Στις 23/7/1944 οι τότε Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν αναιτίως δέκα επτά (17) βοσκούς στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πάρνηθα.
Την Παρασκευή, στις 23 Ιουλίου 2021, στις 22.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής καλεί όσους θέλουν να συμμετέχουν στην συζήτηση στο https://us02web.zoom.us/j/82926322829?pwd=amVNb2M3TGswbnhZcnZJUEQ3NDQ2QT09 (δημόσια διαδικτυακή) και να αποδώσουν τιμή στους κτηνοτρόφους.
Στις 23 Ιουλίου 1944 εκτελέστηκαν (ή μήπως δολοφονήθηκαν?…), σε αντίποινα για την δολοφονία-εκτέλεση του φρούραρχου στο Κακοσάλεσι, δεκαεπτά (17) βοσκοί στην Πάρνηθα από τους τότε κατακτητές Γερμανούς στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους στην Πάρνηθα.
Στις 13 Σεπ 2012 εκτέλεσαν (ή μήπως ….) την διοικητική πράξη εκποίησης του βουστασίου Κοντογιάννη, στους πρόποδες της Πάρνηθας (Μενίδι, Αχαρνές, Αττικής) η τότε προϊσταμένη ΔΑΟΚ Αν Αττικής και ο τότε Δήμαρχος Αχαρνών, τακτοποιώντας τους νεοεποίκους (ψηφοθηρικά, προεκλογικά), παρά το ότι είχε ήδη εκδοθεί ο νόμος 4056/12-3-2012 για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, που ανέστειλε, για κάθε ευνομούμενο κράτος δικαίου, κάθε διοικητική πράξη ….
- Σήμερα οι κτηνοτρόφοι με πιο εκλεπτυσμένους και αναίμακτους τρόπους «εκτελούνται» κοινωνικά με συνεχές απαράδεκτο κοινωνικό bullying,
- «εκτελούνται» πολιτιστικά με την συντονισμένη απομάκρυνση των παιδιών τους από τις αξίες και τον τρόπο ζωής-επιβίωσης των κτηνοτρόφων,
- «εκτελούνται» οικονομικά με τεχνητά εμπόδια-προδιαγραφές πρόσβασης στους καταναλωτές,
- «εκτελούνται» επαγγελματικά χωρίς κτηνοτροφικά σχολεία και χωρίς σύστημα συμβουλών,
- «εκτελούνται» επιστημονικά διότι δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση έρευνας με την κτηνοτροφική παραγωγή, ούτε «οδηγούνται» οι εφαρμογές από τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, αλλά καθοδηγούνται από τις επιθυμίες των μισθωτών ερευνητών,
- «εκτελούνται» διότι έχουν διασπασθεί «έξωθεν» σε μικροομάδες, ακόμα και κομματικές και δεν έχουν ενιαία φωνή,
- «εκτελούνται» λόγω αποκλεισμού από την φροντίδα των βοσκοτόπων τους, που κατάντησαν τρόπος προσπορισμού επιδοτήσεων από επιτήδειους των διοικητικών «μηχανισμών»,
- «εκτελούνται» διοικητικά με τον συστηματικό αποκλεισμό τους από την συμμετοχή σε διοικητικά όργανα, ακόμα και όταν συγκροτούν νόμιμα και τυπικά λειτουργούσες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών,
- «εκτελούνται» με την μη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των θεμάτων που τους αφορούν ΑΜΕΣΑ, όπως στην λεγόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική ή στην αδειοδότηση των στάβλων, όπου μόνο τους ανακοινώνονται οι αποφάσεις «άλλων».
- «εκτελούνται» με την απομάκρυσή τους συστηματικά από τον εθισμό και την εκπαίδευση στην συλλογική δράση
- «εκτελούνται» με τον αποκλεισμό τους και την στέρηση τους από τους αναγκαίους χώρους άσκησης της δραστηριότητάς τους, είτε με «τσιμεντοποίηση» είτε με άλλους εύσχημους τρόπους, που αλλάζουν συνεχώς τις χρήσεις γης. ….
- «εκτελούνται» με την συστηματική μετατροπή των κτηνοτρόφων από ΑΡΧΟΝΤΕΣ σε «ζήτουλες επιδοτήσεων για επιβίωση», ενώ οι αστοί θα έπρεπε να πληρώνουν για τα Δωρεάν Δημόσια Αγαθά (καθαρό αέρα, πόσιμο νερό και τοπίο) που προσφέρονται από την δραστηριότητα των αγροτών (γεωργών & κτηνοτρόφων), διότι οι αγρότες είναι οι εξ επαγγέλματος και στην ουσία ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (καλοί ή κακοί, ανάλογα με τους Κανόνες Καλών Πρακτικών).
Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζουν τους τόπους θυσίας των Ελλήνων. Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τιμούμε τα θύματα στα Καλάβρυτα Αχαϊας, στην Κάνδανο Κρήτης, στο Δίστομο Βοιωτίας, στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης & στο Δομένικο Λάρισας. Πιστεύω ότι πρέπει και οι κτηνοτρόφοι να αναδείξουν την θυσία των 17 βοσκών από τα Λεγραινά της Αττικής στην Πάρνηθα.
Όλοι οι κτηνοτρόφοι, και κυρίως οι Βλάχοι, οι Αρβανίτες και οι Σαρακατσάνοι της Αττικής, πρέπει να αναδείξουν την θυσία των 17 βοσκών στην Πάρνηθα.
Μέχρι σήμερα καταγράφεται η απότιση τιμής μόνο από την ΙΛΕΑ-Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών, η οποία μαζί με άλλους τοπικούς συλλόγους κάνει κάθε χρόνο τρισάγιο στην Αγία Τριάδα Πάρνηθος. Φέτος το τρισάγιο έγινε στις 10/7/2021, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών – Παναγία λόγω του απαγορευτικού ανόδου στην Πάρνηθα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών και την συνδιοργάνωση 18 φορέων της περιοχής.
Εκφωνήθηκε επετειακός λόγος από την κα Ειρήνη Κουμπούρη (Ι.Λ.Ε.Α) απόγονο εκτελεσμένου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν Δήμαρχος Αχαρνών Σ. Βρεττός, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου, ο Βουλευτής Β. Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Γ. Αβράμης και Σ. Μπρέμπος, η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής) και πολλοί άλλοι. Στο τέλος ο κ Δημήτρης Ντούνιας από την μαρτυρική οικογένεια Ντούνα, διηγήθηκε τις αναμνήσεις του από την σύλληψη των 17 Σαρακατσάνων κτηνοτρόφων.
Ο Γ. Μπουσίνης (Νικήτας) στο βιβλίο του «Το αντάρτικο στην Αττική 1941-1945», Αθήνα 1979, αναφέρει το γεγονός της εκτέλεσης των 17 κτηνοτρόφων.
Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Βιτάλης κυκλοφόρησε (9/2/1975) το βιβλιαράκι «Ευλαβικό αφιέρωμα στους 17 εθνομάρτυρες των Λεγραινών» όπου βρίσκονται οι φωτογραφίες των 17 βοσκών και οι ηλικίες τους, από 65 ετών έως 17 ετών.
Ο ομαδικός τάφος των 17 βοσκών αποκαλύφθηκε τον Νοε 1974 κατά τις εργασίες διάνοιξης οδών στην Πάρνηθα, στο 35ο χλμ (Βορλοπόταμος).
Μαζί με τους 17 μάρτυρες κτηνοτρόφους της Πάρνηθος εκποιήθηκαν και τα 2.500 περίπου γιδοπρόβατά τους, ενώ τα γυναικόπαιδα τα ξεχώρισαν και τα άφησαν ελεύθερα στο Κατσιμίδι. Ακόμα και οι τότε ναζιστές τα σεβάστηκαν. Σήμερα «ξεκληρίζονται» ολόκληρες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και εξοστρακίζονται οι κτηνοτρόφοι από τις πατρογονικές περιοχές και εγκαταστάσεις τους, με δίωξη που καταγράφεται ακόμα και στις άυλες πολιτιστικές τους αξίες, στα ήθη και έθιμά τους και στον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων γηγενών κατοίκων της υπαίθρου Αττικής.
Στα θύματα των κάθε είδους «φασισμών» περιλαμβάνονται πάντα οι κτηνοτρόφοι?
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231, συζήτησε με τον κ Δημήτρη Ντούνια μπροστά στην αφίσα της ΙΛΕΑ στο τρισάγιο (10/7/2021) και προσκαλεί όσους θέλουν να μετέχουν στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο https://us02web.zoom.us/j/82926322829?pwd=amVNb2M3TGswbnhZcnZJUEQ3NDQ2QT09 ή απλά να συμμετέχουν στο facebook στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, την Παρασκευή, 23 Ιουλ 2021, στις 22.00.
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα