Έντονα καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι, χιονοπτώσεις, παγετοί, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά, περιορίζοντας τις επιπτώσεις τους, στο μέτρο του εφικτού και των δυνατοτήτων μας στην καθημερινότητά μας.
Οι κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ακραίων αυτών φαινομένων και είναι κοντά στους πολίτες, ( Ανεμοστρόβιλος στην Χαλκιδική – 2019 ,” Ιανός ” σε Θεσσαλία και Ιόνια νησιά – 2020 , ” Μήδεια” σε Αττική – 2021… ).
Υπάρχει όμως και η ατομική ευθύνη και δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος. Όταν δούμε ένα πεσμένο δέντρο στο δρόμο, ένα φρεάτιο ομβρίων υδάτων βουλωμένο, ή όταν σε παρόμοιο φρεάτιο έχει φυτρώσει και αναπτύσσεται ένα δέντρο, δεν πρέπει να ” αντιπαρέλθουμε “, ούτε πρέπει να ανήκουμε σε κάποια εθελοντική οργάνωση για να επέμβουμε.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι πιο απλό… να επικοινωνήσουμε με τον Δήμο όπου υπάρχει το πρόβλημα ή να τηλεφωνήσουμε στο 112 ( χωρίς χρέωση )και να αναφέρουμε επακριβώς την κατάσταση.
Μετά από χιονόπτωση, μπορούμε να καθαρίσουμε το πεζοδρόμιό ή την είσοδο του καταστήματός μας από το χιόνι και να ρίξουμε αλάτι όταν πρέπει ( ξαστεριά μετά από χιονόπτωση ), όπως γίνεται στις περισσότερες Χώρες της Ευρώπης.
Κείμενο - Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος