Μεγάλη η επιτυχία της «Φαύστας μετά τον Μποστ» από την Ομάδα Θεάτρου Εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, στον κατάμεστο Χώρο Τεχνών Βέροιας

Μια παράσταση – «δώρο εθελοντισμού» για τον «Έρασμο»

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παράσταση «Η Φαύστα μετά τον Μποστ», που ανέβασε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Ιουνίου 2023, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Χώρου Τεχνών του Δήμου Βέροιας, η Ομάδα Θεάτρου Εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Εργοχωρίου, προς στήριξη του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», αφού τα έσοδα διατέθηκαν για την ενίσχυση του έργου της δομής, που δραστηριοποιείται κατά της κακοποίησης γυναίκας – παιδιού.

Η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα της εμψυχώτριας της θεατρικής τους ομάδας Λίζας Τσέκου, στηρίχθηκε απόλυτα στο πνεύμα του εθελοντισμού, για την αξία του οποίου μίλησαν τόσο η ίδια, όσο και ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Παντής Βαπτιστής.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του ΔΣ του «Έρασμου» Γεωργία Φωστηροπούλου εστίασε στο πνεύμα του εθελοντισμού, χαρακτηρίζοντας την παράσταση ως δώρο από τη Θεατρική Ομάδα των Εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ στο Σύλλογο, συνδέοντας παράλληλα τον εθελοντισμό με την ταυτότητα και το έργο του Συλλόγου:
«…Η αποψινή εκδήλωση είναι για το Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» ένα μεγάλο δώρο εθελοντισμού, αφού ταυτίζεται με την πρωτοβουλία των συντελεστών και ιδιαίτερα της εμψυχώτριας της Ομάδας τους  κ. Λίζας Τσέκου, να υποστηρίξει το έργο μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ από πλευράς μας είναι ίσως πολύ λίγο.

Ο εθελοντισμος αποτελεί ύψιστη αξία, μεταξύ των παναθρώπινων ιδεωδών, που προσδίδει στον εθελοντή ηθική ικανοποίηση, αυτοπραγμάτωση και τον καθιστά ευεργέτη για τον συνάνθρωπο και την κοινωνία. Δεν είναι ούτε θεωρία, ούτε ιδεολογία. Είναι στάση ζωής που βιώνεται και εκδηλώνεται με απλότητα κι αγάπη,  με ειλικρινή  και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς. Είναι μια δημιουργική έξοδος από το εγώ στο εμείς.

Ο εθελοντισμός αποτελεί και τη «μαγιά» της ίδρυσης του «Έρασμου», ενός Συλλόγου που ασχολείται με την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης γυναίκας – παιδιού, από το 2007, όταν μια ομάδα εθελοντών της τοπικής μας κοινωνίας «αγκάλιασε» για πρώτη φορά την κακοποιημένη γυναίκα, βγάζοντας την από το σκοτάδι και τη σιωπή, στο φως και τη ζωή, μέσα από τη φροντίδα και την καθημερινή ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, δίνοντάς της νέες προοπτικές και ορίζοντες.

Ο εθελοντισμός άνοιξε το δρόμο για τις πρώτες δράσεις μας με τη λειτουργία ξενώνα βραχείας διαμονής για θύματα βίας αλλά και για κάθε συνάνθρωπό μας που βρίσκεται σε κίνδυνο, με πρώτο μας αρωγό τον Δήμο Βέροιας.

Η προοπτική μας για μια πολυετή πορεία έργου με επιπλέον δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης και  δικτύωσης διευρύνθηκε σημαντικά, όταν η δομή μας, το 2018, με την αρωγή του Δήμου Βέροιας και του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη,  εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, γεγονός που έδωσε στο έργο μας μεγάλη ώθηση, με την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού,  ενώ σήμερα συνεχίζουμε τη λειτουργία μας με ακόμη περισσότερες δυνατότητες, αφού με τη σταθερή υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη,  ενταχθήκαμε και στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες και προοπτικές για τη δομή μας. Κάποιες από τις σημαντικές μας επικοινωνιακές δράσεις είναι και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για το έργο μας.  Μια τέτοια εκδήλωση είναι και η αποψινή που πιστοποιεί ότι ο Ακτιβισμός, η Τέχνη και η Παιδεία  μιλούν την ίδια γλώσσα. Τη γλώσσα της Αγάπης και του Εθελοντισμού…», είπε χαρακτηριστικά.

Η Λίζα Τσέκου παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι όποιος βλέπει Μποστ πρέπει να είναι έτοιμος για όλα, όπως για παραδοξότητες και παραφυσικά φαινόμενα, μιλώντας για το ιδιαίτερο συγγραφικό του πνεύμα, όπως και για κάποια χαρακτηριστικά του έργου σε ύφος υπερρεαλιστικό, υπερβατικό και άχρονο, σε πρωτότυπη ρίμα (δεκαπεντασύλλαβος), με ένα συμφυρμό πομπωδών, καθαρευουσιάνικων, λαϊκών και ξένων  εκφράσεων. «…Πίσω από τη γυαλιστερή επιφάνεια του Μποστικού σύμπαντος  κρύβεται η δική μας διακαής επιθυμία, στους ανταριασμένους καιρούς που ζούμε, να παίξουμε, να γελάσουμε, να τραγουδήσουμε μαζί σας», συμπλήρωσε.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας Παντής Βαπτιστής μίλησε με συγκίνηση και χαρά για την αθρόα προσέλευση του κοινού που έκανε την παράσταση sold out από την πρώτη στιγμή, συνεχάρη τη Θεατρική Ομάδα των εκπαιδευτικών αλλά και όλη τη σχολική κοινότητα του ΕΠΑΛ που συνέδραμε συνολικά, όπως είπε, για το τελικό αποτέλεσμα, ενώ μίλησε και για τη σπουδαιότητα του έργου του «Έρασμου».
Τη θεατρική Ομάδα των εκπαιδευτικών, που απέδωσαν επί σκηνής εξαιρετικές ερμηνείες, παρότι συνιστούν έναν καθαρά ερασιτεχνικό θίασο,  πλαισίωσαν, ο Μίλτος Νίκου, ο Δημήτρης Γκιλιόπουλος, ο Νίκος Γκιλιόπουλος, ο Γιώργος Τσίρης, η Αλεξία Μελιδώνη, η Νόπη Καριπίδου, ο Γιώργος Βώττας, και η Στέλλα Πασχαλίδου.
Τα σκηνικά της παράστασης και τα κουστούμια διέθεσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας. Το μακιγιάζ έκαναν οι Γιώτα Μπανιώτη, Έφη Πεσκελίδου, Αργυρώ Γιαννουσοπούλου και οι μαθήτριες της ειδικότητας αισθητικής του ΕΠΑΛ, ενώ τις κομμώσεις επιμελήθηκαν, η Χριστίνα Καγκελίδου και οι μαθητές του τμήματος μαθητείας του ΕΠΑΛ. Στον ήχο ήταν ο Αλέκος Μόσχος και ο Ευγένιος Βαρακλής, ενώ στους φωτισμούς ο Παύλος Χαλκίδης.
Τη Αφίσα επιμελήθηκαν, η Μαρία Μαχαίρα και ο Γιάννης Κετίκογλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση τιμητικών ενθυμίων του «Έρασμου» στον πρόεδρο του Πολιτιστικού, Εξωραϊστικού Συλλόγου Εργοχωρίου, Φώτη Τηλιόπουλο, στον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, Παντή Βαπτιστή, στην εμψυχώτρια της Θεατρικής Ομάδας των Εκπαιδευτικών, Λίζα Τσέκου, καθώς και στον επί σειρά ετών εθελοντή του Συλλόγου Γιώργο Μουρατίδη, για τη διαχρονική ανιδιοτελή υποστήριξη της δομής. Τη διαδικασία συντόνισε η Δημοσιογράφος και Γραμματέας του ΔΣ Μαργαρίτα Δαμιανίδου.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται  στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027″
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Προηγούμενο άρθροΕπιπρόσθετες εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Εθνική Οδό 2 Θεσσαλονίκης-Έδεσσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
Επόμενο άρθροΔιαλέξεις της Ακαδημίας Αθηνών – Ομιλία του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γ. Γιαννόπουλου