Οι πατάτες αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Μόλις έχει αρχίσει η συγκομιδή της καλοκαιρινής πατάτας της ποικιλίας Spunta.
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα
Δείτε το βίντεο:
Συναντήσαμε τον γνωστό καλλιεργητή Γιάννη Σαρόγλου, στο πατατοχώραφο της Μελίκης, για τη συγκομιδή.
Με το τρακτέρ του μηχανικά βγάζει τις πατάτες, κονδύλους επιστημονικά, στην επιφάνεια του εδάφους, το συνεργείο καθαρίζει το αυλάκι από το πράσινο φυτό και αρχίζει να γίνεται η πρώτη διαλογή πατάτας στο χωράφι. Η δεύτερη γίνεται στην αυλή του σπιτιού από όλη την οικογένεια και αργότερα για καλύτερη διατήρηση οι πατάτες μπαίνουν στους ψυκτικούς θαλάμους σε θερμοκρασία 12 βαθμών. Βασικά η πατάτα για την καλύτερη διατήρησή της θέλει σκιερό και δροσερό μέρος για να συντηρηθεί σωστά.
Στην Ελλάδα από την εποχή του Καποδίστρια, η πατατοκαλλιέργεια διαγράφει την δική της πορεία αφού διαχρονικά κάλυπτε τις βασικές διατροφικές ανάγκες των Ελλήνων.
Αν και υπάρχει εμπειρία, η καλλιέργεια έχει πολλά μυστικά σε ότι αφορά την παραγωγή της ποιοτικής πατάτας, αλλά και το ύψος της παραγωγής. Πρόκειται για μια απαιτητική και δύσκολη καλλιέργεια.
Ο Γιάννης Σαρόγλου έμαθε τα μυστικά από τον Κώστα Αϊβαλιώτη, γνωστό καλλιεργητή πατάτας, στον Πολύμυλο.
Η επιλογή της ποικιλίας που θα καλλιεργηθεί είναι καθοριστική και η Spunta είναι ανθεκτική, με υψηλές αποδόσεις και προσαρμόζεται εύκολα στο μικροκλίμα της περιοχής.
Ο χρόνος που απαιτείται από την ώρα της φύτευσης μέχρι τη συγκομιδή κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις μήνες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το χωράφι που θα καλλιεργηθούν μετά την πρώτη συγκομιδή πατάτας έχει ανάγκη μακράς αγρανάπαυσης.
Σήμερα, αν και στη χώρα μας εισάγονται πατάτες από το εξωτερικό, οι προοπτικές είναι καλές για εκείνον τον παραγωγό που οργανώνει σωστά την καλλιέργεια.