«Μένουμε όρθιοι» όπως… πρόγραμμα Θεσσαλονίκης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Παλιότερα, ειδικά εκείνο το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσαν την έννοια της ατομικής ευθύνης ως… νεοφιλελεύθερη! Τόσο τους έκοβε, τόσα ήξεραν, αυτά έλεγαν.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προχθές, μπροστά στην σαφή επιτυχία στην πράξη της έννοιας «ατομική ευθύνη» που επέβαλλε η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε άλλη μια μεγάλη πιρουέτα. Αυτή τη φορά ιδεολογικής κατεύθυνσης αφού δήλωσε ότι «η χώρα μας κατάφερε να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτή την σκληρή δοκιμασία. Και αυτή είναι επιτυχία που οφείλεται και ανήκει σε κάθε πολίτη της χώρας χωριστά»!!!

Φυσικά, θα πει κάποιος ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι απολύτως εξοικειωμένος με τις πιρουέτες (γνωστές και ως… kolotoumpes) ακόμη και από τη μια ημέρα στην άλλη. Άρα δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Όμως, όπως και νάναι ξενίζει να λέει ο Τσίπρας για «κάθε πολίτη χωριστά» και να παρακάμπτει τον… λαό! Ως να μη θυμάται κανείς τι έλεγε….

Είναι και κάτι άλλο. Πριν από ενάμιση μήνα που ο Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν αυτό που αποκαλούν πρόγραμμα κι έχει τίτλο «Μένουμε όρθιοι», απαίτησαν από τα τηλεοπτικά κανάλια να διακόψουν τα προγράμματά τους για να το μεταδώσουν! Κι αφού αυτό δεν έγινε έσπευσαν στο ΕΣΡ και ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις!!!

Το γιατί τα κανάλια δεν διέκοψαν τότε το πρόγραμμά τους αποδείχθηκε πάλι προχθές. Δεν το διέκοψαν επειδή μια απλή ανάγνωση όσων έλεγε ή πρότεινε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδείκνυε το ανέφικτο και ουτοπικό του πράγματος. Εξ ου κι αναγκάστηκε να παρουσιάσει προχθές άλλο!!! Το ίδιο ανέφικτο, το ίδιο ουτοπικό. Έδωσε στους πάντες τα πάντα και τελικά αυτό που ήθελε να πει είναι ότι ο Μητσοτάκης είναι αυταρχικός στους νέους!!!

Προσέξτε: Παρουσιάστηκαν από κοινού Τσίπρας, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Ξενογιαννακοπούλου και Παππάς κι έταξαν μέχρι και γένια στους σπανούς! Μέχρι και σύγκριση με την Πορτογαλία έκαναν και δη με τα χρήματα που δαπανά η κυβέρνησή της για να ανορθωθεί η οικονομία της. Μόνο που τους διέφυγε μια λεπτομέρεια που καθιστά τη σύγκριση απολύτως άτυχη και άκαιρη: Ότι στην Πορτογαλία δεν υπήρξε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΑΝΕΛ, ούτε υπήρξαν εκεί οι… ταρζανιές του 2015 που στοίχισαν σ’ εμάς περισσότερο από 100 δις κι υποθήκευσαν την δημόσια περιουσία για έναν αιώνα. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις προχώρησαν μαζί, χωρίς λαϊκισμούς, δημοψηφίσματα κι άλλα φαιδρά που ζήσαμε εμείς εδώ,

Δεν ξέρω εσείς αλλά προσωπικά νιώθω μπερδεμένος τόσο με τον Αριστερό λαϊκισμό που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τις τακτικές του Μητσοτάκη. Τι θέλω να πω; Θέλω να πω ότι είναι κατανοητό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί εξεταστικές ή απόδοση ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα συνέβησαν τους πρώτους μήνες του 2015 και μας οδήγησαν στο καταστροφικό μνημόνιο που έφεραν ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης, ο Καμμένος κι ο υπόλοιπος περιοδεύων θίασος. Άλλωστε όσα συνέβησαν τότε έχουν παραγραφεί. Δεν θέλει πολιτική όξυνση που είναι εξόχως αντιαναπτυξιακή προοπτική.

Σκέφτομαι όμως ότι χωρίς να διακυβευτεί η πολιτική ηρεμία του τόπου θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά αν συγκροτείτο μια επιτροπή διερεύνησης των τότε γεγονότων. Εκτός Βουλής. Με ανθρώπους που δεν μπορεί ουδείς να αμφισβητήσει την επιστημοσύνη τους.

Πρέπει να μάθουμε! Να μάθουμε σε τελική ανάλυση πόσα χρήματα χάθηκαν, πώς διαλύθηκε η Μεσαία τάξη, πώς μπήκε ενέχυρο όλη η Ελλάδα… Να μάθουμε πόσο στοίχισε η επανάσταση και η περήφανη διαπραγμάτευση του Τσίπρα και πόσο τα έξω πουκάμισα του Βαρουφάκη!

Αν τα ξέραμε όλα αυτά ίσως να μη δίναμε καν βάση σε όσα λένε σήμερα ανερυθρίαστα. Που ουσιαστικά  καθιστούν … mobilis το πάλαι ποτέ … πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης!