Μυτιλήνη – Δακτυλίωση των νεοσσών πελαργών στις φωλιές τους 

Δακτυλίωση των νεοσσών πελαργών στις φωλιές τους πραγματοποίησε για δεύτερη χρονιά φέτος, το προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Καλλονής.

τοποθέτησηδαχτυλιδιού3

Η Λέσβος είναι το νησί των υγροτόπων και το μοναδικό νησί της Μεσογείου όπου φωλιάζουν τα δύο είδη πελαργών της Ευρώπης: ο Λευκοπελαργός και ο Μαυροπελαργός. Και ενώ ο τελευταίος φωλιάζει «κρυφά» μέσα στα πευκοδάση και τα φαράγγια του νησιού, ο Λευκοπελαργός προτιμά τα χωριά. Οι περισσότερες φωλιές συγκεντρώνονται γύρω από τον Κόλπο Καλλονής, στα χωριά του Πολυχνίτου, Αγίας Παρασκευής, Καλλονής, Παπιανών και Δαφίων. Φέτος μικρά μεγάλωσαν και σε φωλιά στον Μανταμάδο.

τοποθέτησηδαχτυλιδιού4

Να σημειωθεί πως μέσα στο προηγούμενο χειμώνα, όταν τα πουλιά έλειπαν στην Αφρική, η ΔΕΔΔΗΕ έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα ώστε κάτω από κάθε φωλιά να τοποθετηθεί ειδικό καλάθι για την προστασία των πουλιών από ηλεκτροπληξία και την αποφυγή ατυχημάτων. Έτσι και φέτος, με τη βοήθεια ειδικού γερανού, προσεγγίστηκαν όσες φωλιές ήταν εφικτό (λόγω ύψους) και εκτός από τα δακτυλίδια έγινε λήψη κάποιων ειδικών σωματικών μετρήσεων (βάρος, μήκος ράμφους κ.ά.). Οι νεοσσοί μεταφέρθηκαν στο έδαφος για σύντομο διάστημα σε διαφορετικές ημερομηνίες όταν ήταν ανεπτυγμένοι αρκετά αλλά όχι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη φωλιά τους στα Παπιανά, Καλλονή, Δάφια και τη διασταύρωση Αγίας Παρασκευής.

ΦωλιάσταΔάφια

«Τα δαχτυλίδια που τοποθετούνται στους πελαργούς είναι πλαστικά και για την Ελλάδα έχουν μαύρο χρώμα με άσπρους χαρακτήρες που είναι μοναδικοί για καθένα από αυτά. Είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να διαβαστούν από απόσταση (τηλεσκόπια ή φωτογραφία) και βοηθούν τους επιστήμονες να εξάγουν μια σειρά από σημαντικά συμπεράσματα: πόσο ζουν οι πελαργοί, από ποιες περιοχές περνάνε μεταναστεύοντας και σε ποιες ξεχειμωνιάζουν, ποιοι νεοσσοί επιβιώνουν καλύτερα από μια φωλιά κ.ά. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να σχεδιαστούν καλύτερα μέτρα για την προστασία των πελαργών και άλλων υδρόβιων πουλιών αλλά και των υγροτόπων που είναι σημαντικοί για τη διατήρησή τους» λέει ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος.

Οινεοσσοίκατάτηδακτυλίωση

Φέτος οι φωλιές έδωσαν συνολικά εννέα νεοσσούς σε τέσσερις φωλιές, ενώ αντίστοιχα πέρυσι δακτυλιώθηκαν 12 σε τέσσερις φωλιές. Ας σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΠΕΝ Καλλονής, αυτό οφείλεται στο ότι η φετινή χρονιά επεφύλαξε στους πελαργούς μας έναν ασυνήθιστα παγωμένο Μάρτιο τη στιγμή που πρωτοφτάνουν από την Αφρική και το θηλυκό μαζεύει ενέργεια για να γεννήσει τα αυγά του.

Επίσης, οι πελαργοί αντιμετώπισαν μια Άνοιξη χωρίς βροχές που στέγνωσε πολύ γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό τους εποχικούς (με νερό λίγους μήνες το χρόνο) υγροτόπους της περιοχής, περιορίζοντας τη διαθέσιμη τροφή για τα μικρά τους και επηρεάζοντας την επιβίωσή τους μέχρι να πετάξουν από τη φωλιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠαραδόθηκε ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του στο Αστροχώρι της Άρτας
Επόμενο άρθροΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας