Πραγματοποιήθηκε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στις 23/1/2021, για το ΟΡΑΜΑ 2040 για τα μικρά κυκλαδονήσια με τους/τις: Πασχάλη Συρίγο (6947723706), Νίκο Καλογιάννη, Βαγγέλη ΧατζηΙωάννου, Άννα Γιαννάκου-Πάσχου , Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) & Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Την συζήτηση είδαν 1.709 ταυτόχρονα από το προφίλ στο facebook του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/529317801302793 και αλληλεπίδρασαν εκείνη την ώρα 1.158 συμπολίτες ….
Τελικά η ψηφιακές τεχνολογίες, όπου λειτουργούν δίνουν πολλές εναλλακτικές διεξόδους στην επίλυση προβλημάτων επικοινωνίας και λειτουργίας των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και επαφής των πολιτών.
Ανάμεσα στα πολλά που ακούστηκαν προλάβαμε να καταγράψουμε:
- Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ στις συνδέσεις μας μέσω internet ακόμα και ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη, Μενίδι, Πειραιά και Αθήνα, πόσο μάλλον ανάμεσα στα μικρά κυκλαδονήσια …
- Την πλατφόρμα zoom νοίκιασε για ένα χρόνο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής και ήδη για να εξυπηρετήσει την διαμόρφωση τοπικών ΟΡΑΜΑΤΩΝ 2040 για τις αγροτικές περιοχές έκανε δέκα (10) διαδικτυακές δημόσιες συναντήσεις σε διάφορες περιοχές όπου ενδιαφέρθηκαν τοπικοί πρωταγωνιστές, από τις 9/12/2020 μέχρι σήμερα.
- Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932094231) ανακοίνωσε ότι, ανάμεσα στην κτηνοτροφική καθημερινότητα, και την ένταση των εποχιακών γεννήσεων των προβάτων, θα γίνουν ακόμα δημόσιες συζητήσεις στις 24/1/2021-20.00 για το ΟΡΑΜΑ 2040 της Λέρου, στις 26/1/2021-20.00 για το ΟΡΑΜΑ 2040 της υπαίθρου της Αττικής, στις 27/1/2021-20.00 για το ΟΡΑΜΑ 2040 της Ελασσόνας, ενώ προσκάλεσε όλους να παρακολουθήσουν τον απολογισμό των δέκα τεσσάρων (14) συζητήσεων στις 27 Ιαν 2021, στις 00 στο facebook στο προφίλ του Skywaker-Εργασία στην Ελλάδα.
- Η συζήτηση για το ΟΡΑΜΑ 2040 αφορούσε κυρίως τα μικρά Κυκλαδονήσια με μόνιμους κατοίκους από 80 (!) στην Ηρακλειά έως 3.000 …
- Εκτιμήθηκε ότι στην διαμόρφωση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ θα μπορούσε να ήταν σημαντική η συμβολή των εθνικοτοπικών συλλόγων από διάφορες περιοχές, εντός και εκτός Ελλάδος. Τα μέλη τους έχουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα μικρά κυκλαδονήσια, ίσως έχουν και περιουσιακά στοιχεία στα μικρά νησιά, έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο (ακόμα και με φορείς εξουσίας), είναι μια πολύ σημαντική δεξαμενή γνώσης ή πρόσβασης στην γνώση, έχουν πιθανόν καλή οικονομική επιφάνεια, ή έστω έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές, ίσως μπορούν να αποτελέσουν τροφοδότη συναισθηματικού ανθρώπινου δυναμικού για ποιότητα ζωής σε κάποια νεότερα μέλη και σίγουρα, εάν εξασφαλισθούν οι υγειονομικές απαιτήσεις, να μπορεί να εξασφαλίσει στα γηρασμένα μέλη (συνταξιούχους) μια αξιοπρεπή εναλλακτική λύση.
- Τα νησιά ΠΡΕΠΕΙ να ζουν 365 μέρες το χρόνο και ΟΧΙ ΜΟΝΟ 50 μέρες της τουριστικής περιόδου … τόνισε ο κ Πασχάλης Συρίγος
- Το ΟΡΑΜΑ 2040 για τα μικρά κυκλαδονήσια ταυτίζεται με την ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ
- Ναι στον τουρισμό των 50 ημέρων, αλλά και όλο τον χρόνο απασχόληση με την διαμόρφωση Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, που θα περιλαμβάνει παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων, όλο τον χρόνο.
- Το λίγο νερό, το λίγο χώμα, ο πολύς αέρας και το απέραντο γαλάζιο απαιτούν καλλιέργειες ΜΟΝΟ με αυτόχθονα φυτά, αυτόχθονες φυλές προβάτων & αιγών, ντόπιες μέλισσες (!) … και τοπικές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός, επιβίωση)
- Η καθ’ όλο το έτος απασχόληση στην παραγωγή τοπικών προϊόντων θα προσελκύσει νέα άτομα να ζήσουν όλο τον χρόνο, και να κάνουν οικογένειες που θα ξαναζωντανέψουν τα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες.
- Η μεταποίηση της τοπικής παραγωγής επιβάλλεται να γίνει με οικοτεχνίες ή μικρά εργαστήρια και να καταναλώνεται τοπικά από τον εισαγόμενο τουρισμό.
- Τυχόν περίσσευμα θα μπορούσε να διοχετεύεται μέσω των εθνικοτοπικών συλλόγων όπου υπάρχουν τέτοιες δομές, με τιμές «συναισθηματικές», εντός Ελλάδος και στους αποδήμους.
- Πλέον τα logistics δεν είναι πρόβλημα και ο παλαιός «ταχυδρόμος» που τάισε τους εσωτερικούς μετανάστες μπορεί πλέον να είναι ένα ανάστροφο σύστημα οικονομικής ενίσχυσης των μόνιμων κατοίκων των νησιών προσφέροντας απασχόληση όλο τον χρόνο.
- Η έλλειψη γης για παραγωγή ζωοτροφής ίσως μπορεί να υποκατασταθεί ικανοποιητικά με κοντέινερ υδροπονικής παραγωγής φύτρων …
- Το ευαίσθητο νησιωτικό οικοσύστημα ΑΠΑΙΤΕΙ προστασία και οικολογική ολιστική προσέγγιση για να εξασφαλίσει βιωσιμότητα στις τοπικές κοινωνίες.
- «Τα λεφτά τα είχαμε μόνο για να ανάβουμε κανένα κερί» … Τόσο αυτάρκεις ήταν οι τοπικές κοινωνίες και πολυλειτουργικές.
- Ένα ιδανικό μοντέλο μοιάζει να είναι ο Βοτανικός κήπος της Αμοργού.
- Τα τυχόν οικονομικά κίνητρα ή μοριοδοτήσεις να δίδονται για τους ντόπιους για να μείνουν στον τόπο τους, όχι για να φύγουν …
- Ακόμα και η αρχιτεκτονική ΠΡΕΠΕΙ να υποκλιθεί στον τοπικό πολιτισμό-ισορροπία. Παλιότερα τα σπίτια είχαν ενσωματωμένες στέρνες …
- Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να εξασφαλίσει (υποδομές) την τηλεϊατρική, την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση.
- Τα νέα επιχειρηματικά σχήματα προτείνεται να ισχυροποιούν την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική οικονομία (συνεταιρισμούς), την κυκλική οικονομία & την τοπική δικτύωση.
- Ανάμεσα σε πολλά ακόμα αναφέρθηκε το παράδειγμα της αναζωογόνησης μιας ξυλουργικής κωμοπόλεως στην βόρεια Σουηδία που μετά τον θάνατο του εμπορικού Σουηδικού ξύλου έγινε και πάλι βιώσιμη προσφέροντας θερμά μπάνια σε ενδιαφερόμενους για λόγους υγείας ….
Τελικά, ακόμα και αν η Ευρ. Επιτροπή δεν εισακούσει την πραγματική αληθινή φωνή των πολιτών από τις διάφορες αγροτικές-νησιωτικές περιοχές, η ευκαιρία να συζητήσουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών το ΟΡΑΜΑ 2040 για ελκυστικές, ευημερούσες βιώσιμες αγροτικές περιοχές είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ευκαιρία για μια άλλη προοπτική «από τα κάτω» σχεδιασμού & υλοποίηση από τις τοπικές δομές.
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης