Με μια σταγόνα αίματος και μια εξειδικευμένη εξέταση μπορεί να γίνει διάγνωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο πλήττει τους πάντες, προκαλώντας όχι μόνο πρόωρη γήρανση αλλά και πολυάριθμες παθήσεις ανάμεσα στις οποίες οι καρκίνος, οι καρδιαγγειακές και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.
Σε περίπτωση που διαγνωστούν υψηλές τιμές οξειδωτικού στρες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, προτείνεται διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα, με στόχο τόσο την πρόληψη των παθήσεων όσο και τη θεραπεία τους. Η προτεινόμενη αντιοξειδωτική διατροφή είναι ουσιαστικά μια μεσογειακή διατροφή, εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Τέτοια τρόφιμα είναι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα μύρτιλα, η αρώνια η κανέλα, τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα, τα φρούτα, τα λαχανικά. Εφόσον απευθύνεται σε παχύσαρκους είναι και υποθερμιδική.
Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η εξειδικευμένη στην νανοϊατρική, καρδιολόγος Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, αναφέροντας ότι το αντιοξειδωτικό τεστ χρησιμοποιείται και στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ για τη δημιουργία νανοσωματιδίων με αντιοξειδωτικά, για την αντιμετώπιση της ευάλωτης αθηρωματικής, το οποίο υλοποιείται με την συνεργασία του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
“Παίρνουμε μια σταγόνα αίματος και με ειδικό μηχάνημα μετράμε το οξειδωτικό στρες του οργανισμού. Με βάση την ανάλυση δίνουμε μια εξειδικευμένη αντιοξειδωτική διατροφή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ που είναι απόλυτα εξατομικευμένο και ανιχνεύει ακόμη και την προδιάθεση του οργανισμού να αναπτύξει οξειδωτικό στρες και κακή χοληστερόλη που οδηγεί σταδιακά στην αθηρωμάτωση, μια νόσο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον αποτελεσματικά. Ανάλογα με την τιμή του οξειδωτικού στρες δίνουμε αντιοξειδωτική διατροφή 5000 μονάδες ORAC, με σκοπό να μειωθεί το οξειδωτικό στρες ώστε να υπάρχει πρόληψη και θεραπεία για τις χρόνιες νόσους. Ουσιαστικά είναι μια μεσογειακή διατροφή, με 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών και πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Δεν είναι μια στερητική υποθερμιδική διατροφή. Είναι μια διατροφή και για την υγεία, αλλά και για το αδυνάτισμα όταν υπάρχει παχυσαρκία. Το τεστ θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο και έχει προληπτικό χαρακτήρα”, αναφέρει η κ. Καραγκιοζάκη.
Το είναι το οξειδωτικό στρες
Το οξειδωτικό στρες (οξειδωτική καταστροφή) είναι κοινώς η οξείδωση η οποία είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συντελείται σε όλους τους οργανισμούς, μέσω της πρόσληψης του οξυγόνου, το οποίο δρα ως καταλύτης, και καταστρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων του εγκεφάλου.
“Η περίσσεια των ελευθέρων ριζών, οι οποίες δημιουργούνται συνέχεια μέσα στο σώμα μας, ως παράπλευρα προϊόντα του μεταβολισμού, και η έλλειψη αντιοξειδωτικών συστατικών του οργανισμού, που δεν μπορούν να δεσμεύσουν τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες, ορίζεται ως οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στα κύτταρα προκαλούν τη γήρανση του οργανισμού, του δέρματος και όλων των ζωτικών οργάνων.Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την ύπαρξη άγχους στην καθημερινότητα μας, με την μη σωστή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες είναι δεδομένο. Βλέπουμε όμως οξειδωτικό στρες και σε αρκετούς λεπτόσωμους. Απλώς κάποιος που είναι παχύσαρκος έχει αυξημένη πιθανότητα να έχει αυξημένο οξειδωτικό στρες.
Το αυξημένο οξειδωτικό στρες προκαλεί την έναρξη της αθηρομάτωσης. Γι αυτό είναι αναγκαία η μέτρηση του σε υγιείς, σε παιδιά με αυξημένη χοληστερόλη, σε αθλητές, αλλά κυρίως σε στεφανιαίους, υπερτασικούς, διαβητικούς ασθενείς, καρδιοπαθείς με δυσλιπιδαιμία, καθώς και της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, ώστε να σχεδιαστεί μια εξατομικευμένη αντι- οξειδωτική διατροφή, σε συνδυασμό με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων που είναι βασισμένα στις ανάγκες του ασθενή (βιταμίνες Α, Ε, C κλπ). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η υγεία της καρδιάς του ασθενούς με απώτερο σκοπό την ευεξία και τη μακροζωία”, εξηγεί η κ. Καραγκιοζάκη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ