Μια μικρή κινητικότητα έχει αρχίσει να καταγράφεται μια κινητικότητα στο μέτωπο των κρατήσεων το τελευταίο διάστημα εν όψει ανοίγματος του τουρισμού. Η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης όμως να βάλει την Ελλάδα στην πορτοκαλί ζώνη, στις χώρες δηλαδή από τις οποίες ο Βρετανός επισκέπτης στην Ελλάδα επιστρέφοντας στη Αγγλία, μπαίνει σε 10 ημέρες κατ’οίκον περιορισμό, ενώ πρέπει να έχει αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή και δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή, έχει δημιουργήσει αναστάτωση.
Κάποιες ακυρώσεις από τη Βρετανική αγορά καταγράφονται μέχρι στιγμής ωστόσο τις επόμενες μέρες θα διαφανεί τι θα γίνει οριστικά. Πάντως όπως μεταφέρουν στο Reporter.gr τουριστικοί παράγοντες το ότι δεν καταγράφεται στις κρατήσεις, όχι μόνο από τη Μ. Βρετανία αλλά κι από άλλες χώρες το ακριβές των στοιχείων των πτήσεων – αφίξεων, παραπέμπει σε πιθανότητες ακυρώσεων. Είναι προφανές ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει το μέτωπο των αεροπορικών συνδέσεων και των κανόνων ταξιδιών όλα είναι στον αέρα.
«Μετά από μια ζοφερή δωδεκάμηνη περίοδο, έχουμε επιτέλους λόγους να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το καλοκαίρι του 2021. Η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη, παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά στην συγκράτηση του αριθμού των COVID-19. Εν τω μεταξύ, το προτεινόμενο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ ανοίγει την πόρτα για προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη πολύ νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα για να αναζωογονηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι η σαφήνεια σχετικά με τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς κανόνες και η ταχεία διάθεση του Πιστοποιητικού ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETC, Eduardo Santander δίνοντας ελπίδες για μια σχετική κανονικότητα στην αγορά.
Πάντως την Πέμπτη αναμένεται σε επίσημη εκδήλωση να ανακοινωθεί το ανοιγμα του τουρισμού από τον υπουργό Χ. Θεοχάρη αλλά και να παρουσιαστεί η καμπάνια προβολής από τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη. Παράλληλα μετά τη Γερμανία και την Πολωνία ο υπουργός Τουρισμού μεταβαίνει στην Μ. Βρετανία. Ουσιαστικά συνεχίζει τον κύκλο επαφών του με βασικές για τον Ελληνικό τουρισμό αγορές.
Βέβαια με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο Ιούνιος αναμένεται να κινηθεί, με βάση τις εκτιμήσεις σε χαμηλά επίπεδα, με τις προσδοκίες να είναι περισσότερες για ένα καλό και «γεμάτο» δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου και κυρίως για επέκταση της σεζόν και μετά το Σεπτέμβριο. Προϋπόθεση, βέβαια, όπως αναφέρουν όλοι είναι να πάνε καλά τα επιδημιολογικά δεοδομένα.
Κλειδί, βέβαια για τις εξελίξεις είναι από ποιους προορισμούς, η TUI, ο μεγαλύτερος πελάτης της χώρας στο φόντο και των αποφάσεων της Μεγάλης Βρετανίας, θα ξεκινήσει να στέλνει τουρίστες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αποφάσεις Γερμανικού πολυεθνικού ταξιδιωτικού κολοσσού η σεζόν ξεκινά στις 14 Μάη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ