Την Παρασκευή, 15 Οκτ 2021, στις 20.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί όλες τις αγρότισσες, στην δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ στο https://us02web.zoom.us/j/89289624332?pwd=L1BFZVZWUFNHbUtFb3VMN3dveVJRZz09.
Ο επίτιμος διδάκτωρ της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Γεωργικής & Βιοτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Bruce Lansdale έλεγε στην δεκαετία 1990: Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν εκπαιδεύσεις τους 20 άνδρες μπορεί να έχεις έναν λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό …
Η δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν θα επισημάνουν την σημαντική συμβολή της αγρότισσας στην Τοπική Ανάπτυξη των Αγροτικών Περιοχών και σε «Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία» με την ευκαιρία της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, να το εκδηλώσουν την Παρασκευή, 15 Οκτ 2021, στις 20.00.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 για να δώσει στις αγρότισσες το κουράγιο να επισημάνουν τον σημαντικό τους ρόλο στην Τοπική Ανάπτυξη, να διεκδικήσουν την αναγνώριση στα ανθρώπινα δικαιώματα και των αγροτισσών, ειδικότερα το δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη, το δικαίωμα την υγεία (ακόμα και στο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς»), το δικαίωμα στην ευμάρεια, το δικαίωμα στην υγιεινή διατροφή, το δικαίωμα στη αξιοπρεπή στέγαση, το δικαίωμα στην σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους, το δικαίωμα στην αποτύπωση της ανταμοιβής της αδήλωτης εργασίας των αγροτισσών και το δικαίωμα την υγεία και στην ιατρική φροντίδα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες καλλιέργειες και οι πρώτες εκτροφές, 11.000 χρόνια πριν, οφείλονται κυρίως στις γυναίκες. Η διατροφή της οικογένειας στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις που έχει η αγρότισσα. Και βέβαια η οικογενειακή καλλιέργεια και η οικογενειακή εκτροφή είναι καθαρά πολιτιστική πράξη, και σε αυτό, διακρίνεται κυρίως το γυναικείο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα η χειροτεχνία, η υγιεινή και οι αξίες (και ηθική) επιβίωσης της οικογένειας και της κοινωνίας φροντίζονται κυρίως από τις αγρότισσες στην αγροτική ύπαιθρο και της πατρίδας μας.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής (6906962549) είχε πει: Η Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας γιορτάζεται και φέτος σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Οι παλιές ισορροπίες έχουν χαθεί και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες. Τα παγκόσμια logistics της παγκοσμιοποίησης βρίσκονται στα όριά τους κάνοντας 10πλασιασμό δαπανών, ενώ η τοπικοποίηση βρίσκεται σε άνοδο, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του covid-19.
Ο αγροτικός τομέας, σημαντικός στυλοβάτης της πραγματικής Οικονομίας, επηρεάζεται άμεσα και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Εσωτερικά με τα μέλη μας, με την εκπαίδευση, ενημέρωση, κατάρτιση και εξωτερικά, με τους αστούς, που μας περιβάλλουν, με την ενημέρωση σε ανοικτές εκδηλώσεις, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία», όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν ισότιμα, ακόμα και τα πατροπαράδοτα μέλη τους, οι κτηνοτρόφοι.
Η Ελληνίδα Αγρότισσα, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες, ίσως μπορεί να προσεγγίσει αποτελεσματικότερα την αστή γυναίκα, στο πολιτιστικό και διατροφικό επίπεδο και να υποδείξει τους άνδρες, αγρότες και αστούς, την ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία στις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου.
Η Ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη του πρωτογενούς με τον πολυλειτουργικό του ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων από οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, στην μεταποίηση σε μικρές τοπικές μονάδες (οικοτεχνία), στην χειροτεχνία και στην παροχή υπηρεσιών τουρισμού (ενδιαίτηση, διατροφή κλπ πραγματικού αγροτουρισμού). Η δράση της αγρότισσας είναι πολύτιμη όσο πάντοτε. Η Ελληνίδα αγρότισσα νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, σίγουρα πιο κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά.
Τα διαρθρωτικά εμπόδια και τα κοινωνικά πρότυπα που εισάγουν διακρίσεις εξακολουθούν να περιορίζουν τη δύναμη λήψης αποφάσεων και την πολιτική συμμετοχή των γυναικών στα αγροτικά νοικοκυριά και τις κοινότητες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους, δημόσιες υπηρεσίες (όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη), ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει αόρατο και απλήρωτο.
Ο σημαντικός ρόλος των αγροτισσών στην κοινωνία της υπαίθρου πρέπει να αναγνωριστεί με ιδιαίτερη στήριξη των δραστηριοτήτων τους και των «γυναικείων» συλλογικοτήτων, με την προώθηση ειδικών δομών ενημέρωσης και κατάρτισης και με την ενίσχυση της δημιουργικότητας, του «θηλυκού» μυαλού και της καινοτομίας τους. Η αγρότισσα είναι θησαυροφύλακας πολιτισμού, με ρόλο κλειδί στην παραγωγή, την αξιοποίηση της τροφής και των φυσικών πόρων.
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, δήλωσε ότι με την στήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα την τελευταία χρονιά καθιέρωσαν κάθε Τρίτη, στις 21.00, δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις ΜΟΝΟ για αγρότισσες για θέματα που απασχολούν τις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ. Έχουν γίνει περισσότερες από 70 διαδικτυακές συζητήσεις ΜΟΝΟ με αγρότισσες, ενώ με πρωτοβουλία της κας Μάγδας Κοντογιάννη, συμμετείχε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στην πρόσκληση (7/9/2021) της κας Ursula Von Der Leinen, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ΟΡΑΜΑ 2040 για της Ύπαιθρο της Αττικής.
Το ΟΡΑΜΑ 2040 για την Αττική Ύπαιθρο στάλθηκε στην ΕΕ (31/1/2021), παρουσιάστηκε στο ΥπΑΑΤ (8/2/2021), συμμετείχε στην έκθεση στις Βρυξέλλες (25/3/2021), παρουσιάσθηκε δημόσια (14/4/2021) ενώ κομμάτια του αποτέλεσαν την συμβολή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στην λεγόμενη διαβούλευση της ΚΓΠ (Μέγαρα, 7/10/2021).
Το ΟΡΑΜΑ 2040 Αττικής Υπαίθρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: τα Αγροτικά Σχολεία μορφής ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, τις σταθερές ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ με Κτηνοτροφικά Πάρκα & ζώνες παραγωγής τροφής, τα προγράμματα μορφής LEADER/CLLD και τα Αγροτικά Επιμελητήρια.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, magdaktinotrfos@gmail.com προσκαλεί όλες τις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, και όσους θέλουν να τιμήσουν τις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, διαδικτυακά δημόσια την Παρασκευή, 15 Οκτ 2021, στις 20.00, και όσους θέλουν απλά να ακούσουν και να γράψουν μια σκέψη, να μπουν στο facebook στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα