
Ταξιδέψαμε στην πανέμορφη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, για να συναντήσουμε την ευγενέστατη αποσταγματοποιό κ. Κατερίνα Προμπονά και να μας μυήσει στα μυστικά του απίθανου λικέρ κίτρου που είναι ΠΓΕ. Ήδη η επιχείρηση κλείνει 103 χρόνια και το ευχάριστο είναι ότι οι δύο κόρες του αείμνηστου Σταμάτη Προμπονά, Κατερίνα και Λίνα και τα εγγόνια συνεχίζουν με το ίδιο πάθος την παράδοση της οικογένειας.
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα – Κάμερα: Στέλιος Νίκας
Δείτε το βίντεο:
Το περίφημο λικέρ κίτρο Νάξου είναι ΠΓΕ. Η διαδικασία παρασκευής του αρχίζει με τη συγκομιδή των φύλλων κίτρου τη στιγμή που αυτά έχουν πλήρες άρωμα, συνήθως από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο. Τα φύλλα αποστάζονται σε παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα και δίνουν λικέρ ονειρικά το Λευκό Κίτρο με αλκοολικό βαθμό 30%, το λευκό διπλής απόσταξης 40%, το Πράσινο με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη 30% και το Κίτρινο με 40%.
Έτσι αν ήθελε κανείς να ορίσει τη γεύση του καλοκαιριού στη Νάξο, αυτή θα είχε άρωμα κίτρου, του σπάνιου εσπεριδοειδούς που έχει ταυτιστεί με το νησί.
Η Νάξος φημίζεται για τις γνήσιες γεύσεις της, τα γεννήματα της γης και της θάλασσας. Η μυθολογία θέλει τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού και του γλεντιού, να γεννιέται εδώ και, σαν προστάτης της, να φυτεύει στη Νάξο το πρώτο αμπέλι.
Όπως μας είπε η ευγενέστατη Κατερίνα Προμπονά, η επιχείρησή τους δραστηριοποιείται στο χώρο της ποτοποιίας από το 1915 και της οινοποιίας από το 1978, με πρωτοπόρο και ιδρυτή τον Δημήτριο Προμπονά και διάδοχο τον Σταμάτη Προμπονά. Με μεράκι, αγάπη και πίστη στην παράδοση παρασκευάζουν το παραδοσιακό ποτό της Νάξου “Κίτρο Προμπονά” που αποτελεί αγνό απόσταγμα από τα φύλλα της κιτριάς. Δεν έμειναν όμως εκεί. Δημιούργησαν και το λικέρ της Αριάδνης, αποστάζοντας τον καρπό της κιτριάς. Επίσης από τσίπουρο, μέλι και διάφορα βότανα το καταπληκτικό σε γεύση και άρωμα Τσιπουρόμελο του Προμπονά. Ακολούθησε το σπιτικό λικέρ βύσσινο και μια μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού από επιλεγμένα φρούτα. Για τη μεγάλη ποικιλία σε τοπικά κρασιά Προμπονά συλλέγουν από όλα τα χωριά της Νάξου τα καλύτερα σταφύλια, ασύρτικο και μανδηλαριά, και παράγουν λευκό, ροζέ, κόκκινο κρασί και ρετσίνα.
Το αποστακτήριο βρίσκεται κοντά στη Χώρα, στο Λουλάκι και είναι επισκέψιμο. Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Νάξο αποζητούν να βιώσουν τη γαστρονομική εμπειρία και να επισκεφθούν το αποστακτήριο.
Η ξενάγηση αρχίζει από την καλλιέργεια του κίτρου που συνολικά είναι 1500 δέντρα στα πιο εύφορα μέρη του νησιού.
Όλοι εντυπωσιάζονται από το ίδιο το φρούτο με τα σκληρά αγκάθια και το μεγάλο του μέγεθος. Μαθαίνουν τα μυστικά της απαιτητικής καλλιέργειας και προσεγγίζουν τους χάλκινους άμβυκες για να ενημερωθούν ή να απολαύσουν ανάλογα με την εποχή την απόσταξη των φύλλων και τις σταγόνες που τρέχουν στην αρχή σαν δάκρυα και μετά σαν νερό από τον άμβυκα, που είναι όπως μας είπε η Κατερίνα Προμπονά του περασμένου αιώνα. Στο χώρο της απόσταξης υπάρχει και μια συλλογή από αναμνηστικά και βραβεία της επιχείρησης μέσα στο διάβα του χρόνου.
Στο τραπέζι της αυλής απολαμβάνουν μια γευστική δοκιμή όλης της παλέτας των λικέρ κίτρου, αλλά και ούζου, κρασιού και για το τέλος το λιμοντσέλο με τρίμμα πάγου. Η μυσταγωγία συνοδεύεται από λουκούμια κίτρου, χαλβαδόπιτες, φλοιό κίτρου καραμελωμένο, σοκολατένια αμυγδαλωτά. Το τοπικό κρασί δένει αρμονικά με ντάκο με ξινοτύρι, κάπαρη και ντοματούλα και ένα πλατό για να γνωρίσουν παράλληλα και την γκάμα των τυριών που η Νάξος φημίζεται όπως η γραβιέρα και το αρσενικό, που είναι ΠΟΠ.
Στην boutique σίγουρα θα βρείτε αναμνηστικά πανέμορφα και μικρές συσκευασίες λικέρ κίτρου όπως επίσης και στο κατάστημά τους που είναι πάνω στο λιμάνι της Χώρας, εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε χωρίς υποχρέωση αγοράς, το ανεβαστικό λικέρ κίτρου.
Φωτογραφίες:
























