Μήνυμα της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας των Γυναικών

Μανταλένα Παπαδοπούλου Mantalena

«Η βία κατά των γυναικών συνιστά στις μέρες μας ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις η αντιμετώπισή του γίνεται σιωπηρά και ενοχικά, ως ένα θέμα ταμπού.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 24% των γυναικών έχει υποστεί σωματική βία, ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών. Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό.

Η βία είναι σε κάθε της μορφή αποκρουστική. Η βία κατά των γυναικών, σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, ενδοοικογενειακή και εσχάτως και ηλεκτρονική, είναι ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνική τάξη, μορφωτικό επίπεδο και μας αφορά όλες και όλους. Αποτελεί μια από τις πιο επαίσχυντες μορφές απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οφείλουμε να δράσουμε συλλογικά ώστε οι κοινωνίες να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις θεσμικές άμυνες και τα νομικά εχέγγυα προκειμένου να λειτουργούν αποτρεπτικά και να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα και αυστηρότητα τα κρούσματα βίας σε βάρος είτε γυναικών, είτε παιδιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μάς υπενθυμίζει την ύπαρξη του οξύτατου κοινωνικού προβλήματος για το οποίο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

 

Προηγούμενο άρθροΤην Τετάρτη 30 Νοεμβρίου η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας στις 8 το βράδυ
Επόμενο άρθροΚάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί σοβαρή νόσο και θάνατο και το εμβόλιο μπορεί να είναι σωτήριο, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ