Ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 26/10/2021, με πρωτοβουλία της «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ Ομάδας Εργασίας ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ» και την υποστήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, με αντικείμενο συζήτησης την προσπάθεια να γίνει αντιληπτή από τους κτηνοτρόφους η Κοινή Υπουργική Απόφαση 1217/264725 (ΦΕΚ Β 4585/5-10-2021) «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας».
Η συζήτηση άρχισε στις 21.00 με πάρα πολλές απορίες και σταμάτησε, με κουρασμένους όλους & αγανακτισμένους, στις 23.30 με πάρα πολλές περισσότερες απορίες.
Στην συζήτηση μετείχαν οι: Κώστας Ακριτίδης, Παναγιώτης Γιαγλάρας, Νίκος Δημόπουλος Εύα Θωμοπούλου Δέσποινα Καρατοσίδου, Θωμάς Καρυπίδης, Μάγδα Κοντογιάννη (οικοδέσποινα), Διαμάντω Κρητικού, Γιάννης Κυριακούδης, Στέργιος Κύρτσος, Κώστας Μιμίκος, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Θωμάς Μόσχος, Αργύρης Μπαϊρακτάρης (συντονιστής), Ειρήνη Μούστου, Ζαφείρης Ναστούλης, Θεόδωρος Σπανός, Βικτωρία Σταματοπούλου, Μαρία Στυλιάδου, Στράτος Τσικουράκης Αντώνης Τσίτσιας & Ιωάννης ΧατζηΓεωργίου, με «μεταφραστές»: τον κ Γιώργο Δημόκα, τον κ Θανάση Κούντρια & τον κ Γιάννη Περουλάκη.
Η συζήτηση είναι στο facebook στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/178452751126250
Το σημαντικότερο που έγινε κατανοητό από όλους είναι ότι ανανεώθηκε η ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την Τετάρτη, 3 Νοε 2021, στις 21.00 πάλι με την πολυσυζητημένη ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους και επιπλέον το πολυσυζητημένο Απόθεμα … με την ελπίδα να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες-κτηνοτρόφοι τι γράφουν άλλοι για αυτούς χωρίς αυτούς και «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» ολόκληρες ζωές και τοπικές οικονομίες ….
Μερικά από όσα ίσως θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει είναι:
- Η ΚΥΑ μοιάζει ότι προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητα των ελεγκτικών αρχών να ελέγξουν «περίεργες» καταγραφές που οδηγούν σε επιδοτήσεις.
- Η ΚΥΑ επιβάλλει απαράδεκτες αναδρομικές ρυθμίσεις που καταστρέφουν τον οικονομικό προγραμματισμό ήδη δηλωθέντων και εκτελεσθέντων έργων.
- Σε όλη την Ελλάδα όλα τα αιγοπρόβατα από 10.000.000 μειώθηκαν σε ένα χρόνο σε 9.500.000, και την ίδια περίοδο σε μια περιφέρεια (Κρήτης! …) τα αιγοπρόβατα από 2.800.000 αυξήθηκαν σε 6.200.000, που επιδοτήθηκαν.
- Μια τόσο εκτεταμένη «περίεργη» διαφοροποίηση μπορεί να συμβεί ίσως μόνο με συνέργεια πολλών (εκλεγμένων, δημόσιων υπαλλήλων, υπαλλήλων φορέων, κτηνιάτρων, κτηνοτρόφων κλπ) …
- Οι ρυθμίσεις που κάνει η ΚΥΑ ρυθμίζουν στην ουσία τις επιδοτήσεις της νέας ΚΓΠ 2022-2027 και οι πιθανές αδικίες στην ουσία πολλαπλασιάζονται επί 7-8 φορές καθιστάμενες κρίσιμες για την βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που «ρυθμίζουν»
- Οι νέοι αγρότες θα μπουν μόνο με το 1/3 των δικαιωμάτων από ότι θα έπαιρναν πέρυσι (καταστροφικό! …)
- Το «χάος» στις επιδοτήσεις και την προσπάθεια κατανόησης του τρόπου υπολογισμού (κέρδη-απώλειες) τους, επιτείνεται από το γεγονός ότι από το 2021 έχουμε «νέα δικαιώματα» σε όλους, τον μηχανισμό των οποίων δεν ήταν εύκολο να τον κατανοήσει κάποιος απλός πολίτης.
- Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα επαρκούς ενημέρωσης πολιτών-αγροτών
- Η προώθηση των υπηρεσιών των ΚΥΔ γίνεται συχνά με εμπορικές πρακτικές που δημιουργούν ανακριβείς και παραπλανητικές εντυπώσεις και συγκαλύπτουν ή αποσιωπούν κρίσιμα για την απόφαση του αγρότη στοιχεία.
- Τα κείμενα των «ρυθμίσεων» (νόμων, εγκυκλίων, ΚΥΑ κλπ) του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζουν πολυπλοκότητα και χρησιμοποιούν «ξύλινη» γλώσσα, που κατά την κρίση κάθε νοήμονος πολίτη δεν δικαιολογείται και καταλήγουν απλά και μόνο να δυσχεραίνουν την κατανόησή τους από τους αγρότες (ή ίσως αυτός είναι ο σκοπός τους …).
- «Παίζοντας» με τις πυκνότητες βόσκησης πριμοδοτούνται ρουσφετολογικές διαδικασίες και καταστρέφεται ο υγιής ανταγωνισμός στην παραγωγή.
- Η ρύθμιση για τα νεαρά παραγωγικά ζώα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
- Οι μελέτες βόσκησης ταλαιπωρούν απαράδεκτα τους κτηνοτρόφους.
- Οι ανικανότητα της δημόσια διοίκησης να παραδώσει δασικούς χάρτες κρατάει ομήρους κυρίως τους κτηνοτρόφους, ακόμα και τους γεωργούς.
- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Χωροταξία κλπ) έχει βγάλει προδιαγραφές σχεδόν για τα πάντα (πάρκα, δρόμους, αποθήκες, σπίτια, βιολογικοί καθαρισμοί, αναψυχή κλπ), αλλά δεν εξασφαλίζει σταθερές χρήσεις γης για προγραμματισμό κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας, Κτηνοτροφικά Πάρκα, City farm κλπ.
- Ακόμα και νέο χωροταξικό για ΑΠΕ θεσπίζει το ΥΠΕΝ με συμμετοχή κοινωνικών φορέων για να μην «σπέρνονται» ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά και μικρά νησιά, αλλά δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΕ για κτηνοτροφικές χρήσεις γης (energypress.gr, 27/10/2021).
- Οι κτηνοτρόφοι δεν φαίνεται να συμμετέχουν στα θέματα που τους αφορούν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις γίνονται ερήμην των κτηνοτρόφων και από όσο συναισθανθήκαμε, εις βάρος των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας και κατά συνέπεια εις βάρος της εθνικής οικονομίας.
- Είναι τραγικό ότι οι υπάλληλοι που πραγματοποιούν ελέγχους «επιβάλλουν» αυταρχικά την προσυπογραφή των ελέγχουν από τους αγρότες, χωρίς οι αγρότες να παίρνουν εκείνη την στιγμή το αποτέλεσμα του ελέγχου. Είναι τελείως αναξιοπρεπές και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού του πολίτη η «υφαρπαγή» της υπογραφής του και η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων μόνο αφού δημιουργηθούν ανέγκλητες ενέργειες.
- Είναι πάρα πολύ κακό επιχειρηματικά ότι κάνεις τον επιχειρηματικό σου σχεδιασμό τον Μαϊ 2021, δηλώνεις τις επιλογές σου, και το πλαίσιο καθορίζεται αναδρομικά τον Οκτ 2021. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
- Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να νομιμοποιούνται επιδοτήσεις με τον βοσκότοπο αλλού και τα ζώα αλλού, ούτε να υπάρχει βοσκότοπος χωρίς ζώα που να βόσκουν.
Ο κ Αργύρης Μπαϊρακτάρης (συντονιστής) λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος παρακάλεσε τους κκ Γ. Δημόκα, Θ. Κούντρια & Γ. Περουλάκη και όποιον άλλον μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της «ξύλινης» γλώσσας της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια και των ρυθμίσεων για το ΑΠΟΘΕΜΑ, να συμμετέχουν στην ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη, 3 Νοε 2021, στις 21.00.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, θα είναι οικοδέσποινα και ενημέρωσε για τον τρόπο που μπορούν όσοι θέλουν να συνδεθούν στην συζήτηση στο https://us02web.zoom.us/j/88436560398?pwd=UXl1Wm82dzUwdEVHaDJzNHFoT0VvZz09 ή απλά να βλέπουν και να υποβάλλουν ερωτήματα στο facebook στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα