Η ζωντανή ισόρροπη ύπαιθρος συντηρεί τις πόλεις και οι μεγάλες πόλεις την χρειάζονται περισσότερο. Η ύπαιθρος είναι ένα πλήρες οικοσύστημα και στην ισορροπία της συμπεριλαμβάνεται τόσο το δάσος, τα βοσκοτόπια, οι καλλιέργειες, τα περιβόλια, οι δενδροκαλλιέργειες όσο και η κτηνοτροφία.
Η ζωντανή ύπαιθρος εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την επιβίωση δωρεάν δημόσια αγαθά που προσφέρονται από τους αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες & δασοκόμοι). Οι αγρότες με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες (πάντα σύμφωνα με τις ορθές γεωργικές, κτηνοτροφικές & αλιευτικές πρακτικές) προσφέρουν καθαρό αέρα, πόσιμο νερό και ευχάριστο τοπίο, τα οποία είναι απαραίτητα για να συντηρηθούν και να επιβιώσουν οι κάτοικοι των πόλεων.
Η λέξη κλειδί είναι η ισορροπία.
Η Αττική ύπαιθρος ήταν βιώσιμη (αειφόρος) επί χιλιάδες χρόνια, και ξεκάθαρη απόδειξη είναι ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε η αγροτική ύπαιθρος της Αττικής και λειτουργούσε σωστά. Και φροντιστές της υπαίθρου είναι οι αγρότες.
Από τότε που το Υπουργείο Γεωργίας άλλαξε όνομα (μόνο?…) και από Υπουργείο κύριου αντικειμένου, έγινε Υπουργείο διαδικασίας (αγροτικής ανάπτυξης) φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον μηχανισμό ΜΟΝΟ (?) της παραγωγής.
Αλλά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΔΕΝ είναι μόνο παραγωγικό υπουργείο. Είναι το μόνο σημείο του επιτελικού κράτους στο οποίο η παραγωγή τροφής (και όχι μόνο) συμπίπτει πλήρως με την ζωή των εργαζόμενων σε αυτήν αγροτικών κοινωνιών.
Τυχόν προσήλωση μόνο στην παραγωγή, μονόπλευρα, μπορεί να καταστρέψει το οικοσύστημα της υπαίθρου, το οικοσύστημα όπου όλα βρίσκονται σε ισορροπία, και η φύση, και τα δάση, και τα βοσκοτόπια, και η φυτική παραγωγή, και η κτηνοτροφία, και η κοινωνία, και ο πολιτισμός, και η γαστρονομία, και η οικονομία …. και ΟΧΙ ΜΟΝΟ οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση. ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ.
Και η τελευταία εμπειρία από την πανδημία του covid 19 επανέφερε την ΖΩΗ και την υγεία, αλλά και την διατροφική αυτάρκεια στην απόλυτη προτεραιότητα των νοημόνων συμπολιτών … ελπίζοντας πάντα, ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στα «αφυδατωμένα» μυαλά γραφειοκρατών και μικροπολιτικών …
Αυτά και πολλά άλλα είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής Άγιος Γεώργιος περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες της περιαστικής κτηνοτροφίας και την έλλειψη επαρκών προνοιών στα γενικά «οριζόντια» νομοθετήματα για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα, κατά την συζήτηση που είχαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Σπήλιο Λιβανό, την Δευτέρα, 8/2/2021.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής παρέδωσε στον κ Υπουργό κατάλογο με τα video από τις είκοσι έξη (26) συζητήσεις κάθε Τετάρτης (12.00), κατάλογο με τις δώδεκα (12) συναντήσεις των ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ κάθε Τρίτης (20.00), κατάλογο με τις δώδεκα (12) εκδηλώσεις κάθε ημέρα (20.00) για το τοπικό ΟΡΑΜΑ 2040 σε δέκα περιοχές της Ελλάδας (Δωρίδα, Αχαΐα, Πάρνηθα, Σέρρες, Μεσσηνία, Πιερία, Κυκλαδονήσια, Λέρος, Αττική, Ελασσόνα) και για το ξεκίνημα των συναντήσεων με τους Κτηνοτρόφους κάθε Παρασκευή (20.00).
Η Κα Μ. Κοντογιάννη ενημέρωσε για προσεχείς εκδηλώσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, με πιθανή πανελλήνια υιοθέτηση μεταξύ των οποίων: 9/3/2021-Οι Αγρότισσες συνεργάζονται, 3/7/2021-Διεθνής Ημέρα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ, 6/7/2021-Οι Γυναικείες Συνεργατικές δυνατότητες & 15/10/2021-Παγκόσμια Ημέρα ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ.
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής εξήγησε ότι η ραγδαία αυθαίρετη και άναρχη τσιμεντοποίηση εγκλώβισε τις συνήθεις δραστηριότητες στην ύπαιθρο της Αττικής σε «θύλακες» περιτριγυρισμένους από τσιμεντένιες οικοδομές. Είναι θέμα ηθικής τάξης να εξασφαλισθεί η διατήρηση των «μνημείων» αυτών της παράδοσής μας με άδειες διατήρησης ή ως city farm. Ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργηθούν επαρκή επισκέψιμα αγροκτήματα ως «πρεσβείες» ώσμωσης της τεχνητής αστικής ζωής με την πραγματικότητα της ζωής στην ύπαιθρο.
Σε περίπτωση που δεν μπορεί να βρεθεί βιώσιμη λύση «επί τόπου», όπως ήταν τις τελευταίες δεκαετίες, θα πρέπει να εξευρεθεί χώρος, εντός του ίδιου Δήμου, για την δημιουργία κτηνοτροφικών Πάρκων.
Ο κ Κώστας Μαντζουράνης, μέλος της διοίκησης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής μίλησε για μια ζωντανή «Σχολή Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με το σύστημα της Μαθητείας. Οι μαθητές θα μένουν μαζί στο αγρόκτημα και κοινωνικοποιούνται, θα ζουν και θα εργάζονται όλη μέρα, έχουν απασχολήσεις (θέατρο, μουσική, εκκλησία, μαγείρεμα, ζωγραφική, εργαστήρια κλπ) όπως ακριβώς θα είναι η καθημερινότητά τους σε όλη την αγροτική τους ζωή.
Απασχολούνται, ζουν και εκπαιδεύονται πολύπλευρα, τόσο για φυτική παραγωγή, όσο και για ζωική παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα και σε ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ξυλουργικά, συντήρηση μηχανών, τεχνικές μάρκετινγκ, ψηφιακές τεχνικές, τεχνικές ηγεσίας, κοινωνικές δεξιότητες, μαγειρική, φιλοξενία & μεταποίηση. Η κάθε επί μέρους δραστηριότητα θα είναι επιχειρηματικό κέντρο κόστους και τα έσοδα από κάθε δραστηριότητα θα λειτουργούν ως συνεργατικό σχήμα.
Η «Σχολή Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» εξασφαλίζει με τεχνικές rotation την επαρκή πολύπλευρη πολυλειτουργική επαγγελματική και κοινωνική κατάρτιση. Η παραγωγή καταναλώνεται τοπικά στους εκπαιδευόμενους και στους επισκέπτες. Η «Σχολή Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» θα είναι περιβαλλοντικά ουδέτερο σύστημα με πλήρη κυκλική οικονομία, όπως ακριβώς είναι και η φύση.
Μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής ταλαιπωρίας και μετά την βίαιη ανατροπή της πανδημίας του covid 19 o Έλληνας αγρότης, φροντιστής του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού κλπ) πρέπει να επανέλθει στη θέση που του αξίζει, ως κεντρικού πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής ζήτησε να υπάρξουν στην ύπαιθρο της Αττικής χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων μορφής LEADER ή CLLD ή ΟΧΕ για την τοπική αγροτική ανάπτυξη.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής αισθάνεται ότι το ΥπΑΑΤ μαζί με το παραγωγικό του αντικείμενο, είναι το μόνο σημείο του επιτελικού κράτους το οποίο μπορεί να αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα της αγροτικής κοινωνίας και ίσως να μπορεί να προστατεύσει τον τρόπο ζωής, ως ελεύθερη επιλογή των κτηνοτρόφων πολιτών και να τονώσει τον οφειλόμενο σεβασμό στην συμβολή των κτηνοτρόφων της Αττικής στην τοπική οικονομία, με την πρόσκληση συμμετοχής τους σε θέματα που τους αφορούν στην περιαστική κτηνοτροφία.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης , ΑγροΝέα