Μετρητά τέλος για συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σαρωτικές αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, φέρνει το νομοσχέδιο για την διευρυμένη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων καρτών και e-banking.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Πρόκειται για το τελικό κείμενο που έχει προκύψει μετά από την πολύμηνη διαβούλευση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο για την χρήση του πλαστικού χρήματος να ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2017 να μπορούν να «χτίζουν» την έκπτωση φόρου αποκλειστικά και μόνο κάνοντας χρήση πλαστικού χρήματος.

Το νομοσχέδιο έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα τον περασμένο Ιούνιο.

** Αγορές άνω των 500 ευρώ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking.

*Οι δαπάνες που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, με πλαστικό χρήμα, για να «χτίζουν» αφορολόγητο θα πρέπει να κυμαίνονται από 10% έως 20% των ετήσιων εισοδημάτων τους.

* Οι φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες δαπάνες για να χτίσουν αφορολόγητο όριο θα καλούνται να καταβάλλουν περισσότερους φόρους, για την διαφορά που προκύπτει, με συντελεστή 22%.

* Οι ιατρικές δαπάνες θα συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, μόνο όταν πληρώνονται με την χ΄ρηση πλαστικού χρήματος.

* Εξαιρούνται της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, μεταξύ άλλων, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί υπηρετούν σε κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο εξωτερικό, όσοι υπηρετούν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επίσης και όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.

* Οι επαγγελματίες που δεν θα αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

*Οσοι διενεργούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, με το σύνολο των διανεμόμενων χρηματικών ποσών και δώρων να μην ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι τυχεροί θα επιβραβεύονται τόσο με χρηματικά ποσά όσο και με δώρα, όπως για παράδειγμα μπορεί να είναι ένα διαμέρισμα ή ένα αυτοκίνητο.

Προηγούμενο άρθροΗ ιδιάζουσα και θλιβερή παρακμή μας… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΖΕΥΓΑΡΙΑ: Κοινό ή χωριστό ταμείο;
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ