“Μικρές ιστορίες μεγάλα όνειρα” έγινε το βράδυ του Σαββάτου 21 Απριλίου 2018, στην φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου “ΜΙΕΖΑ στην Κεντρική Πλατεία Κοπανού, με την παρουσία του συγγραφέα σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Μορφωτικός Σύλλογος ΜΙΕΖΑ, η εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΉΣ και οι εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Γρηγόρης Κυριακίδης δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΉΣ Ημαθίας, η Χρύσα Κελέσμητου- Σεριάδη φιλόλογος και ο ίδιος ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας.
Ο κ. Κυριακίδης επισήμανε όψεις όχι μόνο του βιβλίου αλλά και της προσωπικότητας του συγγραφέα.
Η κα. Κελέσμητου δήλωσε εντυπωσιασμένη από την συνειρμική σκέψη, τη νοηματική δυναμική, τον εκλεπτυσμένο λόγο και από το γεγονός ότι ποίηση, λογοτεχνία, πολιτική, τέχνη συναρθρώνουν ένα άρμα για όλους τους ονειροβάτες.
Ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε ότι απώτερος στόχος του σε όλα τα διηγήματα του είναι ‘’ να μην δίνει το ψάρι ολόκληρο, αλλά να μας μάθει τον τρόπο να ψαρεύουμε’’ και ότι η αστείρευτη πηγή έμπνευσης του είναι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, η τέχνη ( ένα μουσικό κομμάτι, ένας πίνακας ζωγραφικής …)
Αυτά δίνουν πνοή στα όνειρά του..
Λίγα λόγια για το βιβλίο.
Η σειρά διηγημάτων του Αλέκου Χατζηκώστα φέρει τον τίτλο ‘’Μικρές ιστορίες μεγάλα όνειρα’’ κατά παράφραση της ποιητικής συλλογής του Τάσου Λειβαδίτη ‘’Μικρό βιβλίο για τα Μεγάλα όνειρα’’(αγαπημένου ποιητή του ίδιου του συγγραφέα). Αποτελεί μια σύνθεση αυτοτελών ιστοριών και αφηγήσεων διανθισμένων με τις εκφράσεις μιας λογοτεχνικής απόδοσης.
Διαρθρώνεται σε 4 επιμέρους ενότητες :
Στην 1η ενότητα ο συγγραφέας δεικνύει τις προθέσεις παραθέτοντας στην προμετωπίδα του στίχους από τον ‘’Σάρκινο λόγο’’ του Γιάννη Ρίτσου όπου η ομορφιά συναντά τον πόθο και την γλώσσα που αναπαριστά μια στιγμή ελέους ‘’και σου δέομαι, κρύψου’’. Ο έρωτας αναδύεται σε όλες τις εκφάνσεις του ως ‘’ βίωμα’’, ως ‘’ανάμνηση’’, ως ‘’ματαίωση’’…
Στην 2η ενότητα ξετυλίγει το αστυνομικό του δαιμόνιο, αναζητώντας εκ νέου τη μεταπολεμική ελληνική ιστορία. Στο εκτενέστερο διήγημα της σειράς, που έχει τίτλο ‘’Το Βεράνι’’ ο συγγραφέας αναζητεί τα νήματα που συνδέουν το ιστορικό χθες με το σήμερα, ενσαρκώνοντας τα εμφυλιακά τραύματα. Την ιδιαίτερη άλλωστε, αγάπη του για την ιστορία και την ιδιότητα του ως ιστοριοδίφη, τόνισε και ο κ. Κυριακίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Στην 3η ενότητα συγκροτείται ένα ‘’χαρμάνι ιδεών που νοηματοδοτούν το μεταίχμιο μεταξύ στρατιωτικής δικτατορίας και Μεταπολίτευσης, με έντονες ιδεολογικές προεκτάσεις.
Στην 4η και τελευταία ενότητα κυριαρχούν οι αναφορές στον πατέρα του.
Κεντρίζει το ενδιαφέρον το εξώφυλλο του βιβλίου που αναπαριστά την γλυκόπικρη γεύση της ζωής. Αλλά και το οπισθόφυλλο όπου τίθενται ερωτήματα, που ενεργοποιούν πολλές εγκεφαλικές συνάψεις.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του όπως επίσης και την Δημοτική Σύμβουλο Μαρία Τορορή, τον Τοπικό Σύμβουλο Χαρίεσσας Σταύρο Γεωργιάδη, τον Δρ. Νικόλαο Καρανικόλα επίκουρο καθηγητή ΑΠΘ και την Καβαλάρη Ευγενία Πρόεδρο της Ένωσης φιλολόγων Ημαθίας και τα Μ.Μ.Ε. Νάουσα news Λιόλιος Βαλάντης.