Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μοσχόπουλου που έγινε στο Εθνογραφικό κέντρο «Γιώργη Μελίκη» στη Μελίκη.
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα
Διακεκριμένοι επιστήμονες έκαναν την παρουσίαση πολύ ενδιαφέρουσα αφού είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τον τόπο και τα δρώμενα που αναλύονται στο βιβλίο. Ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ηλίας Χρυσοστομίδης, διδάκτορας Φιλολογίας Α.Π.Θ και βέβαια ο Γιώργης Μελίκης ιδρυτής του Εθνογραφικού Κέντρου και δημοσιογράφος. Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, Διευθυντής Αβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
Τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάννη Μοσχόπουλου είναι «Το Ρουμλούκι [Καμπανία ] κατά την ύστερη οθωμανοκρατία 1830-1900».
Πρόκειται για το Δ μέρος μιας σειράς εκδόσεων του γνωστού νομικού. Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του Ρουμλουκιού την περίοδο 1830-1900 και στη τεράστια προσφορά χρέους των κατοίκων του τόπου. Ειδικότερα αναφέρεται στη μεγάλη αυτοθυσία των γυναικών στο Γαλακτό, στη τεράστια ανδρεία και την ανυπέρβλητη αξιοπρέπεια του επαναστάτη Δεσπότη Νικολάου Λούση που αποκαθίστανται πλέον χάρη στην αγάπη και τη συγγραφή του Γιάννη Μοσχόπουλου.
Άλλωστε η “επίσημη” ελληνική ιστορία στάθηκε άδικη με την Ιστορία της Μακεδονίας και ειδικότερα με την επανάσταση του 1878.
Λίγες αράδες και στα σχολικά βιβλία σχεδόν τίποτα!
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στη Μελίκη, όπως είπε ο συγγραφέας, «αφού η εβδομηκονταετία που περιγράφεται στο βιβλίο η περιοχή της Μελίκης, πραγματικά πρωτοστατεί σε όλες αυτές τις φάσεις της ιστορίας αφού το κίνημα της επανάστασης των Μελικοχωρίων από εδώ ξεκίνησε».
Η επιλογή του Εθνογραφικού Κέντρο για την παρουσίαση, μας έκανε όπως είπε ο συγγραφέας, «να αισθανθούμε τον ψίθυρο από όλες τις ψυχές που δημιούργησαν όλα αυτά τα κειμήλια, που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας στην καθημερινότητά τους αλλά και στις λατρευτικές τους δραστηριότητες.
Η παρουσίαση του βιβλίου είναι μια ακόμα πολυσήμαντη δράση του Συλλόγου των Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου.