’Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε πολίτης, κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε επαγγελματίας, κάθε μικρή ή η μεσαία επιχείρηση σε αυτή τη χώρα είναι η ακρίβεια’’ τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης.
‘’Η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ ακρίβειας και ανατιμήσεων χωρίς τέλος και η κυβέρνηση, αντί να αναζητά λύσεις, αναζητά δικαιολογίες, αρνείται και διστάζει να πάρει ουσιαστικά μέτρα’’ ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι:
-Η Ελλάδα έφτασε να έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη στην Ευρώπη και την έβδομη υψηλότερη τιμή παγκοσμίως.
-Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 45% υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με αυτόν της Ευρωζώνης. Οι αυξήσεις στο ψωμί, στα γαλακτοκομικά, στο κρέας είναι μεγαλύτερες στη χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
-Ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι 50% υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη. Το σύνολο των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος περνάει στους καταναλωτές. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό.
-Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τα δημόσια έσοδα στους έμμεσους φόρους, που πλήττουν τον πολίτη. Έμμεσους και υψηλούς φόρους στα καύσιμα, αλλά και στα τρόφιμα.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι στα 2,32 ευρώ το λίτρο ενώ στην Ιταλία είναι 1,81 ευρώ το λίτρο. Γιατί η Ιταλία από το Μάρτιο προχώρησε σε μείωση των φόρων στα καύσιμα. Όπως προχώρησε και στη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα ακόμα περιμένουμε να υπολογιστούν.
‘’Η κυβέρνηση είναι απρόθυμη στην επιβολή άμεσων φόρων στους έχοντες και πρόθυμη στην διατήρηση έμμεσων και άδικων φόρων που πλήττουν τους πολλούς και την κοινωνία’’ τόνισε ο κ. Κατρίνης που επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο ΑΣΕΠ, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το Opengov.
Τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης αλλά έθεσε το ερώτημα: ‘’ Από ποιους θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι; Από προϊσταμένους που τοποθέτησε η κυβέρνηση με κομματικά κριτήρια ή από μετακλητούς; ‘’
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την τοποθέτηση μετακλητών σε θέσεις προϊσταμένων .
Ζήτησε την ενίσχυση της διαφάνειας και την ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ , ζητώντας:
1ον) Να ενισχυθεί το ΑΣΕΠ με συμβούλους και με προσωπικό.
2ον) Να αναλάβει το ΑΣΕΠ τον προγραμματισμό των κρίσεων των προϊσταμένων καθώς και των αξιολογήσεων.
Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
‘’Το ΠΑΣΟΚ θέλει και πάλι να συνδεθεί με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.
Το μήνυμα μας είναι η πλήρης και απόλυτη αποκομματικοποίηση στη δημόσια διοίκηση. Καμία πρόσληψη δεν θα γίνεται εκτός ΑΣΕΠ, ενώ θα περιοριστεί ο αριθμός των μετακλητών.
Δε δεχόμαστε και δεν ανεχόμαστε να παραμένει το κράτος εργαλείο στα χέρια της εκτελεστικής και οικονομικής εξουσίας.
Είναι ισχυρή μας δέσμευση ένα κράτος δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας, ένα κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα και θέτει τους κανόνες.’’