Ονομάζονται Demodex, είναι μικροσκοπικοί συγγενείς με τις αράχνες, έχουν οκτώ πόδια και μοιάζουν με παγωτό χωνάκι από το οποίο εξέχουν κοντόχοντρα πόδια.
Και επιπλέον, παρόλο που είναι αόρατα στο γυμνό μάτι, κατοικούν αυτή τη στιγμή στο πρόσωπό σας.
Πρόκειται για ακάρεα (μικροσκοπικά αρθρόποδα αραχνοειδή, αόρατα στο ανθρώπινο μάτι), που, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, εντοπίζονται ανά πάσα στιγμή στο πρόσωπο όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων.
Το ανθρώπινο πρόσωπο φιλοξενεί δύο είδη ακάρεων: το Demodex Folliculorum και το Demodex Brevis.
Τα Demodex ζουν μέσα στους θύλακες των τριχών μας, θαμμένα με το κεφάλι προς τα κάτω και τρώνε τα έλαια που παράγουμε. Έχουν μήκος 0.3-0.4 mm. Το μικρό τους μέγεθος τους επιτρέπει να εισέρχονται στους θύλακες και στους σμηγματογόνους αδένες. Αναλογούν περίπου ένα D. Folliculorum ανά θύλακα και λίγα D. Brevis ανά σμηγματογόνο αδένα. Ένα μέσο ανθρώπινο σώμα διαθέτει περίπου 5 εκατομμύρια θύλακες τριχών, αριθμός που μας δίνει μια ιδέα για τον πιθανό πληθυσμό ακάρεων σε αυτό…
Τεστ DNA που πραγματοποιήθηκαν σε 29 ενήλικα άτομα, έδειξαν ότι ποσοστό 100% αυτών έφεραν γενετικό υλικό των Demodex, όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One. Το αντίστοιχο ποσοστό στους εφήβους ήταν 70%.
Άλλες μελέτες έχουν επίσης αποδείξει την παρουσία των Demodex στο 100% των ενήλικων συμμετεχόντων καθώς και ότι τα νεαρά άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να τα φέρουν.
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα πώς εξαπλώνονται στους ανθρώπους τα συγκεκριμένα ακάρεα. Μία θεωρία είναι ότι μεταβιβάζονται από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Πιθανόν τα εν λόγω πλασματάκια να τριγυρνούν στο πρόσωπό μας τη νύχτα, όταν δεν υπάρχει φως.
Μην βιαστείτε όμως να τρέξετε κάτω από ζεστό νερό για να τρίψετε το πρόσωπό σας. Τα Demodex είναι συνήθως εντελώς ακίνδυνα. Κάποιες φορές, ένα κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα ίσως να οδηγήσει σε υπερπληθυσμό των ακάρεων, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κάποια φλεγμονή ή κνησμό. Έχουν γίνει, επίσης, ορισμένοι συσχετισμοί με τη βλεφαρίτιδα (χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων) και κάποιους τύπους ακμής. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα που να συνδέεται με τα Demodex. Γενικά, οι σωστές πρακτικές υγιεινής είναι αρκετές για να τα κρατήσουν υπό έλεγχο.
Ενδεχομένως να συμβιώνουμε με τα Demodex εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τότε που οι πρώτοι πρόγονοί μας έφυγαν από την Αφρική και άρχισαν να εξερευνούν την υδρόγειο, σύμφωνα με τη δρ Michelle Trautwein, καθηγήτρια εντομολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ.
Επομένως, η επιστημονική έρευνα επικεντρώνεται γύρω από το εάν το γενετικό υλικό των Demodex μπορεί να μας προσφέρει πληροφορίες για την ιστορία της δικής μας εξέλιξης, επιτρέποντας μας να ανιχνεύσουμε τις αρχαίες διαδρομές της ανθρώπινης μετανάστευσης.
Όπως διαπιστώθηκε, τα ακάρεα από την Κίνα είναι γενετικά διαφορετικά από τα ακάρεα της Αμερικής. Οι Ασιατικοί και Ευρωπαικοί πληθυσμοί διαφοροποιήθηκαν πριν από 40.000 περίπου χρόνια και το ίδιο φαίνεται να συνέβη και με τα ακάρεά τους.