Μελίκη Ημαθίας : Συγκομιδή Ηλίανθου. Μία καλλιέργεια χαμηλού ρίσκου και καλής απόδοσης -Βίντεο-Φώτο

Στη Μελίκη ο καλλιεργητής ηλίανθου, Κώστας Βενιόπουλος, μας αποκαλύπτει τα μυστικά της καλλιέργειας του και παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία συλλογής του φυτού, που προορίζεται για την παραγωγή βιοντίζελ. Στην περιοχή του πρώην Δήμου Μελίκης καλλιεργούνται σήμερα 14.000 στρέμματα με ηλίανθο

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας

Το εύρος της σποράς είναι μεγάλο, την περίοδο της άνοιξης και ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου, μόλις το πίσω μέρος της κεφαλής του άνθους μαυρίσει και αποξηρανθεί το στέλεχος και τα φύλλα. Η υγρασία κατά την συγκομιδή πρέπει να είναι γύρω στο 8%.

Η συγκομιδή γίνεται με μηχάνημα και οι σπόροι μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του γεωπόνου κου Παπαϊωάννου στη Μελίκη για ποιοτικό έλεγχο και από εκεί για επεξεργασία, σε μονάδα βιοντίζελ.

Η καλλιέργεια ηλίανθου επειδή είναι προσοδοφόρα και πιο εύκολη έρχεται να παραμερίσει άλλες καλλιέργειες, όπως αυτή του αραβόσιτου και του σίτου.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, αφού πρόκειται για συμβολαιακή γεωργία, το εισόδημα είναι εγγυημένο και υπολογίζεται καθαρά σε 100 ευρώ το στρέμμα. Οι ηλίανθοι διασφαλίζονται από τον ΕΛΓΑ.

Ο  Κώστας Βενιόπουλος συνιστά στους νέους αγρότες να ασχοληθούν με αυτή τη  χαμηλού ρίσκου καλλιέργεια,  αφού ευδοκιμεί με πολύ καλές αποδόσεις στην Ημαθία, επιλέγοντας τη από αυτή του αραβόσιτου σιτηρών κ.λ.π.

Ευχαριστούμε τον παραγωγό  κ. Κώστα Βενιόπουλο για τη φιλοξενία.

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες:

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Δήμαρχου Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτη Γκυρίνη στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τα σχολεία
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Κουρουμπλής: Αρχή γαρ όντως του νικάν το θαρρείν