Μυτιλήνη: Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων προχθές στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας. Ποια είναι τα αιτήματα του κλάδου

Στους δρόμους βγήκαν προχθές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου κινητοποίησε συλλόγους και συνεταιρισμούς αγροτών, που πορεύτηκαν μαζί με τη διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκεί έριξαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τόνους γάλα και μαλλί από πρόβατα, ζητώντας άμεσα συνάντηση στη Μυτιλήνη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να του θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος του νησιού από τη συνεχή πτώση των τιμών των προϊόντων τους – κυρίως ως αποτέλεσμα της καραντίνας που ακόμα ισχύει στο νησί για τη ζωονόσο της ευλογιάς των προβάτων.

Ας σημειωθεί ότι ο γενικός διευθυντής της Γραμματείας μετά από επαφές με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημέρωσε τους αγρότες ότι ο δεύτερος θα μπορέσει να τους δει στις 5 Ιουνίου. Ανένδοτοι όμως, σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ που μετέδωσε την είδηση, οι αγρότες επέμεναν να μεταβεί ο υπουργός στη Μυτιλήνη.

Τελικά αργά το μεσημέρι οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν ενώ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των αγροτών από συλλόγους και συνεταιρισμούς όλου του νησιού την ερχόμενη Δευτέρα στις 9.00 το βράδυ στην Αγία Παρασκευή προκειμένου να αποφασιστούν οι παραπέρα κινητοποιήσεις τους.

Όπως δήλωσε στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ –αναφορικά με τη χθεσινή κινητοποίηση– ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης «από το γάλα φέτος ο παραγωγός έχασε 25 λεπτά, οι έμποροι αγοράζουν με 75 λεπτά το λίτρο, ενώ την ίδια ώρα πουλάνε πανάκριβα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στο κρέας συμβαίνει το ίδιο. Την ίδια ώρα όλα τα αγροτικά εφόδια είναι στα ύψη ενώ από 1η Ιουνίου με την αύξηση του ΦΠΑ η κατάσταση για μας θα γίνει ακόμα χειρότερη. Κάθε μέρα πετάμε το γάλα μας σε εξευτελιστικές τιμές στα καζάνια των εμπόρων. Σήμερα εδώ που το ρίξαμε έπιασε τόπο, ακούστηκαν τα προβλήματά μας».

Για το θέμα της καραντίνας για τη ζωονόσο της ευλογιάς αλλά και για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται στη διαδικασία παραγωγής της φέτας, όπου γάλατα ελληνοποιούνται και βαφτίζονται αιγοπρόβεια, οι αγρότες τονίζουν ότι είναι μεν ευθύνη των υπηρεσιών της περιφέρειας, αλλά απαιτούν από το υπουργείο να λάβει μέτρα για να σταματήσουν να καρπώνονται οι έμποροι τον κόπο του παραγωγού.

«Σήμερα δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά θα έπρεπε να ήμασταν περισσότεροι, μεγαλύτερη εκπροσώπηση από τους συνεταιρισμούς και οι αγρότες που βιώνουν το πρόβλημα να είναι στο δρόμο» είπε στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο γραμματέας του αγροτικού συνεταιρισμού Μεσοτόπου Μάνος Κωνσταντιδέλλης, ο οποίος κατέληξε τονίζοντας: «Οι τιμές των προϊόντων μας βρίσκονται στον πάτο, οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούμαστε να πληρώνουμε είναι δυσβάσταχτες, ο αγροτικός κόσμος δεν αντέχει άλλο».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Ποιες είναι οι αλλαγές στις Πανελλήνιες εξετάσεις
Επόμενο άρθροΕπίσημη πρώτη για την πρότυπη Λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας