Ψύχραιμες δείχνουν οι αγορές διεθνώς αποτιμώντας τη σύρραξη και την κρίση στη Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια στη ΝΥ είναι ελαφρώς ανοδικά και οι τιμές του πετρελαίου δεν παρουσίασαν την άνοδο που όλοι ανέμεναν.
Η πιο προφανής εξήγηση γι αυτό, είναι ότι η κρίση ήταν προεξοφλημένη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι δεν θεωρείται και τόσο πιθανή μια νέα κλιμάκωση, καθώς το Ισραήλ αναμένεται να ανταποδώσει…
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά απέσυραν τα ασφάλιστρα κινδύνου μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο που η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι προκάλεσε περιορισμένες ζημιές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιουνίου μειώθηκαν κατά 50 σεντς, ή 0,5%, στα 89,95 δολάρια το βαρέλι έως τις 06:30 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Μαΐου υποχώρησαν κατά 52 σεντς, ή 0,6%, στα 85,14 δολάρια το βαρέλι.
Η επίθεση του Ιράν αφορούσε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ήταν η πρώτη στο Ισραήλ από άλλη χώρα σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εγείροντας ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που επηρεάζει την κυκλοφορία πετρελαίου μέσω της Μέσης Ανατολής.
Καθώς το Ιράν παράγει επί του παρόντος πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα (bpd) ως σημαντικός παραγωγός εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), οι κίνδυνοι εφοδιασμού περιλαμβάνουν αυστηρότερες κυρώσεις για το πετρέλαιο και ότι μια ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει στόχευση της ενέργειας του Ιράν. υποδομής, ανέφερε επίσης η ING σε ξεχωριστό σημείωμα πελάτη τη Δευτέρα.
Εάν υπήρχε σημαντική απώλεια εφοδιασμού, ωστόσο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απελευθερώσουν περαιτέρω αργό πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου, ενώ ο ΟΠΕΚ έχει περισσότερα από 5 εκατομμύρια bpd πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, ανέφερε.
“Εάν οι τιμές αυξάνονταν σημαντικά λόγω των απωλειών της προσφοράς, θα φανταζόταν κανείς ότι ο όμιλος θα προσπαθούσε να επαναφέρει μέρος αυτής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην αγορά. Ο ΟΠΕΚ δεν θα θέλει να δει τις τιμές να ανεβαίνουν πολύ ψηλά δεδομένου του κινδύνου καταστροφής της ζήτησης », ανέφερε η ING στο σημείωμα.