Κάθε πέρυσι και καλύτερα και “κάθε φέτος μπαίνουμε όλο και πιο μέσα οικονομικά”, λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κερασοπαραγωγοί του νομού Πέλλας, οι οποίοι λόγω των καιρικών συνθηκών -τόσο του παγετού και του χαλαζιού στα μέσα Απριλίου, όσο και των βροχοπτώσεων της περασμένης εβδομάδας- βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αντιμέτωποι με την “ολική καταστροφή”, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.
“Μόνο για διακόσμηση τούρτας φτάνουν οι φετινές ποσότητες κερασιού και ακόμη και αυτό είναι αμφίβολο, ενώ η ποιότητα είναι υποβαθμισμένη” υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι “ενώ η διαδικασία συγκομίδης ολοκληρώνεται σε μια φυσιολογική χρονιά τέλος Ιουλίου, φέτος θα έχουμε μαζέψει το 90% μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός”.
Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγοί του νομού Πέλλας, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούν σε καλλιέργεια νέων ποικιλιών κερασιάς, πιο ανθεκτικών, οι οποίες θα είναι είτε θα είναι πιο πρώϊμες είτε πιο όψιμες ώστε να μη συμπίπτουν με την κακοκαιρία, όπως επισήμανε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλμωπίας “Αρχάγγελος”, Ξενοφών Τσέμπης. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήδη “πολλοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει δειλά μεν, με αποφασιστικότητα δε, την καλλιέργεια άλλων ειδών, όπως κηπευτικών, ξηρών καρπών και superfoods”.
Εκφράζοντας την έντονη απογοήτευσή του, αλλά και τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι οι κερασοπαραγωγοί του νομού Πέλλας, δεν έχουν αποζημιωθεί για τις περσινές ζημιές που υπέστησαν και που υπολογίζονται σε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ συνολικά (σ.σ. έχουν λάβει δέσμευση ότι θα εξοφληθούν ως το τέλος του τρέχοντος μηνός), ο κ. Τσέμπης επισήμανε ότι “η κατάσταση φέτος είναι πιο άσχημη από ποτέ. Ήδη έχει κινηθεί διαδικασία, ώστε να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”.
“Έμποροι ψάχνουν κεράσια για να συμπληρώσουν τα φορτία τους και δεν βρίσκουν”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος, προσθέτοντας “ότι γλυτώσαμε από τον παγετό του Απριλίου ήρθε η βροχή Μαϊου και το αποτελείωσε, ακόμη και στις όψιμες ποικιλίες. Ήδη κάναμε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ να αποζημιωθούμε και για τις φετινές ζημιές”.
Μιλώντας για την τιμή των κερασιών, οι δύο άντρες επισήμαναν ότι ενώ η σεζόν ξεκίνησε καλά, με τον παραγωγό να πουλά στα επίπεδα των 2,10 με 2,20 ευρώ/κιλό “ωστόσο αυτό διήρκησε μόνο για δύο ημέρες, αφού μετά λόγω των καιρικών συνθηκών οι έμποροι αποχώρησαν. Σήμερα, ό,τι ποσότητα υπάρχει για να πωληθεί “φεύγει στα 1,20 με 1,40 ευρώ/κιλό” δηλώνουν.
Τόσο ο κ.Τσέμπης, όσο και ο κ.Πεύκος τόνισαν ότι “ενώ φέτος ήταν μια χρυσή ευκαιρία να πάμε καλά, δεδομένου ότι Ισπανία και Ιταλία έχουν σημαντικά μειωμένες παραγωγές λόγω καιρού, και έτσι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή, ωστόσο και πάλι όχι μόνο δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, αλλά βγαίνουμε και ζημιωμένοι”.
Μειωμένη σε ποσοστό άνω του 90% τουλάχιστον η κερασοπαραγωγή στην Πέλλα
Στον νομό Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στα 14 ορεινά κερασοχώρια, καλλιεργούνται περισσότερα απο 25.000 στρέμματα με κερασιές. Στην περιοχή αυτή φέτος η παραγωγή αναμένεται συνολικά μειωμένη σε ποσοστό ίσως και άνω του 90%, με κάποιες περιοχές μάλιστα να έχουν υποστεί “ολική ζημιά”.
Υπογραμμίζεται ότι η μέση ετήσια παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα κυμαίνεται από 42.000 έως και 62.000 τόνους και το 80% αυτής προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας (το 70% από τους νομούς Πέλλας κυρίως, αλλά και Ημαθίας). Υπολογίζεται ότι η καλλιέργεια κερασιών σε όλη τη χώρα ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα, με τη μέση απόδοση ανά στρέμμα να κυμαίνεται από 400 έως και 650 κιλά. Η μέση ετήσια σταθμισμένη τιμή παραγωγού υπολογίζεται σε 1,5 ευρώ/κιλό, ενώ η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών φτάνει στα 1,83 ευρώ/κιλό και των εισαγόμενων στα 2,49 ευρώ/κιλό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ