ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και το δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη χαρακτήρισε απαράδεκτη την εμφάνιση μαχητών του Τάγματος Αζόφ ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας αμέσως μετά το μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου.
“Σταθήκαμε από την αρχή στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, απέναντι στη βάρβαρη εισβολή και στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συγκλονισμένοι από όσα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες. Άλλωστε ανάλογα βιώματα έχει ο λαός μας με την τραγωδία της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Όμως το να δοθεί βήμα πέρα από τον πρόεδρο της Ουκρανίας σε στρατιώτες ενταγμένους στο τάγμα Αζόφ ήταν απαράδεκτο και υπογραμμίζει την αδιανόητη προχειρότητα της κυβέρνησης” επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση υπογράμμισε τις προτάσεις που με συνέπεια παρουσιάζει το τελευταίο τρίμηνο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
“Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση αρχικά λοιδόρησε τις θέσεις μου και εκ των υστέρων ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε υποκριτικά τη σημασία τους. Παρεμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας που δεν τόλμησε λόγω της ιδεοληψίας του να εφαρμόσει. Αναφέρομαι στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, στην ομαλότερη απεξάρτηση από τον λιγνίτη δίχως να προσδεθεί η χώρα στο φυσικό αέριο εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, καθώς και στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Και βέβαια το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που εμείς επιμένουμε να επιβληθεί στη λιανική τιμή και όχι στη χονδρική σε αντίθεση με τη Ν.Δ.” ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ως προς τη συζήτηση περί μετεκλογικων συνεργασιών επανέλαβε ότι “το βράδυ των πρώτων εκλογών θα τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας. Εκεί θα φανεί ποιοι πράγματι επιθυμούν κυβερνητική σταθερότητα με προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και ποιοι είναι εμμονικά προσκολλημένοι στη ματαιοδοξία και τις καρέκλες τους, οδηγώντας τη χώρα στην αστάθεια”.
Στις 8 Μαΐου, όπως επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα έχουν τη δυνατότητα τα μέλη του Κινήματος να επιλέξουν το όνομα της παράταξης στις προσεχείς εθνικές εκλογές. “Ποτέ δεν πίστεψα ότι ήταν το όνομα και τα σύμβολά μας ο λόγος που οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά συμπεριφορές και πολιτικές πρακτικές που τους πλήγωσαν. Αυτό δεν θα επιτρέψω να ξανασυμβεί. Σφυρηλατούμε μια νέα, αδιαμεσολάβητη σχέση εμπιστοσύνης” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:
– Ασκείτε έντονη κριτική στη Ν.Δ. και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόσφατα, με τη φράση «δεν θα δώσω σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται» απορρίψατε και το ενδεχόμενο σύμπραξης, σε περίπτωση έλλειψης αυτοδυναμίας. Είναι τόσο κακή η παρούσα διακυβέρνηση, ώστε να κλείνει οριστικά το κεφάλαιο μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης μαζί της;
Ο ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά τις αποτυχημένες και μεροληπτικές πολιτικές της Ν.Δ. Η κυβέρνηση πραγματοποίησε την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση παγκοσμίως με 43 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες στην ευρωζώνη με μικρότερο ΑΕΠ σε σχέση με το 2019. Τώρα η κυβέρνηση ξέμεινε από καύσιμα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να παραμένει απροστάτευτο από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.
Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση αρχικά λοιδόρησε τις θέσεις μου και εκ των υστέρων ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε υποκριτικά τη σημασία τους. Παρεμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας που δεν τόλμησε λόγω της ιδεοληψίας του να εφαρμόσει. Αναφέρομαι στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, στην ομαλότερη απεξάρτηση από τον λιγνίτη δίχως να προσδεθεί η χώρα στο φυσικό αέριο εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, καθώς και στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Και βέβαια το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που εμείς επιμένουμε να επιβληθεί στη λιανική τιμή και όχι στη χονδρική σε αντίθεση με τη Ν.Δ.
– Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο της πόρτας στη Ν.Δ. ανοίγει το παράθυρο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη σκέφτηκαν αρκετοί και σας προτείνει σταθερά ο Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, βλέπετε αμφότεροι τις εξελίξεις από προοδευτική σκοπιά, ενώ κοινό πεδίο μπορεί να αποτελέσει η σοσιαλδημοκρατία…
Τον κ. Τσίπρα το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να επανέλθει στην εξουσία. Μάλιστα, μας κάνει μαθήματα προοδευτικότητας, ενώ είχε επιλέξει στρατηγικά ως κυβερνητικό εταίρο ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Ο τρόπος που πολιτεύεται δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία, διότι μοιράζει υποσχέσεις χωρίς πρόγραμμα, άρα και χωρίς αντίκρισμα. Ο λόγος που δεν καταρρέει η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό το βάρος της αποτυχίας της είναι γιατί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τρομοκρατείται από το ενδεχόμενο της επιστροφής του κ. Τσίπρα.
Δική μας προτεραιότητα είναι να παραμερίσουμε τα σενάρια Μητσοτάκη-Τσίπρα και να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό μια αξιόπιστη πρόταση για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος. Θα ενδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς για περισσότερη αξιοκρατία και διαφάνεια, αλλά και θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική και αειφόρο παραγωγική βάση για πολλές και καλές θέσεις εργασίας για τους νέους.
– Κατά συνέπεια, κ. Ανδρουλάκη, τι προτείνετε; Ζητάτε σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και πρόσωπα «υψηλής αξιοπιστίας», αποκλείοντας για τη θέση του πρωθυπουργού τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Με ποιους και πώς θα γίνει αυτό εφικτό; Τελικά εκλογές ζητάτε;
Τους πολιτικούς συσχετισμούς θα τους καθορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Σε πρόσωπα που απέτυχαν να φέρουν καλύτερες μέρες για τη χώρα δεν θα δώσουμε δεύτερη ευκαιρία. Προφανώς θέλουμε εκλογές για να μας δώσει ο λαός την ευκαιρία να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Θα είμαστε έτοιμοι όποτε αυτές και αν γίνουν. Όμως, για να μην παίζουμε με τις λέξεις, όπως κάποιοι έχουν συνηθίσει, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πότε θα γίνουν, το αποφασίζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και όχι η αντιπολίτευση.
– Κι αν δεν δεχθούν; Ποιος θα πάρει την ευθύνη για την αστάθεια και τις δεύτερες εκλογές; Μήπως δεν θέλετε να κυβερνήσετε, προτιμώντας τη σιγουριά της αντιπολίτευσης;
Το βράδυ των πρώτων εκλογών θα τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας. Εκεί θα φανεί ποιοι πράγματι επιθυμούν κυβερνητική σταθερότητα με προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και ποιοι είναι εμμονικά προσκολλημένοι στη ματαιοδοξία και τις καρέκλες τους, οδηγώντας τη χώρα στην αστάθεια.
– Πριν από μερικές ημέρες επισκεφθήκατε την Πορτογαλία και συναντηθήκατε με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Τι κρατάτε από αυτό το ραντεβού; Θα συναντηθείτε και με άλλους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και ποια η χρησιμότητα της σοσιαλδημοκρατίας στην παρούσα συγκυρία;
Η Πορτογαλία, με τον Αντόνιο Κόστα στο τιμόνι της, αποτελεί πρότυπο σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ίδιο και μια σειρά υπουργών του, που ήταν υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μπήκαν αργότερα από εμάς στο Μνημόνιο και φτωχότεροι, βγήκαν νωρίτερα και πιο πλούσιοι. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήραν στοχευμένα μέτρα με κριτήρια και με περιορισμένο αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος τους, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτό που επίσης κράτησα είναι η σημασία που δίνουν στις επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος, καθώς αντιλαμβάνονται το θετικό αποτύπωμά τους στην κοινωνία και την οικονομία.
Αυτό φαίνεται και στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους στέγασης, το οποίο ενέταξαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αξιοποιώντας μέρος των δανείων, προχωρούν στην κατασκευή 26.000 κατοικιών προς ενοικίαση για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και 7.000 επιπλέον κατοικιών στις μεγάλες πόλεις για ενοικίαση σε προσιτές τιμές που απευθύνονται και στη μεσαία τάξη και ξεφεύγουν από το παραδοσιακό μοντέλο της κοινωνικής κατοικίας που έχουμε συνηθίσει. Παράλληλα, με φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες και ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που απευθύνεται αποκλειστικά στους κάτω των 35 ετών διασφαλίζουν ότι περισσότεροι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους αξιοπρεπώς.
– Συμπληρώνετε τέσσερις μήνες στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κι αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα της αυτοοργάνωσής σας. Ποιο είναι το στοίχημα της διαδικασίας αυτής και ποιο το διακύβευμα-οι στόχοι του συνεδρίου του Μαΐου;
Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα στην πολιτική ζωή της Μεταπολίτευσης που μίλησε στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα, με την αυτοοργάνωση του Κινήματός μας αξιοποιούμε τις καλύτερες παραδόσεις μας για να οικοδομήσουμε τη δημοκρατική παράταξη του μέλλοντος. Την περασμένη Κυριακή είχαμε το πρώτο περιφερειακό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, όπου συζητήσαμε τις θέσεις μας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στις 8 Μαΐου εκλέγουμε τις τοπικές οργανώσεις, τους εκπροσώπους για το συνέδριό μας που θα λάβει χώρα από τις 20 έως τις 22 Μαΐου. Ξεκινάμε παράλληλα το ψηφιακό κόμμα που είναι το μέσο για να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία και για να είμαστε σε συνεχή διάλογο μαζί της. Επιθυμώ το ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά ένα ανοιχτό κόμμα, ένα Κίνημα λαού που θα συνδέεται οργανικά με τις αγωνίες και τις ελπίδες του προοδευτικού κόσμου.
– Ανακοινώσατε δημοψήφισμα για το όνομα του κόμματος. Ποια είναι η πρόταση; Θα επιστρέψετε στο ΠΑΣΟΚ;
Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι το όνομα του Κινήματός μας θα αποφασιστεί συλλογικά και δημοκρατικά. Για τον λόγο αυτό στις 8 Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα τα μέλη μας να το επιλέξουν. Ποτέ δεν πίστεψα ότι ήταν το όνομα και τα σύμβολά μας ο λόγος που οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά συμπεριφορές και πολιτικές πρακτικές που τους πλήγωσαν. Αυτό δεν θα επιτρέψω να ξανασυμβεί. Σφυρηλατούμε μια νέα, αδιαμεσολάβητη σχέση εμπιστοσύνης.
– Σαράντα και πλέον ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή θεωρείτε ότι έγιναν -σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες για να σταματήσει αυτή η εξελισσόμενη βαρβαρότητα; Πώς σχολιάζετε την παρέμβαση «μαχητή» του τάγματος του Αζόφ στη Βουλή;
Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δυστυχώς υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες άσκησης πίεσης προς τη ρωσική κυβέρνηση ώστε να σταματήσει αυτή η βάρβαρη εισβολή. Παρά τις κυρώσεις έχουμε εισαγάγει ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία αξίας 36 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας ουσιαστικά να χρηματοδοτούμε τον πόλεμο. Άρα εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε, ώστε να υπάρξει μετάβαση χωρίς να πληγεί η ευρωπαϊκή παραγωγική βάση και συνοχή.
Σταθήκαμε από την αρχή στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, απέναντι στη βάρβαρη εισβολή και στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συγκλονισμένοι από όσα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες. Άλλωστε ανάλογα βιώματα έχει ο λαός μας με την τραγωδία της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Όμως το να δοθεί βήμα πέρα από τον πρόεδρο της Ουκρανίας σε στρατιώτες ενταγμένους στο τάγμα Αζόφ ήταν απαράδεκτο και υπογραμμίζει την αδιανόητη προχειρότητα της κυβέρνησης