Αφού η αξιωματική αντιπολίτευση έλυσε τις εκκρεμότητές της με τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα κι ανεξαρτήτως αναλύσεων ή προβλέψεων περί του εγγύς ή απώτερου μέλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να προσεγγίσουμε και τις αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου για την εκλογή Κασσελάκη.
Αλλάζει κάτι αυτό; Κανείς δεν μπορεί ν’ απαντήσει κατηγορηματικά.
Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την εκλογή Κασσελάκη, έδειχναν τα πράγματα όπως τα αποτύπωσε η κάλπη του Ιουνίου. Θα αλλάξει αυτό με την εκλογή Κασσελάκη; Θα το δούμε.
Το βέβαιο είναι ότι οι 74 χιλιάδες άνθρωποι που ψήφισαν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα. Ούτε δικαιολογούν τους πανηγυρισμούς στελεχών της Κουμουνδούρου, που ισχυρίζονται ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί και περίπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση. Λησμονούν άλλωστε ότι το κόμμα τους στα πολύ πολύ υψηλά του, χρειάστηκε το δεκανίκι της Δεξιάς/Δεξιάς για να κυβερνήσει. Άλλωστε, λίγοι περισσότεροι είχαν ψηφίσει/εκλέξει τον Αλέξη Τσίπρα το 2022 και τελικά έλαβε στις εθνικές εκλογές 18%.
Μπορεί όλο το τηλεοπτικό τοπίο –ακόμη κι οι κουτσομπολίστικες εκλογές- να κυνηγάει πλάνα του Κασσελάκη και να σχολιάζουν η Κατερίνα Καινούργιου, ο Δημήτρης Παπανώτας κι η Τατιάνα Στεφανίδου, αλλά αυτό δεν καθιστά πλειοψηφικό ρεύμα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς βλέπουν όλα αυτά στο Μαξίμου.
Το βέβαιο είναι ότι δεν εκπλήσσονται. Άλλωστε δεν μπορούν να το κάνουν όταν δεν γνωρίζουν την παραμικρή πολιτική θέση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, περιμένουν. Χωρίς σπασμωδικές αντιδράσεις πίσω απ’ ότι διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο κι η λαϊκίστικη επικοινωνία του Κασσελάκη και των συν αυτώ στα social media.
Επιπλέον, δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνονται και να προσμετρούν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιστοιχίζεται από πρόσωπα που η κοινωνία απέρριψε την τοξικότητά που εκπέμπουν. Γεγονός ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για ένα πολιτικό που ισχυρίζεται ότι είναι… το φως ή φέρνει το φως!
Το βέβαιο είναι ότι γνωρίζουν ότι ο Κασσελάκης θα βγει στους δρόμους, για να αντισταθμίσει την απουσία του από τη Βουλή. Όπου σε «λαϊκές απογευματινές» θα απευθύνεται σε στοχευμένα κοινά και θα τάζει ότι επιθυμεί να ακούσει ο καθένας, μετά χειροφιλημάτων. Το ίδιο θεωρούν ότι θα πράξει με διάφορα χαριτωμένα βιντεάκια, και λοιπές «νεωτεριστικές» κινήσεις. Αυτά όμως, θεωρείται ότι απλώς θα εκφυλίζουν την Αριστερά, χωρίς να γνωρίζει κάποιος αν και ποιον θα ωφελήσουν. Πάντωςμ στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα επηρεαστεί η δική τους εκλογική μάζα. Πολύ περισσότερο όταν θα έρθει η ώρα –κάποια στιγμή θα έρθει- της ευθείας αντιπαράθεσης με καθαρά πολιτικούς όρους ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Κασσελάκη…
Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να ανησυχεί για την πιθανή εισχώρηση Κασσελάκη στο Κέντρο; Παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις του εκλογικού σώματος είναι συχνά απρόβλεπτες (με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το 60% των Ελλήνων ψήφισαν ουσιαστικά υπέρ της φυγής της χώρας από την Ευρωζώνη), είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η μετατόπιση των Κεντρώων ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν φόρεσε άλλο προσωπείο. Πώς θα ψηφίσει κάποιος Κασσελάκη με τον Πολάκη και τον Παππά δίπλα του; Πώς θα κερδίσει ο Κασσελάκης Κεντρώο ψηφοφόρο, χωρίς να ασκήσει κριτική στο θλιβερό 2015 του Τσίπρα; Χωρίς να ταχθεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Πώς θα πάρει αποστάσεις από τα τοτέμ της Αριστεράς για κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ Κέντρο; Τι θα κάνει με όλους αυτούς τους δικαιωματιστές του διαδικτύου που έχουν συγκεντρωθεί δίπλα του και κατά βάθος απωθούν συντηρητικά και κεντρογενή κοινά;
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν έτοιμοι για όλα, αλλά συμφώνως με τις προσεγγίσεις πολιτικών αναλυτών δύσκολα η εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό.