Μια ενδιαφέρουσα ημέρα για την οικονομία

Eνώ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένονται σήμερα μια είδηση και μία σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο της οικονομίας.

Η είδηση αφορά στα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2021. Η εξέλιξη αφορά στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες. Το πρώτο με δύο νέα πρόσωπα: Τον υπουργό Οικονομικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης Κρίστιαν Λίντνερ και την υπουργό Οικονομικών της νέας Ολλανδικής κυβέρνησης Ζίγκριντ Κάαγκ. Οι τοποθετήσεις τους θα στείλουν κρίσιμα μηνύματα σε όλη την ευρωζώνη για την κατεύθυνση των αλλαγών στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες από το 2023.

Οι προβλέψεις για την πορεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας, τοποθετούν το έλλειμμα του του 2021 στο 7% του ΑΕΠ. Μια πιο σαφή εικόνα θα δώσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, ειδικά για το ύψος των δαπανών, που ως γνωστόν εκτοξεύτηκαν. Στη μείωση αυτών των δαπανών φέτος θα στηριχθεί ο στόχος για έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά το Eurogroup, κεντρικό θέμα στην ατζέντα είναι το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο του 2023. Οι τελικές αποφάσεις (προς τα τέλη του έτους) θα καθορίσουν το ύψος των πλεονασμάτων και τα ετήσια όρια μείωσης του χρέους των χωρών μελών. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και προσδοκά ότι νέο πλαίσιο θα παρέχει την ευκολία για μικρότερη ετήσια μείωση του χρέους μέχρι το όριο 60% του ΑΕΠ. Και προσδοκά θετική στάση σε αυτό το θέμα της νέας γερμανικής κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς και της νέας κεντροαριστερής υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας.

Επίσης, στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα σχηματίσει μια πρώτη επίσημη εικόνα και για τις προθέσεις των εταίρων μας ενόψει της προτελευταίας αξιολόγησης που ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου. Οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωσή της αφορούν, μεταξύ άλλων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και των εκκρεμών συντάξεων, τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικά η τελευταία αξιολόγηση, στα μέσα του έτους, θεωρείται κομβική. Θα κρίνει την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, που αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Πάντως, μετά το πρόσφατο θετικό σήμα της Fitch, νέα έξοδος στις αγορές ενδέχεται να γίνει άμεσα.

Προηγούμενο άρθροΠαίδων Πεντέλης: το τέλος της αθωότητας…
Επόμενο άρθροΑυξήθηκαν τα σταθερά σημεία ελέγχου με rapid test, με τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας