Μειώνεται η παραγωγή βουτύρου στην Ευρώπη. – Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη.

Το εξάμηνο, Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, η παραγωγή βουτύρου μειώθηκε κατά 5,7% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Η τιμή των Ευρωπαϊκών βουτύρων αυξήθηκαν και πάλι 4% τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας τα $ 6.120 ανά τόνο, μετά την τελευταία προσφορά. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή παραγωγή είναι κάτω. Οι Βρυξέλλες αναμένουν μείωση έως και  3% της παραγωγής βουτύρου για το έτος 2017. Στα πρώτα στοιχεία που έχουν δοθεί, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5,7% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Το άπαχο γάλα σε σκόνη, καταγράφει μείωση 10,3%.

Είναι πιθανό ότι η δύσκολη αποτίμηση του άπαχου σε σκόνη γάλακτος, ήταν ένα φρένο στην παραγωγή βουτύρου κατά τους πρώτους μήνες του έτους 2017. Ωστόσο, σύμφωνα με την τρέχουσα πορεία του βουτύρου, αυτή η υπόθεση δεν φαίνεται να ισχύει. Διότι ακόμη και με χαμηλή τιμή το άπαχο σε σκόνη γάλα, έδειξε μείωση.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η παραγωγή του γάλακτος σε σκόνη είχε μια μείωση 10,3% σε σύγκριση με το 2016. Για ένα μήνα, το απόθεμα ήταν κάτω από 2,1% και η τιμή του έφτασε τα  $ 1760 ανά τόνο (τιμή παρέμβασης). Εάν αυτή η πτωτική τάση συνεχιστεί η πορεία του άπαχου γάλακτος σε σκόνη, θα ήταν καταστροφική. Σύμφωνα με σχόλια των Βρυξελλών.

«Τυρί» σταθερή η ζήτηση του!

Κατά το πρώτο ήμισυ του 2017, η Ευρωπαϊκή κρέμα κατασκευής, το ζυμωμένο γάλα και το τυρί αυξήθηκαν κατά 2,9%, 0,9% και 1,1%. Η τιμή των Ευρωπαϊκών Cheddar παρέμεινε σταθερή για ένα μήνα, με την τελευταία προσφορά να ανέρχεται σε           $ 3 560 ανά τόνο.

Πρώτη σε ζήτηση στο τυρί έρχεται η Γερμανία. 

Η τάση αυτή μπορεί επίσης να εξηγήσει τη μείωση της παραγωγής βουτύρου στην Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθροΑ.Σ.Φ. Αλεξάνδρειας: Ανακοίνωση φιλικού με ΠΑΟΚ Κ20 και βράβευση του προπονητή Πάμπλο Γκαρσία
Επόμενο άρθροΔικαιώνονται οι προσδοκίες από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ για καίρια ζητήματα των αγροτών