Το κοκκινιστό μοσχαράκι ανακαλεί στη μνήμη μου τις γευστικές αναμνήσεις από την κουζίνα της γιαγιάς μου, που ήταν σπουδαία μαγείρισσα.
Στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μου στον Μαλακώντα, το εντυπωσιακό οινοποιείο Λύκου δημιουργεί διαμαντάκια. Οι αμπελώνες με προσανατολισμό στην έντονη ηλιοφάνεια που σε συνδυασμό με το θαλασσινό αγέρι, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες αμπελοκαλλιέργειας. Έτσι η εξαιρετική πρώτη ύλη, η γνώση και εμπειρία των οινολόγων και η εξέλιξη της τεχνολογίας συντελούν στην παραγωγή εκλεκτών οίνων.
Ο οινοτουρισμός είναι στα καλύτερά του. Η οινογνωσία δένει αρμονικά με παραδοσιακές γεύσεις του εστιατορίου του οινοποιείου που είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω γευστικές δημιουργίες από τον γιό του Απόστολου Λύκου και ολόφρεσκα ψάρια από τον Ευβοικό με τη θαυμαστή βιοποικιλότητα. Τα βαρέλια είναι ζωγραφισμένα με θέματα από τη μυθολογία, τα αμπέλια και το κρασί. Η Νανά Λύκου είναι εξαιρετική οικοδέσποινα και παραδίδει μαθήματα φιλοξενίας…
Μοσχαράκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια
Από το εστιατόριο του Οινοποιείου Λύκος, Εύβοια
Υλικά
11/2 κιλό μοσχάρι από σπάλα ή χτένι, κομμένο σε μερίδες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί Αγιωργήτικο
2 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
8 μπαχάρια
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
250 γρ. κεφαλογραβιέρα
500 γρ. μακαρόνια Νο 2 χοντρά
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε και στραγγίζουμε στο σουρωτήρι τα κομμάτια του κρέατος, όσο πιο στεγνά είναι τόσο καλύτερα θα ροδίσουν.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε το κρέας και το γυρίζουμε με λαβίδα σε όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει όμορφα. Το ρόδισμα είναι το μυστικό της επιτυχίας.
Σε πιατέλα βγάζουμε το κρέας και στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχάρια, την κανέλα και τη δάφνη.
Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα μεγάλο πιάτο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τις δάφνες, τα μπαχάρια, τα γαρύφαλα και την κανέλα. Κατεβάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 μέχρι τα κρεμμύδια να γυαλίσουν και να μαραθούν. Αφήνουμε να σοταριστεί για 1 λεπτό ακόμα Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αραιώνουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να κοχλάσει η σάλτσα προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και το καλύπτουμε με τον καυτό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλύψει το κρέας κατά τα 2/3.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 90 λεπτά. Μέχρι να μαλακώσει το κρέας και δέσει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε άλλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και βράζουμε τα μακαρόνια ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια καλά.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα που έχουμε πασπαλίσει με τριμμένο τυρί.
Στη βάση βάζουμε τα μακαρόνια και από πάνω το κρέας.
Ολόγυρα στο πιάτο βάζουμε τυρί και μπαχαρικά.