Μας προκαλούν οι εργαζόμενοι σε ΕΛΠΕ – ΛΑΡΚΟ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται εν εξελίξει δυο μεγάλες απεργίες. Όλως συμπτωματικά σε εταιρείες του δημοσίου!

Η πρώτη στα ΕΛΠΕ, η δεύτερη στη ΛΑΡΚΟ.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στα ΕΛΠΕ απεργούν οι εργαζόμενοι στην προβλήτα που προσεγγίζουν τα δεξαμενόπλοια για να παραδίδουν το πετρέλαιο, με αίτημα έναν κανονισμό που αφορά τα ρυμουλκά που συνοδεύουν τα τάνκερ και τις προδιαγραφές τους.

Στη ΛΑΡΚΟ η απεργία γίνεται επειδή το σωματείο των εργαζομένων (ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ) αρνείται κάθε συζήτηση για εξορθολογισμό των επιδομάτων και μισθών, την ώρα που αυτή «μπαίνει μέσα» 220 χιλιάδες ευρώ ημερησίως!

Στα ΕΛΠΕ οι συνδικαλιστές αδιαφορούν από το γεγονός ότι απειλείται η τροφοδοσία της χώρας με καύσιμα, τη στιγμή που από όσα παράγει το κρατικό εργοστάσιο εξαρτώνται καταναλωτές, πλοία ακτοπλοΐας, Στρατός, νοσοκομεία κλπ. Και τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι στ ΕΛΠΕ επικρατούν άκρως προνομιούχες εργασιακές συνθήκες.

Οι συνδικαλιστές όμως, περί άλλων τυρβάζουν. Κι ευτυχώς που παρενέβη η Δικαιοσύνη και μετά από 16 ημέρες απεργίας την κήρυξε παράνομη και καταχρηστική.

Στη ΛΑΡΚΟ που είναι απολύτως ζημιογόνος για τους μετόχους τους (ελληνικό δημόσιο, ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα) κι οι αμοιβές των εργαζομένων περισσότερο από ικανοποιητικές (ειδικά αυτή την εποχή και πιο ειδικά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα) οι συνδικαλιστές με τις πράξεις τους προκαλούν ασυστόλως την χειμαζόμενη κοινωνία.

Προσέξτε:

Στη Λάρκο, η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας για τους –περίπου- χίλιους (1.000) εργαζομένους αντιστοιχεί σε 49.172.000 ευρώ! Δηλαδή, ο μέσος όρος μισθών είναι 3,5 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.

Προσέξτε κι άλλο:

Από το κόστος μισθοδοσίας που προαναφέραμε, τα 4,6 εκ ευρώ αντιστοιχούν σε πριμ παραγωγής! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν πριμ αναλόγως αν η εταιρεία είναι κερδοφόρος ή όχι, αλλά συμφώνως με την… παραγωγή!

Ιστορία τρέλας του πελατειακού κράτους.

Προσέξτε κι άλλα:

Από το κόστος μισθοδοσίας που προαναφέραμε δίνονται:

Α.  1.3 εκ ευρώ για επιδόματα (γενικά κι αόριστα)!

Β.  1 εκ. για υπερωρίες

Γ.  1,2 εκ για την αγορά αρνιών (Πάσχα), γαλοπούλας (Χριστούγεννα) και γάλακτος

Δ.  3,1 εκ ευρώ για πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικού εφάπαξ και πρόσθετης σύνταξης.

Προσέξτε κι άλλο:

Στη ΛΑΡΚΟ, δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο μνημονιακός νόμος για το πλαφόν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εταιρειών του δημοσίου!

Ο ορισμός του πελατειακού κράτους και της σπατάλης.

Ξέρετε γιατί απεργούν;

Οι διεθνείς σύμβουλοι που έχουν προσληφθεί εισηγούνται ότι πρέπει να μειωθεί η παραγωγή ώστε να περιοριστούν οι ζημιές ανά τόνο. Αν όμως γίνει αυτό, θα χαθεί το μπόνους των εργαζομένων.

Που αδιαφορούν από τις συνεχείς ζημιές της εταιρείας. Που κι εφέτος αναμένεται να κλείσει η χρονιά με συνολικές ζημιές 81,6 εκ. ευρώ.

Οι χαρακτηρισμοί δικοί σας.

Αν τους κάνω εγώ θα είναι εκτός ευπρέπειας…

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα ο σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.