Μία επανάσταση κοινής λογικής στον ΕΦΚΑ – Γράφει ο Κωστής Χατζηδάκης

Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιήσατε, αλλά έχουμε προκαλέσει πάλι μεγάλες καταστροφές στο δημόσιο και ιδιαίτερα στον ΕΦΚΑ! Με τις οκτώ αλλαγές που ανακοινώσαμε μετά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου γκρεμίζουμε την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα! Την είχαμε γκρεμίσει βέβαια και με τον Νόμο για τις επικουρικές συντάξεις πριν από δύο μήνες. Αλλά τώρα την αποτελειώσαμε! Κρίμα βέβαια καθώς είναι ωραίο να αδιαφορούν ορισμένοι υπάλληλοι απέναντι στους πολίτες. Πολύ ωραίο να σε παραπέμπουν από τον Άννα στον Καϊάφα. Και ακόμη ωραιότερο να καθυστερεί να βγει η σύνταξή σου 4 και 5 χρόνια στο όνομα των δογμάτων του καθενός που θεωρεί τον εαυτό του «προοδευτικό».

Γράφει ο Κωστής Χατζηδάκης

Με το Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ επιδιώκουμε να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Με σεβασμό στο Σύνταγμα φυσικά, αλλά μακριά από δόγματα και προκαταλήψεις που στο όνομα μιας δήθεν κοινωνικής πολιτικής ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια 6.500.000 εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Η κατάσταση στον ΕΦΚΑ δεν πάει άλλο και γι’ αυτό προχωρούμε σε λύσεις με γνώμονα την κοινή λογική.

Συγκεκριμένα στον ΕΦΚΑ οφείλεται το 48% των παραπόνων για το σύνολο του Δημοσίου Τομέα! Παράπονα που συνδέονται με τη βαριά γραφειοκρατία που επικρατεί στο εσωτερικό του, στις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών υποθέσεων, σε περιπτώσεις κακής εξυπηρέτησης από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, στη μέχρι πρότινος αδυναμία επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου με υπαλλήλους του Φορέα κλπ. Αυτά δεν αλλάζουν φυσικά με ευχές και προσευχές!

Τους τελευταίους μήνες προχωρήσαμε σε μια σειρά από δράσεις που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Για τις καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων απαντήσαμε με την προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών και την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων management όπως η δημιουργία του «Πύργου Ελέγχου» μέσα από τον οποίο παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η έκδοση των συντάξεων και η αποδοτικότητα διευθυντών και εισηγητών σε όλη την Ελλάδα.

Προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων δομών όπως το «Πράσινο Κτήριο» στη Λ. Κηφισίας, στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι φάκελοι διαδοχικής ασφάλισης καταργώντας την αέναη αλληλογραφία και τα «σούρτα φέρτα» μεταξύ των διευθύνσεων και που σήμερα αποτελεί την «ατμομηχανή» της έκδοσης νέων συντάξεων. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην έκθεση «ΑΤΛΑΣ» για τον μήνα Οκτώβριο όπου οι απονομές συντάξεων για τον συγκεκριμένο μήνα κατέγραψαν ρεκόρ τριετίας ξεπερνώντας τις 21.000, ενώ για όλο το 2021 οι απονομές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000.

Για την αδυναμία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης απαντήσαμε με τον νέο ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης του πολίτη, το 1555. Μέσα σε 4 μήνες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από μισό εκατομμύριο κλήσεις πολιτών, με το 98% εξ αυτών να έχει απαντηθεί λαμβάνοντας άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση. Με το 1555 ο ΕΦΚΑ απαντά στα τηλέφωνα, 24ωρες το 24ωρο, δωρεάν και με ελάχιστο χρόνο αναμονής.

Έχουμε κάνει πολλά, αλλά απαιτούνται ακόμη περισσότερα! Τα προβλήματα του ΕΦΚΑ απαιτούν περαιτέρω άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οριστικά. Είναι προβλήματα διοικητικής φύσης, κακής οργανωτικής δομής, έλλειψης κινητροδότησης αλλά και ελέγχου των εργαζομένων, αργόσυρτων διαδικασιών που σχετίζονται με τις προμήθειες, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και την πειθαρχική διερεύνηση καταγγελιών. Για αυτό και παρουσιάσαμε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που περιλαμβάνει 8 μεγάλες αλλαγές που θα αλλάξουν τη δομή, την οργάνωση και τις διαδικασίες εντός του Οργανισμού προς το καλύτερο και σίγουρα προς όφελος των πολιτών αλλά και των εργαζομένων.

Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, με τριετείς συμβάσεις και με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ. Η επιλογή αυτή θα γίνεται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες και μέσω Δημόσιας Προκήρυξης. Με αυτήν την αλλαγή επιδιώκουμε να προσελκύσουμε ικανούς ανθρώπους για να λύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε δυνάμεις από όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα που θα συνεργαστούν για να βελτιώσουν άμεσα και αποφασιστικά τη λειτουργία του Οργανισμού. Τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο και τον αυτοαπασχολούμενο δεν τον ενδιαφέρει ποιο θα είναι το μείγμα των γενικών διευθυντών του ΕΦΚΑ και υπό ποιο εργασιακό καθεστώς θα εργάζονται σε αυτόν. Τους ενδιαφέρει ο ΕΦΚΑ να απονέμει συντάξεις στην ώρα τους, να εκδίδει ασφαλιστικές ενημερότητες για να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο ή για να πληρωθούν ένα τιμολόγιο χωρίς να περνούν από 40 κύματα, να απαντά στα e-mails και στα τηλέφωνα τους, να τους σέβεται και να τους εξυπηρετεί ουσιαστικά.

Με την αλλαγή αυτή φέρνουμε αέρα ανανέωσης εντός του Οργανισμού, τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα σε τομείς π.χ. όπως η Πληροφορική. Αλλά και για το καλό των ίδιων των εργαζομένων που θα βλέπουν σταδιακά τον Οργανισμό να μετασχηματίζεται, να αναβαθμίζεται και να συγχρονίζεται με τις ανάγκες του σήμερα.

Η αλλαγή αυτή θα συνδυαστεί με τη δημιουργία νέου Οργανογράμματος, προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη άμεσων αναγκών, την καθιέρωση δίκαιου και αναλογικού πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους στην απονομή συντάξεων και στο τηλεφωνικό κέντρο, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διερεύνηση καταγγελιών πολιτών μέσω της σύστασης νέας Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων, τη δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος προμηθειών και την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ με τη σύσταση Εταιρίας Ειδικού Σκοπού.

Όσοι έσπευσαν να καταγγείλουν τις παραπάνω αλλαγές ως ατελέσφορες, καταστροφικές και αντικοινωνικές τους ρωτώ. Είναι αντικοινωνικό να δίνεις επιπλέον κίνητρα και αποδοχές σε εργαζόμενους που εργάζονται σκληρά και παράλληλα να επιταχύνεται η απόδοση ευθυνών σε όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους; Είναι αντικοινωνικό να αξιοποιείς την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού αντί να ρημάζει και να υποβαθμίζεται;

Είναι αντικοινωνικό να εισάγεις σύγχρονες μεθόδους διακυβέρνησης, νέο Οργανόγραμμα, να προσλαμβάνεις νέο προσωπικό σε κρίσιμες δομές του ΕΦΚΑ και νέα διευθυντικά στελέχη από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα αναβαθμίσουν τον Οργανισμό για να πάψει να θεωρείται ο «φτωχός συγγενής» της Δημόσιας Διοίκησης;

Αν όλα αυτά είναι αντικοινωνικά, τότε κοινωνικό τι θεωρείται; Η ταλαιπωρία, η γραφειοκρατία και ο ωχαδελφισμός; Ο πρωταθλητισμός στη συλλογή παραπόνων και καταγγελιών; Ή μήπως η απουσία ελέγχου και η μη απόδοση ευθυνών σε όσους αμαυρώνουν τον κόπο των υπολοίπων;

Οι απαντήσεις είναι προφανείς. Με το νομοσχέδιο αυτό ο ΕΦΚΑ μπαίνει σε σύγχρονες ράγες. Αποκτά περισσότερη διοικητική αυτοτέλεια, μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερη διοικητική οργάνωση. Αξιοποιεί τις καλύτερες πρακτικές και τα καλύτερα στελέχη από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι θα καταφέρουμε να μετασχηματίσουμε τον πλέον προβληματικό Φορέα της Δημόσιας Διοίκησης σε έναν Οργανισμό που θα υπηρετεί και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Αυτό σημαίνει κοινωνική πολιτική στην πράξη, με συμμάχους τους πολίτες!

Προηγούμενο άρθροΤο πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΝ. Παναγιωτόπουλος: Προωθείται νομοθετική δάταξη για τα μέτρα μέριμνας, που αφορούν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων