Ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό 6,2% και στις ΗΠΑ υπερέβη το 7%, το θέμα της Ουκρανίας δεν φαίνεται να αποκλίνει από το γαϊτανάκι των πληθωριστικών αιτίων, καθώς συντελεί στην αύξηση των τιμών των καυσίμων αλλά στην γενικότερη αβεβαιότητα.
Μόλις πριν από μέρες, οι αντιδραστικές αγορές συγκλονίστηκαν από τους φόβους για σπειροειδή αύξηση των τιμών και την προοπτική των Κεντρικών Τραπεζών να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να χαλαρώσουν κάπως τα πράγματα.
Αλλά μια μέρα μπορεί να είναι πρακτικά μια ζωή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτή την εβδομάδα, οι αυξανόμενοι φόβοι για μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας φέρνουν τον πληθωρισμό και τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών σε δεύτερη μοίρα.
Καθώς τα περιουσιακά στοιχεία και οι αξίες υψηλού κινδύνου ξεπουλούνται ξανά, η καταφυγή προς την ποιότητα έχει κάνει την πώληση ομολόγων ένα παλιό και κατεστραμμένο εμπόριο. Η νέα καυτή πραγματικότητα είναι μια γεωπολιτική σύγκρουση που διατρέχει τον κίνδυνο να κατακλύσει την Ευρώπη, να επιδεινώσει τα σημεία συμφόρησης της παγκόσμιας προσφοράς και ενδεχομένως τον πληθωρισμό, όπως σημείωσε ο Rick Newman του Yahoo Finance χθες Δευτέρα.
«Στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία», δηλώνουν διεθνείς χρηματοοικονομικοί αναλυτές.
«Στο γενικό πλαίσιο μιας κάπως εύθραυστης αγοράς όσον αφορά το συναίσθημα… ένας από τους μεγαλύτερους μηχανισμούς μετάδοσης εδώ είναι εντός της ενεργειακής αγοράς, με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου», προσθέτουν και καταλήγουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι λίγο αντίθετο με την παγκόσμια ανάπτυξη και έναν παγκόσμιο καταναλωτή.
Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν μερικά θέματα που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές καθώς η γεωπολιτική συντρίβει στιγμιαία τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και μια αγριεμένη Fed. Το τελευταίο εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στις προοπτικές, αλλά οι αγορές δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να ελαχιστοποιήσουν το πρώτο.
Πουλήστε (σχεδόν) οτιδήποτε σχετίζεται με τον κίνδυνο
Με μια ρεβανσιστική Ρωσία να υπονομεύει το συναίσθημα σχεδόν όλα τα ευαίσθητα στον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν να υποστούν περισσότερες βραχυπρόθεσμες απώλειες. Την ίδια ώρα υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που τονίζουν ότι η απομάκρυνση των μετοχών σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν «λανθασμένη κίνηση» και ακόμη και η απειλή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου θα περάσει τελικά, ενώ βλέπουν τη συγκεκριμένη συγκυρία ως μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για αγορές.