Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Πρόκειται για ημέρα σκέψης και περισυλλογής, για ημέρα σοβαρού προβληματισμού και κοινωνικού διαλόγου, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε τα ναρκωτικά αποτελούν ένα από τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας.
Ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά από τα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία, που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από παράγοντες και παραμέτρους που επηρεάζουν τη ζωή του ανθρώπου.
Διανύουμε μια δύσκολη παγκοσμίως περίοδο, κατά την οποία πλήθος αιτίων, μεταξύ των οποίων οι πόλεμοι, η δημοσιονομική κρίση, η ανεργία και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, έχουν επιφέρει πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή των πολιτών. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι ανισότητες, η ανεργία και η περιθωριοποίηση είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που διευκολύνουν τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, καθώς «ωθούν» ανθρώπους, που εντελώς εσφαλμένα θεωρούν τις ναρκωτικές ουσίες ως μία διέξοδο διαφυγής από την πίεση, το στρες και το άγχος που αντιμετωπίζουν καθημερινά, στη χρήση τους. Άλλωστε, είναι γενικά παραδεκτό και τεκμηριωμένο επιστημονικά, ότι οι κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις επιφέρουν αύξηση των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών.
Το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, λόγω των σοβαρών αρνητικών του επιπτώσεων, αποτελεί θέμα άμεσης και διαρκούς προτεραιότητας για κάθε οργανωμένη χώρα. Πρόκειται για διεθνές πρόβλημα, που απαιτεί κοινή, ισορροπημένη και συνολική προσέγγιση και αντιμετώπιση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η συντονισμένη δράση των Αρχών επιβολής του νόμου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.
Η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος και αντιλαμβανόμενη το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί έναντι της κοινωνίας, βρίσκεται σε πλήρη και διαρκή δραστηριοποίηση για την αντιμετώπισή του, μέσω της σφαιρικής και ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος και της εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων και στοχευμένων μέτρων, συνεργαζόμενη σταθερά με τις άλλες διωκτικές Αρχές, στο εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές και πρακτικές τις οποίες υιοθετεί η Ελληνική Αστυνομία και εφαρμόζουν οι καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της είναι σαφές ότι έχουν συγχρόνως προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα και αναπτύσσονται τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς που έχουν ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ενημέρωση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των χρηστών.
Προς το σκοπό αυτό, εκπονήθηκε και εφαρμόζεται «Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών», το οποίο περιλαμβάνει τους στρατηγικούς στόχους και τις βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα ναρκωτικά, με βάση τα εθνικά δεδομένα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ευρύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σύγχρονης κοινωνικής μάστιγας των ναρκωτικών και στην πληρέστερη προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Η Ελληνική Αστυνομία με πρόγραμμα, μεθοδικότητα, επαγγελματισμό και αυστηρή προσήλωση στην αποστολή της, επιτυγχάνει, καθημερινά, εξαιρετικής σπουδαιότητας «χτυπήματα» στους αδίστακτους εμπόρους του θανάτου.
Τα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη κατά των ναρκωτικών, μας δημιουργούν την υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε περισσότερο τις δράσεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και κατά συνέπεια το μέλλον μας με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Συνεπώς, η Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως απλή τυπική υπενθύμιση του προβλήματος, ούτε φυσικά, μια πρόσκαιρη αφορμή προβληματισμού για το μείζον αυτό ζήτημα.
Η 26η Ιουνίου επιβάλλεται να αποτελεί, κάθε έτος, την εκκίνηση μιας «νέας κοινής προσπάθειας», που στηρίζεται στην εμπειρία και στην επιστημονική τεκμηρίωση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός από τα πλέον ζωτικά προβλήματα της χώρας μας, της Ευρώπης και του πλανήτη γενικότερα. Για αυτό απαιτείται επιμονή και υπομονή, συστράτευση και συντονισμός όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.
Αναγνωρίζοντας ότι η ευαισθητοποίηση και η ενεργή συμμετοχή όλων μας, αποτελούν το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ουσιών, θέλω μέσω αυτού του μηνύματος να δώσω το σύνθημα για συνεχείς, πιο αποφασιστικές και τολμηρές δράσεις, ώστε να διασφαλίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την προστασία της ζωής και της υγείας του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και ιδίως της νεολαίας, στην οποία, ουσιαστικά, στηρίζεται το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας μας.
Ας γίνει η αντιμετώπιση των ναρκωτικών καθημερινή υπόθεση όλων μας!