Αυτό που πολλοί θαυμάζουν στην επονομαζόμενη «Τεχνητή Νοημοσύνη-Artificial Intelligence -AI» είναι η τεράστια ταχύτητα επεξεργασίας μόνο δύο δεδομένων «0» και «1», από πολλές, πάρα πολλές, εμπειρίες των ανθρώπων, που ενσωματώνει στο σύστημα ΑΙ.
Εάν δεν το τροφοδοτήσεις με εμπειρίες το σύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης παραμένει απλά «Ηλίθιο». Πρόκειται για Ταχύτατη «Ηλιθιότητα» …
Από την άλλη στην φυσική κατάσταση του ανθρώπου, λένε, ότι ένας κοινός άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 10% του εγκεφάλου του, ενώ το υπόλοιπο 90% παραμένει σχεδόν ανεξερεύνητο. Στον εγκέφαλο συμβαίνουν τα παρακάτω …
- Τα νευρικά ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο ταξιδεύουν με περίπου 273.6 χιλιόμετρα ανά ώρα.
- Ο εγκέφαλος παράγει τόση ενέργεια όση μία μικρή λάμπα των 10 watt, ακόμη και όταν κοιμόμαστε.
- Το ανθρώπινο κύτταρο του εγκεφάλου μπορεί να συγκρατήσει 5 φορές περισσότερες πληροφορίες, από όσες περιέχει η εγκυκλοπαίδεια Britannica.
- Οι επιστήμονες δε μπορούν να ορίσουν ακόμη με ακρίβεια την αποθηκευτική ικανότητα, αλλά με ηλεκτρονικούς όρους εικάζεται ότι είναι μεταξύ 3-1.000 terabytes. Τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας, που περιέχουν πάνω από 900 χρόνια ιστορίας, είναι μόλις 70 terabytes.
- Κάθε άνθρωπος έχει περισσότερα από 75 χλμ. νεύρα στο σώμα του.
- Ο εγκέφαλος είναι η πιο πολύπλοκη μηχανή στο σύμπαν, με περισσότερα από 100 δισεκ νευρικά κύτταρα, από τα οποία το καθένα έχει έως και 150.000 συνδέσεις. Κάθε κύτταρο δε, είναι συνδεδεμένο με 25.000 άλλα κύτταρα.
- Ο εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό σε έναν ενήλικο άνθρωπο.
- Κατά μέσο όρο, ο αρσενικός εγκέφαλος (περίπου 1,4 κιλά) είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον θηλυκό εγκέφαλο, που ζυγίζει περίπου 1,26 κιλά.
- Ο εγκέφαλος περιέχει 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα των οποίων τα 100.000 υπόκεινται ανεπανόρθωτη απώλεια κάθε μέρα.
- Ο άνθρωπος μπορεί να διατηρεί μέχρι και επτά περιστατικά ανά πάσα στιγμή στη βραχυπρόθεσμη μνήμη του, αλλά μακροπρόθεσμα το μυαλό πρέπει να ξεχνά για να «κάνει χώρο» για καινούργιες αναμνήσεις.
- Ο ίδιος ο εγκέφαλος δε μπορεί να αισθανθεί πόνο. Αν και είναι το κέντρο του πόνου όταν κόψει κάποιος το δάχτυλό του για παράδειγμα, ο ίδιος ο εγκέφαλος δεν έχει υποδοχείς πόνου.
Συζητώντας με την κα Ε-Ε Μιχαηλίδου, μας υπενθύμισε τον Carlo M. Cipolla, ο οποίος αναφέρει ως τους βασικούς νόμους της ανθρώπινης φυσικής ηλιθιότητας, που το εννοεί ως συμπεριφορά, τα παρακάτω:
- Πάντα ο καθένας από εμάς υποτιμά τον αριθμό των ηλίθιων τη βλαπτική ενέργεια των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν.
- Η πιθανότητα να είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ηλίθιο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ιδίου προσώπου.
- Ένα ηλίθιο άτομο είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί ζημιά σε ένα άλλο πρόσωπο, χωρίς να εξασφαλίζει κάποιο πλεονέκτημα για το ίδιο.
- Το ηλίθιο άτομο είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος που υπάρχει.
Τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου ενός συνήθους ηλικιωμένου ανθρώπου είναι:
- Οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν πεθαίνουν, όπως λένε όλοι. Οι μεταξύ τους σχέσεις απλώς εξαφανίζονται, αν δεν ασχοληθεί κανείς με διανοητική εργασία.
- Η απόσπαση της προσοχής και η λήθη, προκύπτουν λόγω της υπερπληθώρας πληροφοριών. Δεν πρέπει να εστιάσετε όλη σας τη ζωή σε περιττά μικροπράγματα.
- Από την ηλικία των 60 ετών, ένα άτομο όταν παίρνει αποφάσεις δεν χρησιμοποιεί μόνο το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου, όπως οι νέοι, αλλά και τα δύο.
- Συμπέρασμα: εάν ένα άτομο ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι κινητικό, έχει βιώσιμη σωματική δραστηριότητα και είναι πλήρως διανοητικά δραστήριο, οι διανοητικές ικανότητες ΔΕΝ μειώνονται με την ηλικία, αντίθετα ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΙ, φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους σήμερα στην ηλικία των 80-90 ετών.
Ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων επιλέγει το μονοπάτι που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, εξαλείφει τα περιττά και αφήνει μόνο τις σωστές επιλογές για να λύσει το πρόβλημα. Με την πάροδο των ετών, η ποσότητα της μυελίνης στον εγκέφαλο αυξάνεται, μια ουσία που διευκολύνει την ταχεία διέλευση των σημάτων μεταξύ των νευρώνων. Η κορύφωση της ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 70 ετών, όταν ο εγκέφαλος αρχίζει να λειτουργεί με πλήρη ισχύ. Λόγω αυτού, οι πνευματικές ικανότητες αυξάνονται κατά 300% σε σύγκριση με τον μέσο όρο. Πανεπιστήμιο Μόντρεαλ. New England Journal of Medicine. Thomiskos Tapaktsoglou. Facebook, 17/11/2023.
Η τεχνητή νοημοσύνη ή νοημοσύνη χωρίς νου, ακολουθεί την γενική τάση του «χωρίς», τηλέφωνο χωρίς καλώδιο, κουζίνα χωρίς φωτιά, αυτοκίνητο χωρίς κλειδιά, τροφές χωρίς λιπαρά, νέοι χωρίς όνειρα, πολιτικοί χωρίς πατρίδα, σχέσεις χωρίς θεμέλια, συμπεριφορές χωρίς ντροπή, μωρά χωρίς πατέρα, αισθήματα χωρίς καρδιά, παιδεία χωρίς αξίες, έφηβοι χωρίς τρόπους, ελπίδες χωρίς τέλος, … και τώρα κρασί χωρίς οινόπνευμα! … Πρόκειται για την σειρά προϊόντων nolow (με λίγο ή καθόλου αλκοόλ). καθώς και τρία νέα αρωματισμένα μη αλκοολούχα ποτά με βάση το λευκό, το κόκκινο και το ροζέ κρασί …
«Κρασί» χωρίς οινόπνευμα καταλήγει να είναι και η λεγόμενη «τεχνητή νοημοσύνη». Ίσως για όσους τους αρέσουν οι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας να υπάρχει αντικείμενο, αλλά η φύση δεν φαίνεται να μπορεί να υποκατασταθεί με ικανοποιητικό τρόπο, από τέτοιες μονομερείς ενέργειες.
Από την περίπου «θεοποίηση» της λεγόμενης επί μέρους επιστήμης, την ήδη εγκαταλειφθείσα παγκοσμιοποίηση και την περίεργη ιδιοτελή ισχυροποίηση για το «τεχνητό» αστικό περιβάλλον, σήμερα ζούμε την ολιστική συστημική προσέγγιση, την τοπιοποίηση (locality) και την επαναξιολόγηση των πραγματικών φυσικών διεργασιών.
Μοιάζει ότι η φυσική κατάσταση είναι αειφόρος-βιώσιμη, ενώ τα τεχνητά συστήματα μοιάζει ότι οδηγούν σε θνησιγενείς καταστάσεις. Ίσως αξίζει να ασχοληθούμε περισσότερο με τους ανθρώπους και όχι με τις μηχανές. Βέβαια τις μηχανές τις ελέγχεις σχεδόν απόλυτα, ενώ ευτυχώς τους ανθρώπους υπάρχει ακόμα η περίπτωση να έχουν δική τους άποψη και να αντιδράσουν.
Το https://www.youtube.com/watch?v=TeTZyzKd9sI&t=8s, από το 2.36, είναι το βίντεο του 11ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Νέοι Ορίζοντες στην Τεχνητή Νοημοσύνη» (Θεσ/νίκη, 3/12/2023). Η πολιτική συζήτηση στα ελληνικά είναι το τρίτο τραπέζι με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη & Εθνική Στρατηγική» με ομιλητές: Ά. Διαμαντοπούλου & Δ. Παπαστεργίου & Συντονιστή: Δ. Καιρίδη.
Οι τεχνητές αργίες των αστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και των Φώτων επιτρέπουν ενδοσκόπηση και την ελπίδα για τουλάχιστον ένα καλύτερο 2024. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ 2024.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus