Μουσικές ιστορίες – Ο Πάριος & τα τραγούδια του που είπαν άλλοι

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Ο Γιάννης Βαρθακούρης, που εδώ και δεκαετίες τον γνωρίζουμε ως Γιάννη Πάριο, δεν είναι μόνο το πιο «βελούδινο» λαρύγγι του ελληνικού τραγουδιού, δεν έχει ερμηνεύσει μόνο σπουδαία τραγούδια αλλά έχει γράψει κι ο ίδιος άλλα που «έκαναν καριέρα» με τις φωνές συναδέλφων του.  Βλέπετε, ο Πάριος, είναι κι ένας σημαντικός στιχουργός μα και συνθέτης.

Έγραψε σπουδαία τραγούδια, που είτε από μεγαλοψυχία είτε από φιλότιμο, είτε από επίγνωση τι φωνές χρειάζονταν, τα έδωσε σε άλλους ερμηνευτές. Πολλοί εκ των οποίων απογείωσαν με αυτά τις καριέρες τους.

Ας θυμηθούμε κάποια:

Το δικό σου αμάρτημα,  Στίχοι – μουσική: Γιάννης Πάριος

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1987 με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη.

Ο Πάριος το έδωσε στον μεγάλο Καζαντζίδη, ως ένα απλόχερο καλωσόρισμα στην επάνοδό του στη δισκογραφία, μετά από 12 χρόνια σιωπής. Αργότερα το ερμήνευσε κι ο ίδιος, ενώ το τραγούδι είπαν κι άλλοι ερμηνευτές.

Απορώ,  Στίχοι – Μουσική: Γιάννης Πάριος

Πάλι στα 1987, ο Πάριος γράφει (στίχο και μουσική) το «Απορώ». Του ζητάνε από τη δισκογραφική εταιρεία να το δώσει στον Μάκη Χριστοδουλόπουλο τον οποίο, τότε, επιχειρούσαν να περάσουν σε μεγάλα ακροατήρια και να αξιοποιήσουν την σπουδαία φωνή του. Ο Πάριος, δεν λέει «όχι», παρ’ ότι ξέρει ότι αν το πει ο ίδιος θα το «απογειώσει».  Ο Χριστοδουλόπουλος το λέει και πράγματι αυτό το τραγούδι είναι το διαβατήριό του προς την ευρύτερη αναγνώριση, πέραν των χώρων που μέχρι τότε εμφανιζόταν… Αργότερα το είπε κι ο ίδιος ο Πάριος κι όντως το τραγούδι, με άλλη ενορχήστρωση «απογειώθηκε».

Τα μάζεψα τα πράγματα, Μουσική: Θ. ΠολυκανδριώτηςΣτίχοι: Γιάννης Πάριος

Στα 1980, ο Στράτος Διονυσίου αναζητά την εμβληματική επάνοδό του στα μουσικά δρώμενα μετά από μια περίοδο προσωπικών του περιπετειών. Ο Πάριος, σηματοδοτεί δυναμικά την μεταγραφή του στη Minos. Του δίνει το τραγούδι που είχε γράψει με τον Πολυκανδριώτη κι ο Στράτος βρίσκει πια ανοιχτό τον δρόμο της επιστροφής. Αργότερα, το 1994, το συμπεριλαμβάνει με δική του ερμηνεία  στον δίσκο του που είχε τίτλο «Βίος ερωτικός».

Γιατί Θεέ μου η ζωή,  Μουσική: Θ. ΠολυκανδριώτηςΣτίχοι: Γιάννης Πάριος

Πάριος και Πολυκανδριώτης είχαν δώσει κι αυτό το σπουδαίο ζεϊμπέκικο στον Διονυσίου, από το 1979. Στον δίσκο «Γυναίκες – Γυναίκες». Αργότερα, το ερμήνευσε κι ο ίδιος ο Πάριος.

Τα πήρες όλα κι έφυγες,  Μουσική: Θ. Πολυκανδριώτης Στίχοι: Γιάννης Πάριος

Τον Νοέμβριο του 1981, ο Στράτος Διονυσίου έχει πάρει για τα καλά επάνω του.

Οι δίσκοι του πουλιούνται και τα μαγαζιά που εμφανίζεται είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Προχωρά, τότε, στη κυκλοφορία νέου δίσκου με τίτλο «Όλα είναι δανεικά».

Πάριος και Πολυκανδριώτης του δίνουν αυτό το τραγούδι που γίνεται τεράστια επιτυχία.

Λεπτομέρεια: Ο Διονυσίου δεν ήθελε να το πει. Ο Πάριος τον έπεισε και τελικά ο Στράτος «πλούτισε» τη δισκογραφία του με ένα λαμπερό στολίδι.

 Και λέγε – λέγε Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης Στίχοι: Γιάννης Πάριος

Το τραγούδι αυτό είναι το δεύτερο που έδωσαν οι Πάριος και Πολυκανδριώτης για τον δίσκο «Όλα είναι δανεικά». Ούτε αυτό ήθελε να το πει ο Στράτος Διονυσίου. Το είπε όταν του το ζήτησε, σχεδόν επιτακτικά, ο διευθυντής της MINOS, Μάκης Μάτσας. Που το θεωρούσε αλέγκρο τραγούδι, κομμένο και ραμμένο για τον Διονυσίου. Μόλις κυκλοφόρησε ο δίσκος έγινε ανάρπαστος και ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 150 χιλιάδες αντίτυπα.  Αργότερα, το είπε κι ο Πάριος.

      Μη μιλάς,  Μουσική: Αντώνης Βαρδής Στίχοι: Γιάννης Πάριος

Το 1987, ο Αντώνης Βαρδής ετοιμάζει δίσκο για την Πίτσα Παπαδοπούλου που μέχρι τότε

δεν είχε βρει τον δρόμο της, παρά το γεγονός ότι οι πάντες αναγνώριζαν τη σπουδαία φωνή της. Ο Βαρδής παίρνει τηλέφωνο τον Πάριο και του ζητά στίχους. Μεταξύ άλλων του δίνει και το «Μη μιλάς». Μόλις το διάβασε ο Βαρδής, πήρε την κιθάρα του και σε δέκα λεπτά το τραγούδι ήταν έτοιμο. Μπήκε ως τίτλος στον δίσκο της Πίτσας Παπαδοπούλου και την έκανε

να «πετάξει» στην αναγνώριση και στην καθιέρωση. Αργότερα το είπε κι ο ίδιος ο Πάριος, ενώ αυτό το τραγούδι έγινε η απαρχή της σπουδαίας συνεργασίας Βαρδή και Πάριου με πάρα πολλά τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος.

Τα σφάλματά σου πέλαγα Στίχοι: Γιάννης ΠάριοςΜουσική: Βασίλης Κλουβάτος

Αρχές του 2000 η Στέλλα Κονιτοπούλου συναντά τον Πάριο και του ζητά να δώσει έναν στίχο που να μπορεί να γίνει νησιώτικο τραγούδι. Ο Πάριος μετά από λίγες ώρες της δίνει τον συγκεκριμένο στίχο και την ρωτά ποιος θα γράψει μουσική. Ο Βασίλης, απαντά εκείνη, Ο Βασίλης Κλουβάτος. Κι έγινε αυτό το τραγούδι – κόσμημα των σύγχρονων νησιώτικων τραγουδιών.

Καρδιά μου μόνη: Στίχοι – Μουσική: Γιάννης Πάριος

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα (1981) ζεστάνουν τις ψυχές των ανθρώπων, κυκλοφορεί ο νέος δίσκος του Βοσκόπουλου με τίτλο  «Καρδιά μου μόνη» που εν ριπή οφθαλμού  γίνεται χρυσός. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι το πρώτο εξ όσων έγραψε στην πορεία του ο Πάριος. Γραμμένο από το 1970, μόλις «έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του. Ο Βοσκόπουλος έκανε μια καθηλωτική ερμηνεία.

Προσέξτε: Σ΄ αυτόν τον δίσκο ο Πάριος υπογράφει και το  «Άιντε στην υγειά της», σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη, ενώ στίχους και μουσική του έχουν και τα εξαιρετικά ερμηνευμένα από τον Βοσκόπουλο,  «Και σου είχα τόση αγάπη» και «Μιλάς κι εσύ». Έκτοτε Πάριος και Βοσκόπουλος συναντήθηκαν κι άλλες φορές στη δισκογραφία. Ο δε Βοσκόπουλος (26 Ιουλίου 1940) αποκαλεί εδώ και δεκαετίες «αδελφό» του τον Πάριο (8 Μαρτίου 1946)…

Κάτι τελευταίο: Δεν είναι μόνο αυτά τα τραγούδια που έγραψε ο Πάριος κι έδωσε τα ερμηνεύουν συνάδελφοί του στο διάβα των χρόνων. Υπάρχουν δεκάδες άλλα. Απλά αναφέραμε τα πιο χαρατηριστικά ή τα πιο γνωστά…

Προηγούμενο άρθροΑναμένεται πιο θερμό καλοκαίρι εξαιτίας της έντονης εποχικής αστάθειας της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθροΠώς μπορούμε να αναζωπυρώσουμε την σχέση; – Γράφει ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας