Μεσανατολικό: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ανακοίνωσε απόψε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Συνολικά θα απελευθερωθούν 20 όμηροι, 13 Ισραηλινοί πολίτες και επτά αλλοδαποί εργαζόμενοι στο Ισραήλ. Η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα μετά την πολύωρη καθυστέρηση την οποία η οργάνωση αποδίδει στη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τους όρους της συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα αποφυλακιστούν επίσης 39 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων είναι 33 ανήλικοι και έξι γυναίκες. Οι Ισραηλινοί όμηροι που θα απελευθερωθούν είναι οκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες, διευκρίνισε σε άλλη ανάρτησή του.

Αργά το Σάββατο, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός». Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα πρωθυπουργού για το ταξίδι του στο Λονδίνο
Επόμενο άρθροΝικόλαος Κομνηνός – Χλέπας: ‘Ο Δήμαρχος’ – Γράφει ο Δρ. Σίμος Ανδρονίδης