Μάθετε τα πάντα για το Καρότο

Διατροφική Αξία και Υγεία για το Καρότο

Ποιος δεν θυμάται τους γονείς του να τον ενθαρρύνουν να φάει καρότα, υποστηρίζοντας ότι θα έχει καλή όραση. Είναι άραγε έτσι; Και σε τι ακόμα μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωσή του;

Ας ξεκαθαρίσουμε για αρχή ότι δεν είναι όλα τα καρότα ίδια. Πέρα από το γνωστό πορτοκαλί καρότο, υπάρχει επίσης το κόκκινο, το μωβ, αλλά και το κίτρινο. Η διαφορά έγκειται στις ανθοκυανίνες που κυριαρχούν στα μωβ και κίτρινα ή αλλιώς «ανατολικού τύπου» καρότα, σε αντίθεση με τα καροτένια που υπερέχουν στα «δυτικού τύπου» καρότα, δηλαδή πορτοκαλί, κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες.

Όραση

Είναι αλήθεια ότι το γνωστό μας «δυτικού τύπου» καρότο περιέχει προβιταμίνη Α, ένα καροτενοειδές που ο οργανισμός μας το μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α αποτελεί συστατικό της ροδοψίνης μίας πρωτεΐνης που μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικό σήμα και μας επιτρέπει να βλέπουμε. Η έλλειψη βιταμίνης Α από την άλλη συνδέεται με χαμηλή όραση στο σκοτάδι.

Εκτός από την προβιταμίνη Α ή αλλιώς β-καροτένιο, τα καρότα περιέχουν και άλλα καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο. Τα καροτενοειδή είναι γνωστά, γιατί συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών στον ανθρώπινο οργανισμό. Τέτοιες ασθένειες είναι ορισμένοι τύποι καρκίνου, εγκεφαλοαγγειακή νόσος, καταρράκτης και ο ιός HIV. Η προστατευτική δράση των καροτενοειδών οφείλεται ως επί το πλείστον στην έντονη αντιοξειδωτική του ικανότητα.

Διαβάστε επίσης: Λυκοπένιο

Υγεία του εντέρου

Το καρότο περιέχει φυτικές ίνες σε ποσοστό 1,2-6,4%, το 80% των οποίων είναι κυτταρίνη. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως η κυτταρίνη αυξάνουν τον περισταλτισμό του εντέρου και τον όγκο των κοπράνων. Έτσι διευκολύνοουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και συμβάλλουν στην καλή του υγεία. Επιπλέον, η κυτταρίνη ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των χρήσιμων βακτηρίων του εντέρου μας. Άλλα οφέλη από την κατανάλωση φυτικών ινών είναι ο μετριασμός της μεταγευματικής ινσουλίνης, ο έλεγχος της όρεξης, η μείωση της χοληστερίνης και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Διαβήτης

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν άφοβα καρότα, αφού πρόκειται για ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν μπορεί να βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου σε άτομα με διαβήτη.

Υγεία της καρδιάς

Τόσο η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όσο και το κάλιο που περιέχει το καρότο (περίπου 4% από τις ημερήσιες ανάγκες ενός μέσου ενήλικα), ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μας. Το Κάλιο βοηθά ουσιαστικά, στην διατήρηση της καλή υγείας των αρτηριών και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι φυτικές ίνες συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και συγκεκριμένα της “κακής” (LDL).

Καρκίνος

Μελέτες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική δράση ορισμένων καροτενοειδών, όπως το λυκοπένιο και η α-τοκοφερόλη, από τα καρότα προστατεύουν κατά του επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Μία μελέτη που έγινε σε καπνιστές, έδειξε ότι το β-καροτένιο είχε υψηλό αντιοξειδωτικό δυναμικό, προστατεύοντας τα λεμφοκύτταρα και συνεπώς προλαμβάνοντας την λευχαιμία. Τέλος, μία μετα-ανάλυση του 2008 έδειξε ότι η κατανάλωση καροτενοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο εώς και 21% για άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο

Προηγούμενο άρθροΑ.Σ. Βέροιας VENUS GROWERS: Ανακοίνωση για κάλυψη θέσεων εργασίας
Επόμενο άρθροΔήμος Νάουσας: Την Τρίτη 5/4/2022 η αποκομιδή απορριμμάτων σε Γιαννακοχώρι, Ροδοχώρι και Στενήμαχο λόγω της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας