Μελίκη: Συγκομιδή και διαλογή του ακτινίδιου, του τροπικού καρπού της Ημαθίας! – βίντεο

Με αμείωτους ρυθμούς που σταδιακά να κορυφώνονται όσο η διαδικασία μπαίνει στην τελική της ευθεία, συνεχίζεται η συγκομιδή και η περεταίρω διαλογή του ακτινίδιου στην περιοχή της Μελίκης.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Με την κάμερα του Έμβολος επισκεφθήκαμε την Κυριακή 1η του Νοέμβρη το διαλογητήριο φρούτων του ΑΣ Μελίκης. Με συνοδοιπόρο και πάροχο χρήσιμων πληροφοριών τον πρόεδρο Απόστολο Λουκανόπουλο, καταγράψαμε με λεπτομέρεια ολόκληρη τη διαδικασία επεξεργασίας και πακεταρίσματος του προϊόντος, από τη στιγμή της συγκομιδής του από το χωράφι έως το τελικό στάδιο ετοιμότητας για προώθηση στην αγορά. Η επίσημη έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας έγινε στις 15 Οκτωβρίου, όταν και τα σάκχαρα του φρούτου έφεραν 6,2 βαθμούς (ιδανική κατάσταση ωρίμανσης). Φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελίκης καλύπτει 1.700 στρέμματα ακτινίδιων, με τη συγκεντρωθείσα ποσότητα να ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια κιλά.

Η φετινή παραγωγή του τροπικού φρούτου παρουσιάστηκε αισθητά μειωμένη λόγω της ανεμοθύελλας που έπληξε την περιοχή κατά την άνοιξη, καθώς και της προβληματικής γονιμοποίησης του φυτού. Ποιοτικά όμως δεν παύει να αποτελεί μία αρκετά ικανοποιητική χρονιά, με τις ευχές των παραγωγών ώστε να αποδειχθεί και ανάλογα προσοδοφόρα. Σχετικά μας ενημέρωσε, επισκεπτόμενοι το αγρόκτημά του, ο παραγωγός ακτινίδιων Σωτήρης Γουσιανόπουλος, υπερτονίζοντας την αξία ενασχόλησης των νέων αγροτών με την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Δείτε το βίντεο: