“Μονοπάτια κατανόησης” Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ακαδημαϊκού κ. Αθανασίου Φωκά

Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ακαδημαϊκού κ. Αθανασίου Φωκά με τίτλο «Μονοπάτια κατανόησης» (Εκδόσεις Broken Hill, 2022).

 

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι εξής:

Συντονιστής:

Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών

Ομιλητές

Αναστάσιος Γερμενής, Ομότιμος Καθηγητής Ανοσολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Μαρίνος Δαλάκας, Καθηγητής Νευρολογίας του Thomas Jefferson University, USA και Διευθυντής του Τμήματος Νευρομυικών Παθήσεων και Κλινικής Νευροανοσολογίας, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ

Αλέξανδρος Νεχαμάς, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Princeton USA

Αθανάσιος Φωκάς, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Cambridge UK

(Διάρκεια κάθε ομιλίας: 15 λεπτά)

Επίσης, θα αναγνωσθεί επιστολή του κ. Νίκου Λογοθέτη, Βιολόγου και Νευροεπιστήμονα, Επίτιμου Διευθυντή του Τμήματος Φυσιολογίας των Γνωσιακών Διαδικασιών του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck της Γερμανίας.

Η ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης θα γίνει μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20221201

Βιογραφικό Σημείωμα Αθανασίου Φωκά:

Αποφοίτησε πρώτος από την Αεροναυπηγική του Imperial College και έκανε διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Caltech. Παρόλο που αποφοίτησε μεταξύ των πρώτων από την Ιατρική του Πανεπιστήμιου του Miami, αποφάσισε να επιστρέψει στα Μαθηματικά. Το 1995 ανέλαβε την έδρα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 την έδρα Μη Γραμμικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Cambridge. Το 2015, το University of Southern California τον ανακήρυξε επισκέπτη καθηγητή.

Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Naylor που είναι το πιο σημαντικό βραβείο για τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και τη Μαθηματική Φυσική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει βραβευθεί με το Αριστείο της Ακαδημίας Αθηνών, με το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι μέλος διάφορων Ακαδημιών, συμπεριλαμβανομένης και της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι εταίρος του Ιδρύματος Guggenheim Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας οχτώ πανεπιστημίων, είναι επίτιμος δημότης, μεταξύ άλλων και του Δήμου Δελφών και έχει ανακηρυχθεί Πρέσβης του Ελληνισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κολλεγίου Clare Hall στο Cambridge:

Στις 17 Φεβρουάριου του 2022 ανακοινώθηκε ο κατάλογος των 1000 διαπρεπέστερων μαθηματικών με βάση τον αντίκτυπο των ερευνητικών τους εργασιών (και συγκεκριμένα του λεγομένου h-index). Ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς κατατάχθηκε πρώτος μεταξύ όλων των μαθηματικών που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει στα δυο τμήματα του Πανεπιστήμιου του Cambridge που ασχολούνται με τα Μαθηματικά, δηλαδή του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, στο οποίο ανήκει ο Αθ. Φωκάς, και το Τμήμα Καθαρών Μαθηματικών και Θεωρητικής Στατιστικής.

Γενικότερα, ο Αθ. Φωκάς κατατάχθηκε 8ος στο Hνωμένο Βασίλειο για τη χρονική περίοδο για την οποία υπάρχουν σχετικά στοιχεία. Μεταξύ των γνωστών μαθηματικών σε αυτόν τον κατάλογο είναι και ο αποθανών Sir Michael Atiyah, ο οποίος είχε διατελέσει και πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας.

Προηγούμενο άρθροΤο νέο του βιβλίο παρουσιάζει ο Αλέκος Χατζηκώστας στη Βέροια 5 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΔημοσθένης Σαρηγιάννης: Έρχονται στοχευμένες παρεμβάσεις για την αστική υγεία μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBANOME