Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας συζητήθηκαν τα εργασιακά προβλήματα των σχολικών τροχονόμων

  Τα εργασιακά προβλήματα των σχολικών τροχονόμων έφερε με πρωτοβουλία της η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Απρίλη.

  Στην τοποθέτησή του* ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος Χατζησάββας Παναγιώτης ανέδειξε πως από το 1999, που ιδρύθηκε ο θεσμός, οι σχολικοί τροχονόμοι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες που σχετίζονται με την ασφάλεια μετακίνησης των μαθητών κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο. Στον Δήμο Βέροιας οι σχολικοί τροχονόμοι φτάνουν τα  41 άτομα, γυναίκες και άντρες, που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ασφάλεια των μαθητών όταν προσέρχονται και όταν αποχωρούν από το σχολείο.

  Επισημάναμε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σχολικούς τροχονόμους να εργάζονται υπό το καθεστώς του «εθελοντισμού», να αμείβονται με ψίχουλα, με το ποσό να φτάνει μόλις τα 176 € και αυτό όχι όλους του μήνες και μάλιστα να έχει παραμείνει αμετάβλητο εδώ και 25 χρόνια. Τονίσαμε πως αποτελεί ντροπή αυτό το εξευτελιστικό ποσό των 176 € να περικόπτεται για όσες μέρες τα σχολεία παραμένουν κλειστά!

  Επίσης, αναδείξαμε ότι εργάζονται ως ανασφάλιστοι και δεν έχουν καμιά ασφαλιστική κάλυψη, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ακόμα και κατά την εργασία τους ή όταν τύχει να αρρωστήσουν.

  Η Λαϊκή Συσπείρωση με σαφήνεια κατήγγειλε το απαράδεκτο καθεστώς με το οποίο εργάζονται οι σχολικοί τροχονόμοι, αφού στο όνομα του «εθελοντισμού» οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν εδώ και χρόνια πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών. Με σαφήνεια, επίσης, δηλώσαμε ότι θεωρούμε απαράδεκτο να αμείβονται με ψίχουλα, ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  Τονίσαμε πως η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί τροχονόμοι, με μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

  Στην κατεύθυνση αυτή η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας να απαιτήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας των σχολικών τροχονόμων με τις αμοιβές ψίχουλα και το γεγονός ότι εργάζονται ως ανασφάλιστοι.

  Συγκεκριμένα καταθέσαμε το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο τελικά υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (πλην της παράταξης του κ. Παλουκίδη):

  ΨΗΦΙΣΜΑ

  Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας αναγνωρίζει ότι δεν είναι δίκαιο οι σχολικοί τροχονόμοι να εργάζονται με το καθεστώς του «εθελοντισμού», ανασφάλιστοι και με αμοιβές-ψίχουλα που μάλιστα παραμένουν ίδιες εδώ και 25 χρόνια.

  Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας απαιτεί από την Κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι σχολικοί τροχονόμοι να προσληφθούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Βέροιας με τα αναγκαία κονδύλια από τον Κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτουν τις ανάγκες που θα προκύψουν σχετικά με τους σχολικούς τροχονόμους.

  Προτείναμε, τέλος, να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να μη γίνεται καμία περικοπή στις αμοιβές των σχολικών τροχονόμων, δηλώνοντας πως αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή καθώς οι άλλες παρατάξεις επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από τη νομιμότητα.

  Η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας καλεί τους σχολικούς τροχονόμους σε οργάνωση και αγώνα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε συμπαραστάτες, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

  Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού για τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη
  Επόμενο άρθροEurobank: 7 Ημέρες Οικονομία: Οι δημοσιονομικές εξελίξεις κατά το Α’ τρίμηνο 2024