MedNutrition: Διατροφικό Ταξίδι στο Εξωτερικό

Λατρεύω τα ταξίδια, αλλά και το φαγητό! Για αυτό όπως θα δείτε, έχω συγκεντρώσει ενδιαφέροντα τρόφιμα από κάθε πόλη που έχω επισκεφθεί, αλλά και από αυτές που θα ήθελα να επισκεφθώ στο μέλλον.

Ετοιμάσου λοιπόν να ανακαλύψεις, και σχεδόν γευτείς, ιδιαίτερα τρόφιμα από διάφορες πόλεις του εξωτερικού, που μου έκαναν εντύπωση ως Διατροφολόγος (και λάτρης του φαγητού). Ταξίδεψε λοιπόν μαζί μου στο Διατροφικό Ταξίδι που ακολουθεί!

Abu Dhabi

Κούζι (Khuzi)

Το Khuzi γνωστό και ως Ghuzi είναι παραδοσιακό πιάτο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτα. Αποτελείται από ψητό αρνί, πρόβειο ή κατσικίσιο κρέας που σερβίρεται πάνω από πικάντικο ρύζι, γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και λαχανικά

Αλ μακμπούς (Al machboos)

Ως κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Βοδινό
  • Αρνί
  • Κοτόπουλο
  • Γαρίδες
  • Ψάρι

Προστίθενται κρεμμύδια, λαχανικά, μπαχαρικά και αποξηραμένο λεμόνι γνωστό ως loomi. Τέλος, σερβίρεται με ρύζι, παχιά πικάντικη σως τομάτα και πιπεριές τσίλι. Μερικές φορές προσθέτουν φυστίκια και σταφίδες.

Ταμποΐλέχ (Tabboyleh)

 

 

Το Tabbouleh είναι μια δημοφιλής σαλάτα του Αμπού Ντάμπι  που ωστόσο τη καταναλώνουν και ως κυρίως γεύμα. Αποτελείται από φρέσκα κρεμμύδια, ντομάτες, αγγούρι, μαϊντανό, θρυμματισμένο σιτάρι και είναι καλά καρυκευμένο με χυμό λεμονιού και φρέσκο δυόσμο.

Βανκούβερ

Ζαχαρωμένος σολομός

Είναι παραδοσιακό τρόφιμο του Καναδά το οποίο φτιάχνεται αναμιγνύοντας το γνωστό προϊόν του Καναδά, το σιρόπι σφενδάμου με διάφορα μπαχαρικά. Το μείγμα αυτό αλείφεται πάνω σε φιλέτα σολομού το οποίο καπνίζεται μέχρι να πάρει το χαρακτηριστικό πλούσιο χρώμα ξύλου.

Τακοφίνο (Tacofino)

Το Tacofino το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο Βανκούβερ είναι στην ουσία παραλλαγή των μεξικάνικων τάκος με ψιλοκομμένο κοτόπουλο (στυλ πουλντ πορκ), αβοκάντο και σαλάτα ραπανάκι.

Πουτίν (Poutine)

Αν και προήλθε από το Κεμπέκ του Καναδά, καταναλώνεται συχνά στο Βανκούβερ. Είναι ένας σωρός από τηγανητές πατάτες με αρκετό τυροπήγμα. Όλα αυτά καλύπτονται από μια παχιά και γευστική σάλτσα τσένταρ.

Βερολίνο

 

 

Κάριβουρστ (Currywurst)

Το Κάριβουρστ είναι τηγανητό χοιρινό λουκάνικο  σερβιρισμένο με σάλτσα κάρυ και γαρνιρισμένο με τσιγαρισμένα κρεμμύδια και σάλτσα κάρυ σε σκόνη. Η σάλτσα κάρυ παρασκευάζεται με προσθήκη κάρυ σε κέτσαπ ή πελτέ ντομάτας. Το πιάτο συνήθως σερβίρεται και με τηγανητές πατάτες.

Königsberger Klopse (Κεφτεδάκια)

Είναι σπεσιαλιτέ του Βερολίνου που αποτελείται από κεφτεδάκια που συχνά φτιάχνονται από μοσχάρι και σερβίρονται με λευκή σάλτσα και κάπαρη. Στην παραδοσιακή προετοιμασία, τα κεφτεδάκια φτιάχνονται από ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά, αν και υπάρχουν πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις όπως το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας.

Η λευκή σάλτσα είναι κρεμώδης και φτιαγμένη από ρου (roux), κρέμα γάλακτος και κρόκο αυγού. Η κάπαρη είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό για τη χαρακτηριστική γεύση της. Το πιάτο αυτό συνήθως σερβίρεται με βραστές πατάτες ή παντζάρια

Αϊς μπαϊν (Eisbein)

Το Eisbein, που κυριολεκτικά σημαίνει “πόδι πάγου”, είναι ένα πιάτο που αποτελείται από τουρσί ζαμπόν που ωριμάζει, βράζεται και συχνά σερβίρεται καπνιστό. Το πιάτο αυτό υπάρχει σε όλη τη Γερμανία ωστόσο στη βερολινέζικη εκδοχή του σερβίρεται συνήθως με πουτίγκα αρακά.

Σενφαϊα (Senfeier)

Το Σενφέιερ είναι ένα χορτοφαγικό γερμανικό πιάτο αυγών που αποτελείται απο βραστά αυγά τα οποία σερβίρονται σε κρεμώδη και απαλή σάλτσα μουστάρδας μαζί με διάφορες γαρνιτούρες.

Βιέννη

Σπάργκελ (Spargel)

Το Σπάργκελ είναι ένα είδος λευκού σπαραγγιού δημοφιλές σε όλη τη Βιέννη που είναι τόσο νόστιμο που συχνά αναφέρεται ως λευκός χρυσός από τους ντόπιους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρευτούν μόνα τους, όπως με συνοδεία σάλτσας ολλαντέζ αν και συνήθως προστίθενται ως υλικό σε διάφορα πιάτα.

Μποϊσέλ (Beuschel)

Το Βeuschel είναι ένα πλούσιο αυστριακό στιφάδο φτιαγμένο από εντόσθια και μια σκούρα καφέ σάλτσα που συνήθως διατίθεται μόνο σε έντονα παραδοσιακά τοπικά εστιατόρια. Τα εντόσθια που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως η καρδιά και οι πνεύμονες ενός μοσχαριού, αλλά αυτό δεν είναι αυστηρή απαίτηση, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα ζώα.

Το στιφάδο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν έγινε δημοφιλές με την εισαγωγή εντοσθίων σε μενού εστιατορίων υψηλής ποιότητας. Συνήθως σερβίρεται μαζί με αρωματικά ζυμαρικά ψωμιού.

Μάρτιγκανς (Martigans)

Το Μάρτιγκανς είναι ένα πιάτο χήνας που συνδέεται με την Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου που είναι παραδοσιακά μια ψητή χήνα γεμιστή με αποξηραμένα δαμάσκηνα και κάστανα. Υπάρχουν ωστόσο μερικές διαφορετικές παραλλαγές.

Συνήθως, αυτό το πιάτο σερβίρεται μαζί με κόκκινο λάχανο ή πατάτες, αλλά και τα ζυμαρικά Knödel μπορεί να είναι κοινά. Όταν βρείτε μια έκδοση που χρησιμοποιεί σάλτσα, θα διαπιστώσετε ότι η σάλτσα είναι φτιαγμένη από ζωμό και στάγδην από το ίδιο το τηγάνι.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο MedNutrition

Προηγούμενο άρθροΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη
Επόμενο άρθροΜ-Λ ΚΚΕ: Αυτοί είμαστε – Γι αυτά αγωνιζόμαστε!