Μεγαλώνουμε και κοιμόμαστε λιγότερο, γιατί; Είναι φυσιολογικό; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Καθημερινά βλέπουμε στους γονείς μας να κοιμούνται λιγότερη ώρα και σίγουρα υπάρχουν κάποιες μεταβολές του ύπνου που συνδέονται με την ηλικία, μεγαλώνουμε και κοιμόμαστε λιγότερο, είναι όμως φυσιολογικό πάντα;

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη Κατσάνη

Αυτό το ερώτημα θα μας απαντήσουν οι έρευνες και οι μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Οι διαταραχές του ύπνου στους ηλικιωμένους είναι φυσιολογικές αλλά μπορεί να έχουν σχέση και με ψυχολογικά ερεθίσματα που μπορούν να έχουν σχέση με το άγχος.

Βλέπουμε πως οι ηλικιωμένοι κοιμούνται νωρίτερα, και ξυπνούν νωρίτερα, αυτή είναι μια διαταραχή, υπάρχουν όμως και άλλες διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα που ξεκινά και που διατηρείται ο ύπνος όπως και η υπερβολική διάρκεια του ύπνου.

Η διάρκεια του ύπνου σε σχέση με την διάρκεια παραμονής στο κρεβάτι ελαττώνεται από 95% κατά την διάρκεια της εφηβείας σε λιγότερο του 75% κατά την διάρκεια της τρίτης ηλικίας, επίσης η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου σε σχέση με τις αργές ή τις γρήγορες κινήσεις των οφθαλμών ορίζεται με κατηγορίες:

  • Όταν υπάρχει δυσκολία στην διατήρηση του ύπνου προκαλείται αυπνία που μπορεί να έχει διάρκεια για μερικές ημέρες, για 1-3 εβδομάδες ή και χρόνια που μπορεί να προέρχονται από άγχος, άνοια, κατάθλιψη, κ.α.
  • Οι ηλικιωμένοι παθαίνουν υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας και μπορεί να οφείλεται σε υπογλυκαιμία, υποθυρεοειδισμό, ηπατική ανεπάρκεια, τραύμα στο κεφάλι κ.α.
  • Η Άπνοια επίσης είναι συχνό φαινόμενο σε αυτή την ηλικία και είναι η παροδική διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου γιατί οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι.
  • Η νόσος του Alzheimer, μερικές φορές συμβάλλει στην αϋπνία.
  • Πολλές φορές τα πόδια των ηλικιωμένων είναι ανήσυχα στον ύπνο, αυτό λέγεται παραϋπνία, είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Μερικά συμπτώματα όπως το ροχαλητό, παύσεις της αναπνοής, δυσκολία στον ύπνο, η ελάττωση του χρόνου του ύπνου και η υπερβολική ημερήσια υπνηλία είναι αυτό που βλέπουμε στους ανθρώπους που μπαίνουν στην τρίτη ηλικία, συμβουλέψτε τους να επισκεφθούν ένα γιατρό, πολλές φορές δεν είναι αθώα, κρύβουν κινδύνους για την ζωή τους!

Προηγούμενο άρθροΔιευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών: Ορόσημο η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης – Έμφαση σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Επόμενο άρθροΑντέχουμε να διαψευστούν οι προσδοκίες μας, έστω και μια φορά; – Γράφει ο Ψυχολόγος – Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας