Μικρότερο το όφελος για τα μεσαία εισοδήματα – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Μείωση της φορολόγησης για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος, επέκταση της πάγιας ρύθμισης οφειλών στην εφορία από 12 σε 24 δόσεις, αναστολή του ΦΠΑ 24% στις πωλήσεις κατοικιών με οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά αλλά και έκπτωση 40% από τον φόρο για εργασίες που αφορούν την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση και αναμένεται να έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Για τις επιχειρήσεις το όφελος που θα προκύψει είναι άμεσο καθώς η μείωση της φορολόγησης κερδών στο 24%  αφορά τη φετινή χρήση ενώ περαιτέρω μείωση στο 20% θα ισχύσει για τα κέρδη του 2020. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα επηρεάσει την παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις με αποτέλεσμα να δουν αύξηση των αποδοχών τους από το 2020. Για τα συνολικά τους εισοδήματα όμως το όφελος θα το δουν όταν λάβουν την εκκαθάριση του φόρου για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2020, το καλοκαίρι του 2021. Επίσης, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24% που είναι σήμερα, για τα βρεφικά προϊόντα, τα παιδικά καθίσματα και τα κράνη μοτοσυκλετιστών.

Όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης «Μετά από 10 και πλέον χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης όπου μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες κλήθηκαν να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους, η μείωση του φόρου εισοδήματος για όλους θα αυξήσει έστω και οριακά το διαθέσιμο εισόδημά τους. Ήδη από τις αρχές του χρόνου θα αυξηθούν οι μισθοί μέσω της μείωση στην παρακράτηση φόρου. Από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος μικρότερο όφελος θα έχουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω. Από την πλευρά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ετήσιο όφελος έως και 1.300 ευρώ. Επίσης σημαντική είναι και η αύξηση της πάγιας δόσης από τις 12 σε 24 δόσεις».