Κατέκτησαν γνώσεις για τη θαλάσσια ζωή, εξερεύνησαν περιβαλλοντικά μονοπάτια και ανέλαβαν αποστολή καθαρισμού και βελτίωσης της εικόνας της περιοχής τους.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης Ατόμων με Αναπηρία «Μόνο όλοι μαζί μπορούμε! Στη φύση δεν υπάρχουν διακρίσεις», μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζητήσεις, αξιοποίηση εικαστικών εκφραστικών μέσων και εξορμήσεις διεύρυναν τις γνώσεις τους για το φυσικό περιβάλλον και την αναγκαιότητα προστασίας του και ανέπτυξαν κοινωνικές δεξιότητες.
Το πρόγραμμα βασισμένο στη σύνδεση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής υλοποιήθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, iSea με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμεΑ «Τα Παιδιά Της ‘Ανοιξης» με έδρα την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Εκπαιδευτές της iSea και το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου «Τα Παιδιά της ‘Ανοιξης» εκπαίδευσαν σε θέματα περιβαλλοντικού περιεχομένου δύο ομάδες 20 ατόμων με νοητική αναπηρία που φιλοξενούνται στο Κέντρο, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικές δράσεις, μέσω των οποίων είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να επικοινωνήσουν με κατοίκους της περιοχής.
«Είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στη φιλοσοφία ότι στο πλαίσιο μιας ισότιμης κοινωνίας τα ‘Ατομα με Αναπηρία έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι στο πλαίσιο της αποδοχής τους από την ίδια την κοινωνία η συμμετοχή τους σε τέτοιες δράσεις συμβάλει στην ομαλή ένταξή τους» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη του τομέα ‘Ανθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα της iSea.
Τα πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις, οι δύο πρώτες φάσεις ολοκληρώθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2017, εξήγησε η κ. Χαρίτου. Αρχικά, στην πρώτη φάση εκπαιδευτές της iSea με δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του ΚΔΗΦ «Τα Παιδιά της ‘Ανοιξης» ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για τη θαλάσσια ζωή, για τις απειλές που αντιμετωπίζει, για τα θαλάσσια απορρίμματα, αλλά και για το πώς οι ίδιοι μέσα από τη δράση τους μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, κινητικών παιχνιδιών, καλλιτεχνικών κατασκευών έμαθαν για τα είδη -κλειδιά που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, για την αιχμαλωσία θαλάσσιων ζώων, την υπεραλίευση, την εξαφάνιση ειδών, για τη θαλάσσια ρύπανση, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Στη δεύτερη φάση ό,τι διδάχθηκαν μέσα από τα περιβαλλοντικά παιχνίδια και τις βιωματικές δραστηριότητες το εφάρμοσαν στην πράξη έξω, οργανώθηκαν υπαίθριος καθαρισμός, επισκέψεις σε πάρκα και περιοχές ιστορικού ενδιαφέροντος και περιβαλλοντικοί περίπατοι. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν τη Βέροια, ανέλαβαν τον καθαρισμό παιδικής χαράς υπό τις οδηγίες των εκπαιδευτών της iSea και συγκέντρωσαν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Εβραϊκή Συνοικία της Μπαρμπούτας, περπάτησαν στα σοκάκια της περιοχής, έμαθαν πληροφορίες για κεντρικά σημεία της διαδρομής και ενημερώθηκαν για το οικοσύστημα του ποταμού της περιοχής.
«Η τρίτη φάση του προγράμματος είναι έκδοση οδηγού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για ‘Ατομα με Αναπηρία, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά όσα περιελάμβανε το πρόγραμμα. Στόχος είναι όσοι ασχολούνται με την ειδική αγωγή και ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης να έχουν ένα εγχειρίδιο στα χέρια τους, που θα τους διευκολύνει» τόνισε η κ. Χαρίτου. Ο οδηγός σε ηλεκτρονική μορφή είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της iSea και του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμεΑ «Τα Παιδιά Της ‘Ανοιξης» και στόχος είναι η έκδοσή του σε έντυπη μορφή και η διανομή του σε δομές που φιλοξενούν ‘Ατομα με Αναπηρία.
«Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε είναι πάρα πολύ θετικές, εισπράξαμε συναισθήματα και αγάπη από τους συμμετέχοντες» τόνισε η κ. Χαρίτου, σημειώνοντας ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς. Εμείς ως εκπρόσωποι του κλάδου του περιβάλλοντος, έπρεπε να γνωρίσουμε στοιχεία για την ειδική αγωγή και αντίστροφα. Ήταν απαραίτητη η πολύ καλή συνεργασία για να οργανωθεί και να έχει αποτελέσματα το πρόγραμμα και το επιτύχαμε, σημείωσε.
Η iSea είναι περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση πολιτικών προστασίας. Το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης & Κατάρτισης ΑμεΑ “Τα Παιδιά της ‘Ανοιξης” δημιουργήθηκε από τον φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικός σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Νομού Ημαθίας και φιλοξενεί εφήβους και ενήλικες με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, μαθησιακές δυσκολίες, κινητικά προβλήματα, διαταραχές συμπεριφοράς.
Το «Μόνο όλοι μαζί μπορούμε! Στη φύση δεν υπάρχουν διακρίσεις” πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης Ατόμων με Αναπηρία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα « Σημεία Στήριξης» μιας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του κοινωφελούς οργανισμού Hellenic Hope και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Κ.Γιαννίκη *Επισυνάπτεται φωτογραφία που παραχώρησε η οργάνωση iSea