Μια ρύθμιση για όλα τα χρέη! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Μια μόνιμη ρύθμιση για όλες τις οφειλές και για όλους τους πολίτες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα να ρυθμιστούν χρέη απ’ όπου και εάν προέρχονται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews στόχος της νέας ρύθμισης είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν υποστεί ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την παρατεταμένη ύφεση.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Αναλυτικότερα, οι βασικοί άξονες της ρύθμισης «όλα σε ένα» είναι οι εξής:

  • Η νέα ρύθμιση να απευθύνεται σε όλους. Μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και επιχειρήσεις.
  • Θα ρυθμίζονται όλες οι οφειλές. Από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια μέχρι δημοτικά τέλη, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, προμηθευτές, κ.α.
  • Δεν θα υπάρχει ενιαίο δοσολόγιο. Κάθε πιστωτής θα έχει το δικό του πρόγραμμα ρύθμισης
  • Όσοι δεν ανταποκρίνονται στην καταβολή των δόσεων θα πρέπει να ρευστοποιούν περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν τις οφειλές τους
  • Εάν δεν έχουν περιουσία θα πρέπει να πτωχεύουν
  • Μετά από 2 χρόνια από την πτώχευση θα μπορούν να επιχειρήσουν ξανά, χωρίς να «κουβαλούν» χρέη
  • Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Το σχέδιο

Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει όλες τις υπάρχουσες ρυθμίσεις που υφίστανται σήμερα, όπως είναι αυτή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις.

Η νέα σταθερή ρύθμιση για όλες τις οφειλές απ’ όλους τους πολίτες αναμένεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να ενεργοποιηθεί μόλις εκπνεύσει η 4μηνη παράταση που έχει δοθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι το τέλος Απριλίου. Υπενθυμίζεται δε ότι στο τέλος του χρόνου εκπνέει και η προθεσμία λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.