Με ποιους συζητιέται η λεγόμενη ΚΓΠ;

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28/5/2021, μια ακόμα δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στην πλατφόρμα που εξασφάλισε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, για την «Κοινή Γεωργική Πολιτική 2023-2027» σε σχέση με την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους.

Με απορίες ξεκίνησε η ανταλλαγή σκέψεων στις 22.00, με πολλές περισσότερες απορίες σταμάτησε η συζήτηση στις 23.30, που είναι αναρτημένη στο youtube-Μάγδα Κοντογιάννη https://www.youtube.com/watch?v=Sm9svGxmt0E όπου ακούστηκαν οι: Μάγδα Κοντογιάννη, Γιάννης Κοντογιάννης, Αθηνά Μιχαηλίδου, Κώστας Μαντζουράνης, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Νίκος Δημόπουλος, ΧριστίναΧλαπανίδα, Ζαφείρης Ναστούλης, Γιάννης Χερουβήμ & Νίκος Κορδαλής, ενώ αναμένονταν και ελπίζονταν ότι θα υπήρχαν και οι σκέψεις από τους: Α. Αγγελάκης, Τ. Αντωνίου, Λ. Γίτσας, Γ. Γκουρομπίνο, Δ. Δήμου, Γ. Διδάγγελος, Γ. Καζόγλου, Γ. Κεφαλάς, Δ. Κριτικού, Σ. Κύρτσος, Β. Λάγκα, Ι. Μπούρας, Π. Πεβερέτος, Ι. Πετρίδης, Π. Σατολιάς και από όσους άλλους πιθανόν να ξέρουν κάτι για την ΚΓΠ σε σχέση με τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία.

Ίσως χρειάζεται να διαφοροποιηθεί ότι τυχόν υποστήριξη της κτηνοτροφίας για την εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ και υποστήριξη των κτηνοτρόφων, παρά την πάρα πολύ στενή σύνδεση της κτηνοτροφίας με τους κτηνοτρόφους.

Ήδη αναπτύσσονται τεχνικές παραγωγής συνθετικού κρέατος σε συρτάρια εργαστηρίων, που πήραν και άδεια εισόδου στην αγορά κρέατος σε μερικά κράτη, … ήδη αναπτύσσονται τρόποι «βιομηχανικής», παρά φύση, παραγωγής ζωικών προϊόντων, … ήδη η βιομηχανία της παραγωγής υποκαταστάτων ζωικών προϊόντων αυξάνεται δυναμικά, αν και πάρα πολύ μικρή.

Άλλωστε η Common Agricultural Policy-CAP (Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ) ξεκίνησε ως καθαρά πολιτική διατροφικής επάρκειας (οικονομίστικα «γεωργική») και συνεχίζει να είναι κυρίως εστιασμένη στα προϊόντα. Η ΚΓΠ δεν δείχνει ικανοποιητική φροντίδα για τους αγρότες, αφού δεν ήταν ΠΟΤΕ Αγροτική Πολιτική (Rural).

Μόνο αν ήταν Common Rural Policy -CRP θα λεγόταν Κοινή Αγροτική Πολιτική και θα έδειχνε μεγαλύτερη φροντίδα για τους αγρότες και την αγροτική κοινωνία.

Από όλο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μόνο μια πρωτοβουλία ήταν το μέτρο μορφής LEADER, που είχε προτεραιότητα την ολιστική ανάπτυξη όλης της αγροτικής περιοχής, αλλά ακόμα και εκεί η ανικανότητα των στελεχών που το στελέχωσαν, το οδήγησαν να ενισχύει οποιουσδήποτε, εκτός των αγροτών, μέχρι που εξαναγκάσθηκαν οι υλοποιητές να έχουν και ένα μέτρο που απευθύνεται αποκλειστικά σε αγρότες. Ένα πολύ μικρό ποσοστό του όλου μέτρου έργων μορφής LEADER και έργων μορφής CDDL!!! … απευθύνεται σε αγρότες. Και όλα αυτά με χρήματα που λένε ότι πηγαίνουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Τι θα μπορούσε να περιμένει κάποιος νοήμων από ένα διαλυμένο και διασπασμένο συνδικαλιστικό αγροτικό χώρο (ούτε κίνημα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται …) στην Ελλάδα, όπου ο αγροτικός συνδικαλισμός εκπροσωπείται στην κορυφαία ενιαία ευρωπαϊκή αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση, την ενιαία COPA-COGECA, από μια Ανώνυμη Εταιρεία, της οποίας κύριοι μέτοχοι είναι μια εμπορική Τράπεζα & μια τεχνική Ανώνυμη εταιρεία? …

Την πολιτική δικαιολογία στην εκτελεστική εξουσία την επιτρέπουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες αγρότες με την εικόνα διάλυσης που δείχνει να επικρατεί στον αγροτικό συνδικαλισμό και τους αγρότες.

Με επιμέλεια δεν αναφερόμαστε στις αγροτικές συλλογικές οικονομικές δραστηριότητες που αποτυπώνονται με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου τον τελευταίο καιρό αντιλαμβανόμαστε ότι γίνεται μια προσπάθεια για ενιαία σύνθεση με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΕΘΕΑΣ. Θα περιμένουμε να συσταθεί, να ενεργοποιηθεί, να οργανωθεί, και κάποια στιγμή να μπορεί να έχει τεκμηριωμένη άποψη, να συνθέτει από όλους θέσεις και να  μπορεί να υποστηρίξει θέσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Αλλά ακόμα και τότε η ΕΘΕΑΣ θα μπορεί να εκφράζει τους οργανωμένους συνεταιρισμούς. Οι οικονομικά δρώντες μεμονωμένοι επιχειρηματίες αγρότες δεν θα εκφράζονται επαρκώς, όσο δεν λειτουργούν Αγροτικά Επιμελητήρια.

ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΝΑΙ «κάπως» οι έλληνες αγρότες-πολίτες με σύνθεση όλων των αγροτικών συλλόγων. Ακόμα και στις καλύτερες μέρες, ο αγροτικός κόσμος ήταν διασπασμένος τότε στην (1) ΓΕΣΑΣΕ (προσκείμενη πολιτικά στο τότε ΠΑΣΟΚ), στην (2) ΣΥΔΑΣΕ (προσκείμενη πολιτικά στην τότε ΝΔ) και στην (3) ΠΑΣΥ (τμήμα του ΚΚΕ).

Σήμερα, μετά από συνεχείς επεμβάσεις της κρατικής εξουσίας στην Κοινωνία των Αγροτών-Πολιτών ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πανελλήνια εκπροσώπηση των αγροτών-πολιτών (υπάρχει ΜΟΝΟ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς). Υπάρχουν κάποιοι πρωτοβάθμιοι, όπως χαρακτηρίζονται αγροτικοί σύλλογοι, οι οποίοι σε τοπικό επίπεδο ίσως λειτουργούν ικανοποιητικά, εάν υπάρχουν, αλλά δεν λειτουργούν στην συντριπτική πλειοψηφία αγροτικοί (γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων κλπ) σύλλογοι επαρκώς σε επίπεδο Περιφερειών και βέβαια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τίποτε σε επίπεδο χώρας.

Αυτή η τραγική έλλειψη αγροτικής εκπροσώπησης σε επίπεδο χώρας επιτρέπει στην εκάστοτε Κυβέρνηση να επιλέγει «εκλεκτούς» συνομιλητές και να δημιουργεί πολιτικό «άλλοθι» διαβούλευσης ή να διορίζει αυτόκλητους συνομιλητές, ή «σοφούς», για να «καθοδηγεί» ή να επιβάλει τις απόψεις της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Ακόμα και το επιλεκτικό πολιτικό «άλλοθι» των αμίσθων Επιτροπών δεν περιλαμβάνει αγρότες-πολίτες, οι οποίοι να εκπροσωπούν κάποια δομή, να εκλέγονται από επαγγελματίες αγρότες και να λογοδοτούν σε συλλογική αγροτική δομή-σύλλογο …

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν συζητιέται σοβαρά η «συζητούμενη» ΚΓΠ 2023-2027. Σε κάποια «διαβούλευση» που έτυχε να παρακολουθήσουμε, επρόκειτο για έναν μονόλογο κυβερνητικών και υπαλλήλων της κυβέρνησης με «ξύλινη» γλώσσα και παριστάμενους χειροκροτητές ή απλά ακροατές …

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε περίπου εκατόν είκοσι (120) ΔΗΜΟΣΙΕΣ διαδικτυακές συζητήσεις τον τελευταίο χρόνο, εν μέσω καραντίνας, και πολλές άλλες συναντήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής, για θέματα που άπτονται του Οράματος της υπαίθρου το 2040, για θέματα που έχουν σχέση με την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2023-2027, για θέματα που έχουν σχέση με την Αγροτική Επιχειρηματικότητα, για θέματα που έχουν σχέση με τις ελληνίδες ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, για θέματα που έχουν σχέση με τους έλληνες κτηνοτρόφους, για θέματα που έχουν σχέση με την πολύ εξειδικευμένη περιαστική κτηνοτροφία.

Τελικά δεν μπόρεσε να γίνει κατανοητό, στην συζήτηση της 28/5/2021, με ποιους συζητά η κυβέρνηση την ΚΓΠ 2023-2027, τουλάχιστον όσον αφορά την κτηνοτροφία και ειδικά τους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ.

Οι επόμενες δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις προγραμματίζονται για την Παρασκευή, 4/6/2021, στις 22.00, για την Εκπαίδευση στην κτηνοτροφική Επιχειρηματικότητα και την Παρασκευή, 11/6/2021, στις 22.00, για τις βοσκήσιμες γαίες στην κτηνοτροφία.

Προηγούμενο άρθροΣύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σε τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021
Επόμενο άρθροAνακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη για την αντεγκληματική πολιτική της ΝΔ