι η Δημοκρατική Παράταξη είναι κόμμα δημιουργίας και όχι διαμαρτυρίας.

“Έχουμε ως στόχο να κυβερνήσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού, να ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή. Στοίχημά μας είναι να γίνουμε η πιο δημιουργική πολιτική δύναμη του τόπου. Στη νέα αυτή πορεία δίνω μεγάλη σημασία στην καθημερινή επαφή μας με την κοινωνία και ειδικά τους νέους, που πολλοί έχουν απογοητευθεί από την πολιτική. Η αξιοπιστία και το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα θα σφραγίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, για να τελειώνουμε με τον πολιτικό καιροσκοπισμό, τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος. Για εμάς, λοιπόν, σταθερότητα δεν είναι η επιστροφή σε ένα προβληματικό παρελθόν αλλά η χάραξη μιας νέας πορείας με το βλέμμα στο μέλλον” ανάφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα RealNews και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

Κύριε Πρόεδρε, η Ουκρανία δέχθηκε εισβολή και η παγκόσμια κοινότητα γίνεται μάρτυρας μίας ανείπωτης καταστροφής. Θεωρείτε ότι έχει αντιδράσει επαρκώς και φοβάστε το ενδεχόμενο μίας παγκόσμιας σύρραξης;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και τώρα με τον πόλεμο ζούμε τους χειρότερούς μας εφιάλτες. Αν μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα ώστε να μπορούμε να τα αποτρέψουμε ή να τα αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά. Η Ευρώπη θα έπρεπε λοιπόν να έχει ένα σχέδιο αποτροπής της βάρβαρης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία ήδη από το 2014, όταν υπήρξαν τα πρώτα σημάδια με την προσάρτηση της Κριμαίας. Σήμερα, το ανθρωπιστικό κόστος είναι τεράστιο. Πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα και βρίσκονται πλέον στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, το κέντρο του Ελληνισμού στην περιοχή, καταστρέφονται ολοσχερώς.

Πολλοί προτείνουν πλήρες εμπάργκο στα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας. Συμφωνείτε;

Ας είμαστε ρεαλιστές. Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμα έτοιμη να επιβάλει εμπάργκο στα ενεργειακά προϊόντα καθώς η εξάρτηση από αυτά παραμένει πάρα πολύ μεγάλη. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ότι από το 2000 έως το 2020 η χώρα μας αύξησε κατά 20% σχεδόν την εξάρτησή από εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα. Γι’ αυτό θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που επέλεξε το βίαιο και χωρίς σχέδιο κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, δεσμεύοντας μας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο αντί να προχωρήσει σε μία πιο ομαλή απολιγνιτοποίηση, για να περάσουμε γρηγορότερα και χωρίς μεγάλες εξαρτήσεις στις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας. Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μία πολιτική ενεργειακής αυτονομίας, που θα ενισχύει και την ενεργειακή της ασφάλεια.

Πώς κρίνετε την στάση της Τουρκίας σε αυτόν τον πόλεμο; Φοβάστε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τον Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα στο μέλλον;

Η χώρα μας οφείλει να είναι ακλόνητα στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όποιος και αν το καταπατά, από την Ανατολή ή τη Δύση. Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί αυτή τη στιγμή να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, αφήνοντας κατά μέρος τον ρόλο του ταραξία. Είναι χρέος μας σαν χώρα να διασφαλίσουμε ότι στη νέα Στρατηγική για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα γίνεται σαφές ότι όποιος απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα από την Φιλανδία και την Εσθονία, μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο, θα βρει απέναντί του και τα 27 κράτη μέλη ενωμένα, με τουλάχιστο ανάλογες κυρώσεις όπως αυτές που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιμένω ότι οι εξαγωγές όπλων προς τρίτες χώρες πρέπει να γίνονται βάσει συγκεκριμένων κοινών κριτηρίων, ώστε να μην εξοπλίζονται χώρες που απειλούν Ευρωπαϊκά κράτη. Γι’ αυτό, το Συμβούλιο οφείλει να υιοθετήσει την πρόταση, που ψηφίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία μου, να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και να σταματήσουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων.

Στα δικά μας τώρα, κύριε Ανδρουλάκη βλέπετε εκλογές άμεσα; Και αν ναι, πόσο έτοιμο θα είναι το κόμμα σας που μόλις ξεκίνησε την αυτό-οργάνωσή του;

Το πότε θα γίνουν εκλογές είναι στο χέρι του εκάστοτε πρωθυπουργού. Για άλλη μια φορά δεσμεύθηκε στη Βουλή ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Σας διαβεβαιώ όμως ότι εμείς θα είμαστε έτοιμοι όποτε κι αν αυτές γίνουν, με ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό Σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που θα απαντάει στα προβλήματα των πολιτών και με ανανεωμένα και ενισχυμένα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα.

Έχετε πολλές φορές ερωτηθεί για τυχόν συνεργασίες μετεκλογικά και πάντα παραπέμπετε -και ορθά κατά τη γνώμη μου- στην εντολή που θα δώσει ο λαός με την ψήφο του. Ποια είναι αυτή η εντολή, ποιο είναι το ποσοστό, που θα σας κάνει να βαρύνει μέσα σας περισσότερο η ανάγκη για σταθερότητα στην χώρα ;

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι κόμμα δημιουργίας και όχι διαμαρτυρίας. Έχουμε ως στόχο να κυβερνήσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού, να ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή. Στοίχημά μας είναι να γίνουμε η πιο δημιουργική πολιτική δύναμη του τόπου. Στη νέα αυτή πορεία δίνω μεγάλη σημασία στην καθημερινή επαφή μας με την κοινωνία και ειδικά τους νέους, που πολλοί έχουν απογοητευθεί από την πολιτική. Η αξιοπιστία και το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα θα σφραγίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, για να τελειώνουμε με τον πολιτικό καιροσκοπισμό, τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος. Για εμάς, λοιπόν, σταθερότητα δεν είναι η επιστροφή σε ένα προβληματικό παρελθόν αλλά η χάραξη μιας νέας πορείας με το βλέμμα στο μέλλον.

Η Σοσιαλδημοκρατία δείχνει να κερδίζει έδαφος σιγά – σιγά στην ΕΕ και πάλι. Είναι η ώρα για έναν σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό στην Ελλάδα;

H σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει γιατί η πανδημία και η ενεργειακή κρίση κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η κοινωνική συνοχή δεν υπάρχει χωρίς κοινωνικό κράτος και ρύθμιση των αγορών. Αν τελικά αυτό συμβεί και στη χώρα μας, θα το αποφασίσει ο Ελληνικός λαός. Όμως μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε γιατί θα ήταν απαραίτητο. Ενώ ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, και πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία το έχουν εφαρμόσει ήδη ή εμφανίζουν ζημιές επειδή το κράτος έχει επιβάλει πλαφόν στην τιμή της λιανικής όπως στη Γαλλία, στην Ελλάδα μέχρι τώρα το κόστος της κρίσης το έχουν πληρώσει μόνο οι πολίτες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις τώρα ανακάλυψε την ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών, ενώ συνεχίζει να κερδοσκοπεί εις βάρος των πιο αδύναμων διατηρώντας αδικαιολόγητα υψηλούς τους συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Η κρίση λοιπόν μπορεί να είναι παγκόσμια, αλλά οι συνέπειες δεν είναι παντού οι ίδιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 3,4 φορές κατά μέσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στην Ελλάδα 5,4 εξαιτίας των επιλογών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πού θα έδινε εκείνος το βάρος;

Όπως αποδεικνύουν και οι κρίσεις που περάσαμε και περνάμε, είναι απαραίτητο ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Η δημιουργία νέου πλούτου, μαζί με τη δίκαιη φορολόγησή του, θα επιτρέψει την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού πυλώνα, που θα μειώνει τις ανισότητες και θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία έχει να διαδραματίσει έναν πολύ κρίσιμο ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο. Καλείται σε συνθήκες δημογραφικής γήρανσης να αντιμετωπίσει τη διαγενεακή ανισότητα που εν τέλει εξελίσσεται σε ταξική ανισότητα.

Να αντιπαλέψει το φαινόμενο της κληρονομικής ισχύος στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορεί το δικαίωμα στην ευημερία και στην πρόοδο να είναι κληρονομικό προνόμιο για τους λίγους. Στόχος μας είναι οι νέοι να πατήσουν γερά στα πόδια τους. H χάραξη μιας σοβαρής στεγαστικής πολιτικής που θα διευκολύνει την ενοικίαση αξιοπρεπούς κατοικίας με χαμηλό κόστος από τα νέα ζευγάρια, είναι προτεραιότητά μας. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τους πόρους για να αυξήσουμε την προσφορά χιλιάδων νέων κατοικιών, όπως κάνει η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Ταμείο Ανάκαμψης ως διευρυμένο ΕΣΠΑ χωρίς να εμπεριέχεται κανένα έργο που να στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιπλέον πρέπει να ενισχύσουμε τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας μας, γι’ αυτό έχουμε προτείνει ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ένα μέτρο που δεν έχει δημοσιονομική επιβάρυνση.

Δίνετε μεγάλη σημασία στην «αυτό-οργάνωση» του κόμματος και στην επαφή του με την κοινωνία. Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει αυτή την επαφή και πώς θα την αποκαταστήσει;

Μόνο με την αυτό-οργάνωση θα διασφαλιστεί και θα ενισχυθεί η ανανέωση, η ενότητα και η πολιτική μας αυτονομία, η πολιτική προίκα των 270.000 ψηφοφόρων του Δεκεμβρίου. Αυτό το ποτάμι που έδωσε νέα ορμή, πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του. Μόνο έτσι θα φέρουμε στο προσκήνιο το δικό μας υπόδειγμα κομματικής και πολιτικής λειτουργίας απέναντι στην αρχηγική λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, με την αυτό-οργάνωση, τη ψηφιακή λειτουργία του κόμματος και τα περιφερειακά μας συνέδρια θα ανοίξουμε προγραμματικό διάλογο με χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Στις 8 Μαΐου τους καλώ να συμμετάσχουν στις εκλογές των τοπικών μας οργανώσεων αλλά και των εκπροσώπων για το Συνέδριό μας, που θα γίνει στις 20-22 Μαΐου. Δεσμεύομαι προσωπικά σε όλους όσους μας έχουν τιμήσει με τη συμμετοχή τους ότι με πυξίδα την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη θα αγωνιστούμε για να γυρίσει η πατρίδα μας σελίδα και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Προηγούμενο άρθροΔημήτριος Μιχαηλίδης: Σχολεία ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Πρακτική, Επισκέψεις, credit
Επόμενο άρθροΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ Μ.Α.μ.Α ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ