Μήνυμα Δημήτρη Μπιάγκη για την παγκόσμια ήμερα τουρίσμου

«Ας κοιτάξουμε πέρα από τους αριθμούς, τις στατιστικές και τις αφίξεις»

 

Ο Υπεύθυνος Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Κέρκυρας, κ. Δημήτρης Μπιάγκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού» με θέμα: «Επανεξετάζοντας τον Τουρισμό», έρχεται να εορταστεί από την παγκόσμια κοινότητα σ’ ένα κομβικό σταυροδρόμι για τον κλάδο, εξαιτίας των κρίσιμων παγκόσμιων εξελίξεων που διαμορφώνουν το περιβάλλον στον πλανήτη μας.

Ο τουρισμός δοκιμάστηκε σθεναρά από την πανδημία βιώνοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις αλλά κατάφερε να ανακάμψει και να χαρίσει στους επιχειρηματίες του κλάδου σημάδια αισιοδοξίας.

Το τουριστικό μοντέλο, καλείται πλέον να επανασχεδιαστεί σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις των καιρών, ως ένα δομικό αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να προσδώσει πρόσθετη αξία στο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον, όταν οι παρεμβάσεις του γίνονται πρώτιστα με σεβασμό στους αυτόχθονες πληθυσμούς, τις αγροτικές κοινότητες, τον φυσικό μας πλούτο.

Τις τελευταίες δεκαετίες προσδώσαμε στον τουρισμό άναρχα χαρακτηριστικά αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητά του, λειτουργώντας κυρίαρχα με το ένστικτο της οικονομικής επιβίωσης, εκμεταλλευόμενοι τις επενδυτικές ευκαιρίες του, αλόγιστα, χωρίς συναίσθηση της όποιας επιλογή μας.

Ολόκληρες περιοχές της χώρας, εναπόθεσαν σ’ αυτόν την οικονομική τους ευμάρεια, χωρίς να αντιλαμβάνονται, πως μια τέτοια μονόπλευρη θεώρηση των πραγμάτων, θα εγκυμονούσε αρκετούς κινδύνους λόγω της οικονομικής ιδιότυπης εξάρτησής μας απ’ αυτόν.

Είναι ώρα, ειδικά τώρα, που ο τουρισμός αναπροσαρμόζεται να αναπτύξουμε και να χαράξουμε νέες πολιτικές και στρατηγικές για την περαιτέρω ανάπτυξή του πάνω σε νέες στέρεες βάσεις.

Να βρούμε νέες διεξόδους πέρα και πάνω από το ξεπερασμένο στερεότυπο του μαζικού τουρισμού, του ήλιου και της θάλασσας, που ανάλωσε τις πρακτικές μας επί δεκαετίες.

Να σεβαστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και τον φυσικό παραγωγικό μας πλούτο, ως ένα ζωντανό μνημείο που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε παραγωγικά, καθώς η αξία του είναι ανυπολόγιστη και ακόμα δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει.

Να επενδύσουμε πάνω στους εργαζόμενους που αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο του τουρισμού σεβόμενοι πρώτιστα τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους, με μισθούς αντάξιους των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Να κοιτάξουμε πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές, πέρα από τις αφίξεις. Πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται ένας άνθρωπος που αναζητά αυθεντικές εμπειρίες, ποιοτικό τουριστικό προϊόν, ουσιαστική αίσθηση φιλοξενίας».

Προηγούμενο άρθροΠεριφερειακή  σύσκεψη  συνταξιουχικών   σωματείων   της  Κεντρικής  κ’  Δυτικής  Μακεδονίας.
Επόμενο άρθροΗ εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου