Μητέρες και παιδιά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού φροντίζουν οι Γιατροί του Κόσμου, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιούν

Yπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε περισσότερες από 28.000 έγκυες και μητέρες και 4.800 νεογνά και βρέφη που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες έχουν προσφέρει οι Γιατροί του Κόσμου τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματός τους με τίτλο «Μητέρα και παιδί». Το πρόγραμμα υλοποιείται την ίδια ώρα που διαπιστώνεται δυσκολία πρόσβασης των προσφύγων και μεταναστών σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών του Κόσμου, το 72% των προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν ή έχουν πολύ δύσκολη πρόσβαση σε δομές υγείας, ενώ λιγότερο από το 47% των γυναικών προσφύγων είχαν πρόσβαση σε γυναικολογική φροντίδα κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού.

Απαγορευτικό κόστος υπηρεσιών, πολυπλοκότητα του υγειονομικού και ασφαλιστικού συστήματος, δυσκολία επικοινωνίας λόγω απουσίας διερμηνέων στα νοσοκομεία, γραφειοκρατικές διαδικασίες, διαβίωση σε απομακρυσμένες από νοσοκομεία και κέντρα υγείας περιοχές και έλλειψη γνώσης των δικαιωμάτων τους είναι μερικά από τα κυριότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, υπήρξε περίπτωση γυναίκας εγκύου, η οποία επειδή μετακινείτο διαρκώς από το ένα καμπ στο άλλο, γέννησε χωρίς να πραγματοποιήσει τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις.

Το πρόγραμμα «Μητέρα και παιδί», που υλοποιείται σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία MSD, θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και αφορά στην υποστήριξη μητέρων και παιδιών με την παροχή δωρεάν γυναικολογικών και παιδιατρικών υπηρεσιών μέσα από τα ανοιχτά πολυϊατρεία της οργάνωσης και σε δομές φιλοξενίας. Επίσης, διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας.

Συγκεκριμένα, κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες σε 28.572 γυναίκες στα πολυιατρεία της οργάνωσης και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, μεταξύ των οποίων προγεννητικές υπηρεσίες σε 2.511 εγκύους. Το 95% των γυναικών ήταν πρόσφυγες και μετανάστριες και το 5% Ελληνίδες. Επίσης, έχει δοθεί παιδιατρική φροντίδα σε 4.814 νεογνά και βρέφη και έχουν διανεμηθεί 4.291 πακέτα με είδη βρεφικής ανάγκης. Επιπλέον, 705 επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύτηκαν μέσω σεμιναρίων και μέσω πλατφόρμας e-learning.

Με βάση την εμπειρία του προγράμματος και έρευνα που διεξήχθη στις γυναίκες που εξυπηρετήθηκαν, οι Γιατροί του Κόσμου συνέταξαν ένα κείμενο προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση του θέματος της ισότιμης πρόσβασης των πληθυσμών σε υγειονομικές υπηρεσίες. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από τη θεραπεία, ενώ αντίθετα η μη παρέμβαση έχει κόστος» επισήμανε ο κ. Κανάκης. «Κάθε δύο λεπτά μία γυναίκα στον κόσμο χάνει τη ζωή της εξαιτίας επιπλοκών στην κύηση και αυτό θα μπορούσε να προβλεφθεί αν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές και η κατάλληλη υποστήριξη» συμπλήρωσε, από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της MSD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Άγκατα Γιάκοντιτς.

Όσον αφορά τους πρόσφυγες που ήρθαν με τις πρόσφατες ροές, στην Ελλάδα υπάρχουν 18.500 παιδιά, εκ των οποίων περίπου 2.300 ασυνόδευτα, «αριθμοί απόλυτα διαχειρίσιμοι από τις ελληνικές Αρχές και τις οργανώσεις», όπως παρατήρησε η πρόεδρος της UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΤην επαναξιολόγηση του θεολογικού διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Η φαρμακευτική ιστορία αποκαλύπτεται στο μοναδικό στην Ελλάδα Φαρμακευτικό Μουσείο, που συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας